Resultaten voetbal 19 en 20 oktober [video]

Hollandiaan Freek Vrenegoor na 0-4 nederlaag: "De gifbeker is nu hopelijk leeg"

HOORNGIDS REGIO | Na een gelijk opgaande eerste helft zakte Hollandia tegen JOS Watergraafsmeer na rust volledig door de ondergrens: 0-4. Het vertrouwen ebt wat verder weg, maar is nog geen reden tot paniek.
De laatste overwinning van het team van Lars Keppel dateert al weer van 8 september (4-1 tegen Purmersteijn). Daarna werd alleen nog een punt gepakt bij De Zuidvogels. Er openbaarde zich de laatste weken vooral een gebrek aan rendement. Veel balbezit leverde weinig kansen en doelpunten op. Maar ook defensief is Hollandia niet meer zo solide als vorig seizoen. De tegenstanders zijn ook beter, meent Keppel.

Na Daniël Schermer, Bart Spil en Luke Abelskamp mocht Freek Vrenegoor tegen JOS Watergraafsmeer als centrumspits proberen Hollandia aan meer scorend vermogen te helpen. In de eerste helft kreeg de van origine vleugelaanvaller twee kansen. In de twaalfde minuut was zijn schot op doel niet hard genoeg en halverwege de eerste helft schoot hij nog een keer naast. Het was de bedoeling dat Freek Vrenegoor met zijn snelheid achter de laatste linie van JOS zou penetreren en daarvoor leek Daniël Schermer wat minder geschikt. De Amsterdammers beschikken op alle fronten in het team namelijk over watervlugge voetballers.

“Ik heb mijn best gedaan om voor zoveel mogelijk diepgang te zorgen”, vertelde Vrenegoor na afloop. “Maar de positie van centrumspits is niet mijn favoriete plek. Eigenlijk heb ik die rol nog nooit vervuld. Ik ben altijd rechtsbuiten geweest. Maar als de trainer dit aan mij vraagt, probeer ik het zo goed mogelijk te doen. Ik hoop wel dit seizoen nog vaak op de rechtervleugel te worden ingezet. Daar wil ik hard voor werken.”

De tweede helft was desastreus voor Hollandia. Het begon met een dubieuze penalty, waarvan zelfs scheidsrechter Dennis Smit achteraf sterk twijfelde of het wel een strafschop was. Een typisch VAR-momentje. Encho Margaritha liep tegen Richie Owusu-ansah op die zich in het zestienmetergebied vervolgens makkelijk liet vallen. Dennis Kaars benutte het buitenkansje dankbaar. Freek Vrenegoor: “Dat was een geweldige domper. De 0-2 (van Martin Campbell na een fraaie aanval, red.) kwam er voor mijn gevoel snel achteraan. Daarna werd het voor ons moeilijk.” En Encho Margaritha: “Ik moest wat doen. Anders was hij zo doorgelopen. Ook bij 0-2 hoeft het nog geen gelopen koers te zijn, maar je zag bij sommigen dat de kopjes gingen hangen.”
Hollandia creëerde in de tweede helft nauwelijks kansen. Er viel alleen een schot van Niels Koster te noteren. De opbouw van achteruit werd steeds slordiger. En met de omschakeling wisten de spelers van JOS, die af en toe als raketten over het veld vlogen, wel raad. De hoofdstedelijke ploeg bouwde de voorsprong verder uit dankzij weer een penalty, benut door Jurre Duijn en in de extra tijd maakte Hidde van der Veldt er ook nog 0-4 van. “Een geflatteerde overwinning”, meenden de opgeluchte bestuurders van JOS, maar de manschappen uit het Julianapark hadden daar weinig aan.

Hollandia hoopt op een snelle ommekeer, maar dat zal ook over twee weken in Barneveld moeilijk worden. Steeds meer lijkt de ploeg in een overlevingsmodus terecht te komen, totaal in strijd met de hoog gespannen verwachtingen van voor het seizoen. Het team bivakkeert inmiddels op een nacompetitieplaats. “We dachten hoog te gaan eindigen”, erkent Freek Vrenegoor. “Dan valt deze ontwikkeling tegen. De gifbeker is hopelijk nu helemaal leeg. Dat was-ie kennelijk nog niet. Jammer dat we komend weekend voor de beker moeten spelen (tegen OFC, zaterdag 17.00 uur, red.) en geen competitiewedstrijd afwerken. Aan de andere kant kunnen we tegen een Vierde Klasser misschien wat vertrouwen opdoen. Ik hoop dat we hier als ploeg samen uit gaan komen. En dat er qua samenstelling wat meer vastigheid in het team komt.”

Verslag: Erik Oudshoorn

=================================================================================

Always Forward – Meervogels’31 2–2

Always Forward heeft zondag in eigen huis tegen Meervogels’31 een gelijkspel geboekt. Dit resultaat werd door de thuisploeg met heel wat meer vreugde begroet dan door de bezoekers, want die zagen zich door de late gelijkmaker van Forward, nota bene vlak nadat zij een grote kans op een derde treffer verloren hadden doen gaan, de eerste overwinning in het lopende seizoen door de neus geboord.

Het eerste gevaarlijke moment in de wedstrijd deed zich al in de tweede minuut voor in het strafschopgebied van Meervogels, toen Joeri Kerkhoven als eerste bij een voor het doel gebrachte bal was. Zijn inzet leverde via een verdediger een corner op, die voor een dreigende situatie zorgde, maar de doelman kon de bal uiteindelijk wegwerken. Zeven minuten later kwamen aan de andere kant van het veld de bezoekers gevaarlijk door met een schot dat op het lichaam van Cemil Zaal afstuitte en direct daarna met een uit scherpe hoek afgevuurd schot dat over en achter het doel van Forward-doelman Niels Post verdween.
In de 12e minuut leek Always Forward voor de eerste keer te kunnen juichen, toen de bal na een schot van Joeri Kerkhoven via een Meervogels-verdediger voor de voeten van Milan Bakker belandde. Hij schoof de bal tegen het net, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. In de volgende minuut kwam de openingstreffer alsnog op het scorebord. Het betrof een co-productie van beide ploegen. Namens Always Forward nam Joeri Kerkhoven het leeuwendeel van de totstandkoming voor zijn rekening, maar een KNVB-official zou wellicht oordelen dat zijn na balverovering afgevuurde inzet door een verdediger van de bezoekers voldoende van richting werd veranderd om de treffer als een eigen doelpunt te bestempelen (1–0). Drie minuten later kreeg de ploeg uit Akersloot een vrije trap, waaruit een middenvelder werd aangespeeld. Die liet een hard en laag afstandsschot los, dat niet al te ver naast het Forward-doel verdween. Balverlies in de Forward-opbouw bood de bezoekers de mogelijkheid voor een combinatie tussen de centrumspits en zijn collega op rechts, die met een te hoog gericht schot afrondde. Even later eindigde de kopbal van de hoog opspringende Danilo v.d. Woude uit een na een actie door Joeri Kerkhoven afgeleverde voorzet wel tegen het net, maar dit doelpunt trof hetzelfde lot als dat van Milan Bakker eerder in de wedstrijd. Kort daarna was het Danilo v.d. Woude die Joeri Kerkhoven in schietpositie bracht. Het krullende schot van de vleugelspits ging om het doel heen.
Na een klein halfuur spelen onderschepte Hicham Uad een pass van de Meervogels-doelman. Hij speelde de op de rand van het strafschopgebied staande Danilo v.d. Woude aan, die bij een ingreep van een verdediger aangeslagen raakte. Na een oplapbeurt kon hij het spel hervatten en dat hij geheel hersteld was bewees hij enkele minuten later, toen hij uit een inworp de bal bij de rand van het Meervogels-strafschopgebied aangespeeld kreeg en uit de draai een knallend schot afvuurde dat de doelman uitstekend stopte. Tussen deze momenten in had een aanval van de bezoekers bij het Forward-doel voor de nodige hectiek gezorgd, maar uiteindelijk kon de bal worden weggewerkt. Na een actie op rechts bereikte Floris Coffeng met zijn pass de bij de rand van het strafschopgebied vrijstaande Clyde Limbach, die zijn schuiver net langs de verkeerde kant van de paal werkte. In de 39e minuut kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Met een snel genomen vrije trap werd een in het Forward-strafschopgebied vrijgelopen spits bereikt, die de bal langs Niels Post in de verre hoek schoot (1–1). Het laatste wapenfeit uit het eerste bedrijf betrof een ingreep van Niels Post, die een diepe pass voor een toesprintende spits oppakte.

Net als in het eerste bedrijf deed het eerste gevaarlijke moment in de tweede helft zich voor bij het doel van de Akersloters. Hicham Uad goochelde zich links van het doel langs een drietal verdedigers, maar zag zijn schot helaas tegen het zijnet belanden. Direct daarna leverde een combinatie tussen Terence Alberg en Milan Bakker op rechts een gevaarlijke voorzet op, waarbij de bal uiteindelijk door de Meervogels-defensie werd weggewerkt. Na een combinatie met Danilo v.d. Woude passte Clyde Limbach de bal vanaf de achterlijn op Joeri Kerkhoven, wiens inzet door een verdediger van de doellijn werd weggekopt. Aan de andere kant van het veld kreeg de linkerspits links van het doel een schietkans uit een voorzet van rechts. Zijn schot kwam echter niet uit de verf. Bij een vergelijkbare situatie enkele minuten later was de voorzet net iets te hoog voor hem.
Na een uur spelen kwam Jim Aurik in het veld voor Milan Bakker. Gilles Duiveman McEwan bereikte met een diepe pass de opgerukte Terence Alberg, wiens voorzet via een been van een verdediger onbedoeld, maar voor hem wel gunstig uitpakkend in de handen van zijn doelman belandde. Uit een trekbal van Joeri Kerkhoven vuurde Hicham Uad net naast. Cemil Zaal werkte een gevaarlijk ogende corner voor de bezoekers met een kopbal weg.
Een kwartier voor het einde van de wedstrijd bereikte Jesper v.d. Gracht met een fraaie diepe pass Danilo v.d. Woude, die een knappe kopbal afleverde, waarop de Meervogels-doelman een prima redding verrichtte. Een minuut later kwam voor Always Forward de anti-climax, toen de bezoekers met een harde kopbal uit een vrije trap van links op voorsprong kwamen (1–2). Bijna werd die treffer direct gevolgd door een gelijkmaker, maar het vleugelschot dat Jim Aurik afvuurde, nadat hij de bal uit een door hem genomen corner had teruggekregen, scheerde via een verdediger de lat. Uit de daaropvolgende corner ging de bal voor het doel langs zonder dat iemand hem raakte.
In de 80e minuut kwam Hidde Klinkhamer in het veld voor Terence Alberg en Tom Hoeve voor Jesper v.d. Gracht.  Een vrije trap voor Meervogels werd afgeremd door een lichaam in de defensie, waardoor Niels Post een lastige klus bespaard bleef. Aan de overkant kopte Hidde Klinkhamer de bal uit een corner van Hicham Uad bij de tweede paal over het doel. Nadat Ramon Wong Fong Sang voor Joeri Kerkhoven was gewisseld, raakte Danilo v.d. Woude opnieuw aangeslagen. Hij liep even te trekkebenen, maar hij kon het spel snel weer voortzetten. Uit een voorzet van hem miste Ramon Wong Fong Sang helaas de bal.
Always Forward ontsnapte in blessuretijd aan een grotere achterstand, omdat Niels Post knap de boogbal van een uit een uitbraak van de bezoekers alleen op hem afkomende spits wist te pakken. Hoe belangrijk die redding was bleek in de slotseconden, toen Danilo v.d. Woude op links vlak bij de doellijn in balbezit kwam. Hij manoeuvreerde zich in schietpositie en het schot-uit-de-draai, dat hij uit een zeer scherpe hoek afvuurde, sloeg als een granaat in de verre hoek (2–2).

Always Forward – Meervogels’31 2–2 (1–1).  13, Kerkhoven/Meervogels eigen doel 1–0; 39, 1–1; 76, 1–2; 90+3, v.d. Woude 2–2.
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (80, Hidde Klinkhamer), Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach, Jesper v.d. Gracht (80, Tom Hoeve), Floris Coffeng,  Hicham Uad, Milan Bakker (60, Jim Aurik), Danilo v.d. Woude en Joeri Kerkhoven (86, Ramon Wong Fong Sang).

Verslag: Hans Smit

Westfriezen recht de rug tegen SVA: 4-2 winst

Westfriezen baalde van de vorige partijen en ging er zondag tegen SVA vol tegenaan. In de 17e minuut zag Pieter Koopman het gaatje waar de bal zou vallen, na een prima dieptepass van Mitchell Gieltjes: 1-0. Maar amper uitgejuicht scoorde SVA binnen een minuut de 1-1.
In de 35e minuut scoorde Stan Prins uit een rebound de 2-1. En weer kort erop was het SVA dat de stand opnieuw gelijk trok. Ruststand 2-2.

In de 59e minuut was het Pieter Koopman die de SVA-keeper met een sierlijke lob wist te verschalken: 3-2. Nu waren bij Westfriezen alle oren gespitst: niet nogmaals een gelijkmaker en die scherpte was er bij de thuisclub. De spanning bleef er met 3-2 wel in zitten. Maar het nekschot kwam in de 90e minuut van Stan Prins, die de 4-2 in de touwen schoot. Waarmee een goeie wedstrijd werd afgesloten met een mooie 4-2 overwinning.
De Zouaven wint punt met 10 man van FC Aalsmeer: 2-2

Op papier was de wedstrijd FC Aalsmeer - De Zouaven een wedstrijd die voor de thuisclub een overwinning zou moeten zijn, gezien de stand in de competitie na drie wedstrijden. Zeker na de monsteroverwinning van 0-7 vorige week in Zuid Oost Beemster tegen de plaatselijke club ZOB. De Zouaven speelde daar 2-2. Ook ditmaal was dat de eindstand in de wedstrijd tegen De Zouaven.

De Zouaven begon niet erg fanatiek in deze wedstrijd en FC Aalsmeer vocht voor elke meter. Vooral in de voorhoede waren beweeglijke spelers die het de verdediging van De Zouaven erg moeilijk maakten. Het gezegde ’de jongetjes verloren het van de mannen’ leek ook nu weer op te gaan. “Ja”, zei Zouaven-trainer Juan Fernandez Coto voor de wedstrijd tegen ons, “dit was ook zo tegen RKVV Velsen”. Toch waren er kansen voor De Zouaven in het begin van de wedstrijd, maar doelman Martijn van Wandelen (FC Aalsmeer) redde telkens fraai.
Na 15 minuten, na een dekkingsfout in de verdediging van De Zouaven, scoorde Vadim Olkhovych met het hoofd: 1-0. De spelers van De Zouaven bleken aangeslagen en dit veroorzaakte irritaties, ook naar de leiding van Arjen Nauta uit Beverwijk. Deze paste de spelregel dat alleen de aanvoerder mag vragen over een overtreding consequent toe. Dit resulteerde erin dat de topscorer van De Zouaven twee keer geel en daardoor een rode kaart kreeg. omdat hij bleef door mekkeren.
De Zouaven kwam echter toch langszij door een afstandsschot van Boris Crnogorcevic: 1-1. De ploeg uit Lutjebroek/Grootebroek ging er weer in geloven. Maar FC Aalsmeer kreeg de meeste kansen. Met een bal op de lat door Daan Vaneman kroop De Zouaven door het oog van de naald. De Zouaven hielden met 10 man stand tot aan de rust.

Na rust een fanatieker Zouaven en dit resulteerde in een aantal kansen. Het enthousiaste en emotionele zuidelijke temperament van trainer Coto zorgde vaak voor hilariteit op de tribune. Hij spoorde zijn 10 spelers dan ook aan tot daden. Toch ging het regelmatig mis in het reglementair verdedigen en na een tweede onschuldige handsbal mocht Giliano Eijken de bal op de stip leggen. Patrick Schooneman koos wel de goede hoek maar kon de strafschop niet stoppen: 2-1. Desondanks lieten de 10 van De Zouaven de hoofden niet hangen. Zij zochten de aanval. Doordat scheidsrechter Nauta regelmatig het vlagsignaal van vlaggenist Van der Wilt van FC Aalsmeer negeerde kreeg zelfs Crnogorcevic een vrije kans. Oog in oog met doelman Van Wandelen schoot hij de bal naast. Tot groot verdriet van Coto die bijna ter aarde stortte. Kansen waren er voldoende voor De Zouaven en dan moet je wel het geluk aan je kont hebben hangen. Daar ontbrak het aan. Echter in blessuretijd was het Mikal Nannings, nota bene een speler van het tweede elftal, die de bal bij toeval in de voeten kreeg gespeeld en in het doel deponeerde: 2-2. Het doelpunt werd als een overwinning gevierd.
“Moet ik jullie feliciteren met het gelijke spel of niet”, vroeg ik aan aanvoerder Roy Janssens. “Ik ben wel blij met deze uitslag. Al hadden wij wel 3 punten verdiend.” Volgende week speelt De Zouaven voor de beker tegen vierde klasser RCZ uit Zaandam. “Ik denk dat de trainer enige spelers rust geeft. We hebben al een hele bank aan geblesseerde spelers”.

Verslag: Bert Putters

Always Forward (zat.) – Olympia Haarlem 0–2

Always Forward (zat.) is er niet in geslaagd aan zijn derde thuiswedstrijd in de lopende competitie één of meer punten over te houden. Het bezoekende Olympia Haarlem, dat in het vorige seizoen in de tweede klasse A op de derde plaats was geëindigd en ook in de huidige jaargang weer een hoogvlieger lijkt te worden, boekte een 0 – 2 zege. De eindstand was al bij de rust bereikt.

De spelers werden bij de opkomst op het veld begeleid door liefst twee teams-van-de-week. Door deze jeugdspelers en hun aanwezige aanhang was het aantal toeschouwers dat de tribune bevolkte groter dan gewoonlijk. Zij konden zien dat de bezoekers gedurende grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht hadden. Al in de tweede minuut werd de rechterspits van de Haarlemmers gelanceerd, maar zijn schot miste royaal de juiste richting. Deze rechterspits zou zich manifesteren als een bijna klassieke rechtsbuiten, die veelal buitenom de achterlijn zocht om vandaar gevaarlijk ogende trekballen af te leveren. Gelukkig voor Always Forward bereikte hij daarmee, mede door het afweerwerk van de Forward-defensie, niet al te vaak een medespeler – en als dat wel gebeurde was de afronding niet dodelijk – waardoor van die zijde uiteindelijk geen schade in de vorm van treffers werd aangericht. Goede ingrepen door de verdedigers – en ook enkele malen door Jouke Huitema – bewerkstelligden dat de talrijke gevaarlijke momenten in het Forward-strafschopgebied lange tijd geen tegendoelpunten opleverden, maar in aanvallend opzicht kwam Always Forward slechts weinig aan bod. De eerste keer dat dat wel lukte was in de negende minuut, toen Jouke Huitema na balverovering Joep Rive op links lanceerde. Joep Rive bezorgde op zijn beurt met een pass naar de rand van het strafschopgebied de bal bij Michael Lanting, wiens schotpoging niet uit de verf kwam. Ruim tien minuten later rukte Gyanno Jansen op links op. Met een steekbal bereikte hij Joep Rive, die zijn voorzet langs de Olympia-doelman schoof, maar een verdediger kon de bal wegwerken. Kort daarna kopte Nick de Wit de uit een vrije trap van Jouke Huitema langs het doel.
In de 28e minuut liep een bij het Haarlemse doel weggewerkte vrije trap van Jouke Huitema uit op een snelle counter over rechts waaruit de centrumspits een grote kans kreeg, maar op zijn inzet verrichtte Forward-doelman Morris de Hart met de voet een uitstekende redding. De hevige aanval die daarop volgde werd besloten met een kopbal die naast zijn doel verdween. Nadat de weer uitstekend spelende Anthony Sabajo bij een rush op rechts door de laatste verdediger van de bezoekers was gestuit, volgde een kansrijk ogende Haarlemse aanval die werd afgerond met een wat te hoog gericht afstandsschot. Bij drie direct na elkaar volgende Olympia-aanvallen over links kon de Forward-afweer de eerste twee voorzetten wegwerken, maar de derde belandde bij de tweede paal voor de voeten van een centrumspits, die beheerst de score opende (0–1).
Always Forward antwoordde met een door Anthony Sabajo ingeleide aanval. De voorzet werd opgevangen door Michael Lanting die de bal teruglegde op Thijs Nugter, wiens schot afstuitte op een Haarlemse verdediger. Kort daarna verdubbelden de bezoekers de marge. Een spits onderschepte halverwege de Forward-speelhelft een pass van Morris de Hart en met een fraaie boog werkte hij de bal in het doel (0–2). Nadat een andere Haarlemse spits de bal uit een knappe voorzet van rechts had gemist, raakte Jouke Huitema aangeslagen, waardoor hij de strijd moest staken. Always Forward speelde de resterende speeltijd in het eerste bedrijf uit met tien man, maar kwam die ondanks dat zich enkele gevaarlijke momenten voordeden, verder schadevrij door.

Na de pauze kwam Dino Imming, die voor het O23-team uitkomt, voor Jouke Huitema binnen de lijnen. In de tweede helft kwam Always Forward aanvallend veel meer in het stuk voor. Olympia in de in de 51e minuut en Always Forward in de 73e, zagen beide een treffer uit de rebound van een door de doelman gepareerd schot worden afgekeurd wegens buitenspel. In de 58e minuut trof een door Joep Rive na fraai voorbereidend werk van Samet Çetin gescoord doelpunt hetzelfde lot. Gevaarlijke momenten deden zich ook voor bij een Haarlemse voorzet van links en een van Gyanno Jansen namens Always Forward, waarbij de bal voor het doel langs ging zonder dat iemand hem raakte.
In de 63e minuut manoeuvreerde Michael Lanting zich als eindstation van een combinatie met Joep Rive en Samet Çetin in schietpositie, maar de Olympia-doelman wist de inzet schitterend te pareren. Even later knalde Michael Lanting de bal uit een vrije trap, genomen van zo’n 25 meter van het Haarlemse doel, tegen het muurtje. De centrumspits van Olympia kreeg uit een snelle aanval over rechts en na een onderschepping van een pass van Morris de Hart twee goede kansen, die met langs het doel verdwijnende schoten verloren gingen. Aan de andere kant van het veld zag Anthony Sabajo, nadat hij een door de Olympia-doelman wegstompte bal had opgevangen, zijn onder druk van een verdediger afgevuurd schot voorlangs gaan.
In de slotfase van de wedstrijd kwam Dave Ninteman in het veld voor Thijs Nugter, maakte Jeffrey Schilder plaats voor de voor het O23-team uitkomende Ali Mansaray en werd Gyanno Jansen gewisseld voor Jonathan Kallendorf. Ali Mansaray kwam dicht bij een treffer toen hij uit een corner, voortgekomen uit een door de Olympia-doelman verwerkt schot van Samet Çetin, inkopte maar de bal iets te dun raakte. Net als in het eerste bedrijf speelde Always Forward in de laatste minuten van de tweede helft met een numerieke minderheid, want het optreden van Dave Ninteman duurde slechts zes minuten. Zijn commentaar op de de scheidsrechter, die geen fluitsignaal had laten horen toen Anthony Sabajo op de rand van het strafschopgebied tegen de grond ging, leverde hem kort na elkaar twee gele kaarten op, waardoor hij de kleedkamer mocht gaan opzoeken. In de stand kwam geen wijziging meer, niet in de laatste plaats omdat Morris de Hart diep in de toegevoegde speeltijd in twee instanties een knappe redding verrichtte op een schot van de linkerspits van Olympia, die daarmee een uitbraak afrondde.

Always Forward (zat.) – Olympia Haarlem 0–2 (0–2).  39, 0–1; 42, 0–2.
Always Forward (zat.): Morris de Hart, Anthony Sabajo, Nick de Wit, Wesley Hoffman, Gyanno Jansen (85, Jonathan Kallendorf), Michael Lanting, Thijs Nugter (82, Dave Ninteman), Jouke Huitema (46, Dino Imming), Samet Çetin, Joep Rive en Jeffrey Schilder (85, Ali Mansaray).

Hollandia - JOS Watergraafsmeer 0-4
Always Forward - Meervogels 2-2
Westfriezen - SVA 4-2
HSV Sport - Hauwert’65 1-2
Zwaagdijk - DESS 1-0
Berkhout - SSV 3-3