Raad Koggenland verwerpt plan voor groot asielzoekerscentrum bij de Leekerlanden

Raadsvergadering Koggenland 21 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG REDACTIE |  De gemeenteraad van Koggenland heeft besloten het plan voor een grootschalig asielzoekerscentrum in Bobeldijk (gemeente Koggenland) nabij de Leekerlanden langs de A7, niet door te laten gaan. Het voorstel, dat in samenwerking met de gemeente Hoorn was ontwikkeld, zou voorzien in de opvang van 550 vluchtelingen. De raad koos echter met een krappe meerderheid voor het onderzoeken van kleinere opvanglocaties, ondanks eerdere steun van de gemeente Hoorn.

Lokale weerstand tegen opvanglocatie
Het voorgestelde AZC, gepland in het gebied Leekerlanden, werd geconfronteerd met stevige kritiek vanuit de omgeving. Omwonenden vonden het plan te groot van opzet en vreesden voor het verlies van natuur in het gebied. De coalitiepartijen VVD en Gemeente Belangen Koggenland (GBK) deelden die zorgen en stelden dat het plan te ver afweek van de eerder vastgelegde randvoorwaarden. Hun verzet leidde uiteindelijk tot de verwerping van het voorstel.

Spreidingswet en zoektocht naar alternatieven
Met het AZC-plan zouden Koggenland en Hoorn voldoen aan de landelijke Spreidingswet, die gemeenten verplicht vluchtelingen op te vangen. Hoorn had eerder al ingestemd met de plannen, maar omdat de beoogde locatie in Koggenland ligt, moest ook die gemeente akkoord gaan. De oppositiepartijen waren het erover eens dat de locatie niet ideaal was, maar zagen Leekerlanden als de meest geschikte optie binnen de mogelijkheden.

De meerderheid in de raad gaf echter de voorkeur aan kleinere opvangcentra verspreid over de gemeente. Dit zou beter passen bij de schaal van Koggenland, dat volgens de Spreidingswet 149 vluchtelingen moet opvangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter aangegeven dat zulke kleinschalige opvanglocaties logistiek en financieel lastiger zijn te realiseren dan grotere centra.

Financiële en logistieke vraagstukken
Naast de discussie over de omvang van de opvang speelden financiële zorgen een belangrijke rol. Bij grotere AZC’s kunnen diensten zoals zorg en dagbesteding op locatie worden geregeld, terwijl dit bij kleinere centra waarschijnlijk meer druk zal leggen op de bestaande voorzieningen in de gemeente. De oppositiepartijen vroegen zich dan ook af hoe de coalitie de extra kosten die hiermee gepaard gaan, zou willen dekken. De coalitie gaf geen duidelijk antwoord op die vraag, waardoor de financiële gevolgen van het nieuwe beleid vooralsnog onduidelijk blijven.

Toekomst van het plan ongewis
Burgemeester Monique Bonsen sprak van een gemiste kans en betreurde het besluit om het voorstel te verwerpen. Ondanks haar oproep hield de coalitie vast aan het standpunt dat kleinere opvanglocaties de voorkeur hebben. Het voorstel werd uiteindelijk met 10 stemmen tegen 8 verworpen.

Wat er nu met het AZC-plan gaat gebeuren, is onzeker. Een eerdere alternatieve locatie bij het Zuiderveld, op de grens met Drechterland, is door een meerderheid in de Hoornse gemeenteraad al afgewezen. Hoorn en Koggenland zullen daarom opnieuw naar oplossingen moeten zoeken om te voldoen aan de eisen van de Spreidingswet.

Foto HoornGids

Aanvankelijk beoogde terrein voor AZC Aanvankelijk beoogde terrein voor AZC