Vingers in de pap

Column van Sjaak Grosthuizen

Zolang de lokale politici zich het meest blijven inspannen om één bepaalde prangende zaak tot een acceptabele democratische uitwerking te brengen, ben ik min of meer gedwongen om het er ook maar weer over te hebben. Ik verbeeld me af en toe, op momenten dat ik daar ontzettend behoefte aan heb, dat mijn woorden op één of andere manier het lopende proces kunnen beïnvloeden. Ik heb me eens laten ontvallen dat de Hoornse raadsvergaderingen zo ontzettend kunnen uitlopen, omdat iedereen toch wel wil laten zien dat hij of zij in staat is om over alle zaken zeer waardevolle uitspraken te doen, die wijzen op wijze inzichten.

Welnu, de laatstgehouden raadsvergadering duurde een stuk korter dan in de uitnodiging vermeld stond. Nu kun je natuurlijk zeggen dat er eigenlijk maar één bespreekpunt was en dat het behandelen van één agendapunt in de tijd tussen 19.00 uur en 23.00 uur min of meer een verontschuldigende eigen verklaring is, dat men als raadslid pas echt tevreden is, wanneer elke uit te spreken zin op minimaal drie verschillende manieren naar voren is gebracht, alsof men de nog niet afgehaakte toehoorder wil bewijzen, dat men over een rijke Nederlandse taalschat beschikt.

Wanneer ik echt sarcastisch uit de hoek wil komen, kan ik natuurlijk zeggen: Roger Tonnaer nam geen deel aan het gesprek, want hij was die avond de voorzitter. Dat doet Roger echter zeer tekort. Hij was die avond een uitstekende voorzitter. Zakelijk, kort genoeg en uiterst vriendelijk, terwijl hij de touwtjes stevig in handen had. Ik moet dat anderen nog zo zien doen. In die rol was er niets te zien van de hemeltergende wijze waarop hij een vergadering kan laten uitlopen, wanneer hij meent een voorbeeldig raadslid te moeten spelen. 

Enfin, de raad heeft het college een duidelijke boodschap meegegeven: een AZC bij de A7 kan wat Hoorn betreft best, maar beslist niet bij de Zuiderdracht. Bijna algemeen, zo meen ik althans, was er de idee, dat de locatie in de Leekerlanden door de raad van Koggenland ook wel geaccepteerd zou worden, ondanks de uitlatingen die men ook in de krant kon vernemen, dat men in Koggenland in meerderheid niet van plan is hun grensgebied met Hoorn te delen. Ook in Koggenland moet daar in een raadsvergadering nog een klap op worden gegeven. De Koggenlanders lijken enorm hun best te doen om die lui in Hoorn te laten geloven dat ze de Leekerlanden wel kunnen vergeten. Ik zie ze stiekem een lange neus maken.

Het COA zal dan met het gemeentebestuur van Hoorn zoeken naar een locatie en dan kunnen onze raadsleden hoog springen of de andere sprong beoefenen, kan men wederom de publieke tribune in de raadzaal en alle klapstoeltjes die het gemeentehuis rijk is vullen op plaatsen waar de vergadering toch nog een beetje te volgen is, dan kan Menno Jas van dat lichaamsdeel van Hoorn de ergste ellendeverhalen oproepen, dan kan Roger zijn speciale rol van niet aflatende haperende grammofoonplaatspecialist weer laten horen, dan kan er vanuit de echt linkse hoek gefoeterd worden op de weigerachtige houding van hen die mensen in nood laten barsten en kan Jeroen van der Veer van Sociaal, maar wel op Hoorns niveau, pleidooien gaan houden over foute beslispunten en het missen van een kans om over vijf jaar jongeren te huisvesten en dan mogen alle tientallen insprekers die ooit over dit onderwerp kwamen inspreken weer komen inspreken, aangevuld met nieuwe legioenen insprekers uit alle andere wijken van Hoorn om te bezweren de plegers van alle denkbare en ondenkbare criminele hobby’s te weren en burgemeester Jan kan gaan uitleggen dat hij toch echt wel hiervoor gewaarschuwd heeft, maar dat het toch allemaal nog aan bod zal komen eer de PVV de spreidingswet om zeep heeft kunnen helpen.

Weet je, ik krijg gewoon weer heimwee naar discussies over de Poort van Hoorn, de palliatieve zorg voor culturele organisaties en de bezuinigingsgevechten in commissie- en raadsvergaderingen. Ik weet nu dat ik gelukkig niet zo lang hoef te wachten totdat de welles-nietesdiscussies losbarsten over het laten afsterven of in leven houden van Hoornse zaken, die elk jaar weer hun wensen gerealiseerd willen zien vanuit de Hoornse schatkist. Ik blijf er verslag van doen en ik hoop slechts dat er af en toe een heel klein vingertje van mij de pap kan aanraken.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. SWF HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Cartoon: Aangeleverd
Foto Vinger in de pap: Pexels (montage HoornGids redactie)

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Vingers in de pap Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Vingers in de pap