Asielopvang

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn oktober 2024

Zodra er in de openbaarheid een bericht komt over de mogelijke opvang van asielzoekers volgen onmiddellijk de protesten. Veelal onderbuikreacties, waarbij de asielzoekers worden afgeschilderd als te vrezen figuren die er slechts op uit zouden zijn gratis onderdak te krijgen zonder daar ook maar iets tegenover te zetten en uitsluitend voor overlast zorgen.

Eenzelfde standpunt hadden de buren bij de tijdelijke opvang in Avenhorn /  De Goorn die ik bezocht ten tijde van de voorbesprekingen, die wat de bewoners betrof veel te laat op de agenda waren gezet en veel te summier waren qua impact. Lang verhaal kort: de opvang is vrijwel vlekkeloos verlopen, waarbij de buren moesten erkennen dat ze zich voor niets zorgen hadden gemaakt. Een goede vriend, die beroepshalve verschillende opvangcentra bezoekt in de regio, vertelde me dat dit scenario zich vrijwel overal ontrolt. Hevige protesten vooraf, aandoenlijk afscheid bij vertrek. Al is ook hij van mening dat de opvang kleinschalig moet blijven.

De gemeenten Koggenland en Hoorn hebben besloten de asielopvang samen op te pakken om zo te voldoen aan de zogeheten Spreidingswet, die in tegenstelling tot wat velen veronderstellen niet op korte termijn kan worden afgeschaft. Er is door de beide gemeenten ook al een voorkeurslocatie uitgesproken, te weten de carpoolplaats A7, nabij de McDonald’s, op het grondgebied van Berkhout. Van kleinschaligheid is in dit geval geen sprake, want het zou gaan om de opvang van 550 mensen. In Koggenland volgde terstond een protestgroep, die inmiddels vele honderden leden telt. Algehele teneur: veel te grootschalig, ook bij ons is woningnood, de veiligheid van onze bewoners komt in gevaar vanwege te vrezen criminaliteit, politie is al onderbezet, bij de zorg staat het water al tot aan de lippen, huisartsen kunnen dit niet aan en datzelfde zou opgaan voor de scholen. 

De tweede optie, indirect door mijzelf aangedragen in een vorige column, betreft de locatie Zuiderveld in Oosterblokker, op de plek dus van de begraafplaats aldaar waar meer dan voldoende ruimte is. Die plek bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Drechterland, waar nu al van duidelijk is dat de gemeente daar nimmer mee akkoord zal gaan. Men heeft destijds een begraafplaats toegestaan, maar zeker niet de bouw van een asielzoekerscentrum. Waarmee we dus weer terug zijn bij Koggenland. Beide gemeenten gaan hierover spreken in de raadsvergaderingen van 8 oktober (Koggenland) en 10 en 15 oktober (Hoorn). Als de beide gemeenteraden bij meerderheid de voorkeurslocatie ondersteunen zal het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) beslissen of het er ook daadwerkelijk van zal komen. Als dat zo is dan zal het COA zorg moeten dragen voor alles wat erbij komt kijken: de bouw, de inrichting, de beveiliging, de voorzieningen, de catering, etc. Bij kleinschaliger opvang ligt dat anders en dat kan mede de reden zijn geweest voor de beide colleges om dit plan voor te leggen aan de gemeenteraden. Na het mogelijk definitieve besluit van het COA om de plek naast de A7 te gaan benutten voor asielopvang zullen er nog gesprekken volgen met de lokale bestuurders, de bewoners en de omgeving. Ik voorzie stemverheffingen en hier en daar een hooivork.

AZC in Hoorn AZC in Hoorn