Leekerlanden is door Hoornse raad gekozen als AZC-locatie

Raadsvergadering 15 oktober

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De keuze of en waar een AZC zal worden ingericht is vorige week zeer uitvoerig besproken met een lange lijst aan insprekers en een ongekend lange lijst van bezwaarschriften. Toen werd voor een meerderheid van de fracties duidelijk dat er weinig animo bestaat voor het inrichten van een AZC naast de begraafplaats Zuiderveld. De commissie gaf toen het advies na te gaan of de asielzoekersopvang samen met Koggenland gerealiseerd kan worden bij de Leekerlanden, dat binnen de gemeentegrenzen van Koggenland ligt.

Ondanks de voorlopige conclusie die vorige week getrokken kon worden, hebben zich vijftien insprekers aangekondigd. Er liggen vier amendementen klaar waarin een poging gedaan wordt door een aantal fracties om het beleid aan te passen. Het verst hierin gaat het amendement van VVD en Hart van Hoorn, om alle activiteiten ter voorbereiding van een AZC te staken, op het moment dat de spreidingswet wordt ingetrokken.

Insprekers
Ten overstaan van een overvolle publieke tribune stelde de eerste inspreekster dat vorige week een geluid klonk dat leek te wijzen op het verhalen op de hele groep bij foute handeling van één asielzoeker. Wanneer dat met een inwoner van Nederland gebeurt wordt niet het hele volk erop aangekeken. Een deel van de insprekers spreekt zich uit voor de opvang van asielzoekers. Vluchten voor oorlog of onderdrukking is een recht van de mens. Er worden mooie samenleefsituaties omschreven bij asielzoekerscentra. Hoorn moet ook verantwoordelijkheid nemen voor een menselijke opvang van asielzoekers.

Ook klinken negatieve geluiden, waarin asielzoekers worden gezien als vooruitgestuurde strijders om Nederland over te nemen. Hypotheekverstrekkers worden minder toeschietelijk. Het gevoel van veiligheid ligt moeilijk bij de kinderen, wanneer er bij de op te vangen mensen ook mensen zijn met PTSS. Een flink deel van de insprekers sprak ook vorige week in en zo werden argumenten tegen vestiging bij Zuiderveld en woonwijk daar in de buurt herhaald.

Overwegingen van de raad
De raadsleden krijgen dit keer niet de gelegenheid tot het houden van een pitch. Dat is vorige week al gebeurd. Nu komen de amendementen aan bod. Er is geen amendement die Zuiderveld als mogelijke locatie overweegt. Daarentegen wordt erop aangedrongen die locatie nadrukkelijk te schrappen als mogelijke locatie. Rob Droste (VVD) ziet geen mogelijkheid om in of bij Hoorn een andere locatie te vinden wanneer Leekerlanden niet kan doorgaan.

Gesprek met Jessica Visser (Fractievoorzitter Hoorn Lokaal) over AZC locatiekeuze Leekerlanden:

LUISTER NAAR HET INTERVIEW (3.57 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Jessica Visser van HoornLokaal 15 okt 2024.mp3)

Reactie van burgemeester
Burgemeester Jan Nieuwenburg stelt nogmaals dat het de bedoeling is om voor het COA een voorkeurslocatie te noemen. Hij herhaalt ook weer dat de communicatie over dit onderwerp in het vervolg eerder en beter zal gebeuren. Ook hij schetst waarom de Leekerlanden een betere keuze is van de beide gemeenten. Hij kan zich goed vinden in het amendement van de zeven partijen die locatie B wil schrappen. Het stelt de gemeente dan wel voor het probleem wat de vervolgstappen zullen zijn wanneer ook locatie Leekerlanden zal afvallen. Hij ontraadt het amendement van de VVD, waarin gesteld wordt dat er na afwijzing van Leekerlanden geen andere locatie voorhanden is. Hij meent niet dat wanneer na vijf jaar de locatie weer opgeheven gaat worden dit ook betekent dat er daar op een andere manier huisvesting wordt gerealiseerd.

De burgemeester is van harte bereid om met mensen in gesprek te gaan die zich vorige week niet goed gehoord of begrepen voelen. Wanneer de spreidingswet ingetrokken zal worden is nog niet duidelijk of dat het einde van een solidariteit tussen de Nederlandse gemeenten betekent. Hij zegt toe de raad op de hoogte te houden van de gevolgen ervan.

De stemming
Amendement van VVD om vast te stellen dat er na afwijzing van locatie Leekerlanden geen andere mogelijkheid meer bestaat wordt verworpen.

Het amendement van Hoorn Lokaal, Fractie Tonnaer, HOE?!, ChristenUnie, ÉénHoorn, CDA en HOP sluit Zuiderveld uit en vraagt om goede communicatie met bewoners, krijgt wel een meerderheid.

Het amendement van VVD en Hart van Hoorn om alle AZC-plannen te staken wanneer de spreidingswet wordt ingetrokken wordt verworpen.

Het amendement van VVD, Hart van Hoorn en HOP waarin gesteld wordt het Zuiderveld op geen enkele wijze te ontwikkelen wordt ook verworpen omdat dit volgens fracties overbodig is.

Het raadsvoorstel met inbegrip van aangenomen amendement krijgt een meerderheid van stemmen.

Foto’s: Peter Ursem

Gemeenteraadsvergadering  15 oktober 2024_ Gemeenteraadsvergadering 15 oktober 2024_
Gemeenteraadsvergadering  15 oktober 2024 Gemeenteraadsvergadering 15 oktober 2024
Gemeenteraadsvergadering burgemeester Nieuwenburg 15 oktober 2024_ Gemeenteraadsvergadering burgemeester Nieuwenburg 15 oktober 2024_

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
18-10-2024, 09:45
Onderbuikgevoelens of niet @Bert Putters, zo lang Nederland het imago heeft een land te zijn dat overvloeit van melk en honing (oorzaak: de vele praatjes in de landen waar vluchtelingen vandaan komen, praatjes over onze goede sociale voorzieningen!) houden we problemen met vluchtelingen. De enige oplossing is: Een eind maken aan dit imago.

Reactie: (Bert Putters )
16-10-2024, 10:12
Allemaal onderbuik gevoelens. Zeker van een raadslid van EénHoorn. Wie is er schuldig aan de arbeidsmigranten? Juist driedeling grijs....de niet ontziende werkgevers. Begrijpelijk dat men soms vlucht uit zijn land in oorlog. Jammer dat er onder de asielzoekers uitschot zit. Maar je vlucht niet voor niets uit jouw land. De gelukzoekers moeten van de anderen worden gescheiden. Laats zat ik in een hotel in Putten waar 60 asielzoekers zaten. In gesprek met ze hoor je waar zij vandaan komen. Schrijnende gevallen. Allemaal met een rugzakje. Het verhaal over een AZC ken ik ook nog uit een grijs verleden in Venhuizen. De Toenmalige huisarts uit Hem, had het over verschrikkelijke ziektes die zij meebrachten...Bij een bijeenkomst in de Roode Leeuw. en Renate waarom ben jij naar Nederland gekomen vanuit Venezuela??? En allemaal stemmen op Wilders, die gewoon een dikke liberaal is en niets op heeft met de arbeiders. Wel schreeuwen voor de bühne, maar als minister de keutel intrekken. Veel hoge ambtenaren fronzen hun wenkbrauwen. het asielbeleid van Wilders is heilig. En daar speelt hij in op onderbuikgevoelens. Maar "Henk en Ingrid", laat hij in de kou staan.