HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Een voor Hoorn uitzonderlijk groot aantal insprekers en een aantal ingezonden brieven over het voornemen van het college om asielzoekers op te vangen om zo te voldoen aan de afspraken volgend de spreidingswet. Er waren twee opties voor Hoorn wanneer gekozen wordt voor één opvanglocatie. Nabij de McDonald’s bij de Leekerlanden of naast de begraafplaats Zuiderdracht.
Bezwaarschriften en zorgen over locaties
Met name de locatie bij de Zuiderdracht, of wanneer de opvang gesplitst wordt ook bij de John Raedeckerhof bewegen veel inwoners tot het insturen van een bezwaarschrift. Er zijn 27 insprekers aangekondigd en van 108 inwoners zijn bezwaarschriften ingediend. De inhoud van veel brieven bevatten een opmerkelijke letterlijke overeenkomst. Verkeers- en parkeerdruk, impact op de sociale cohesie en veiligheid, invloed op vastgoedprijzen, gebrek aan inspraak en transparantie vormen daar de vaste omschrijving van het bezwaar. Vaak wordt daarnaast gesteld dat men niet tegen asielopvang is, maar wel op de voorgestelde plek. Vanuit Drechterland wordt, ook door het college van deze gemeente die dat schriftelijk laat weten, bezwaren tegen het gebruik van het terrein naast de begraafplaats op een andere manier dan bij overdracht van het stukje grond is afgesproken.
Insprekers
Commissievoorzitter Marion van der Bijl vertelt het toegestroomde publiek wat de taak is van de raadscommissie en wat er na de inbreng van insprekers en politici met de discussie gaat gebeuren. De eerste inspreekster weet duidelijk uit te leggen waarom er geen reden is om angst te zaaien omdat er een AZC in of bij een woonwijk wordt geplaatst. Ze hoopt dat komende insprekers niet spreken vanuit een onderbuikgevoel. Menno Jas (Hart van Hoorn) tracht zijn mogelijkheid tot vragen stellen te gebruiken om een lijst op te lezen van allerlei vervelende incidenten bij AZC’s in Nederland. Voorzitter Van der Bijl kapt dit direct af en maant hem en de commissie om alleen verduidelijkende vragen te stellen aan de insprekers. De tweede inspreekster verwijt de gemeente niet te hebben ingegrepen bij het verspreiden van negatieve berichten op stickers op lantaarnpalen en via de sociale media. Ze hoopte op informatiebijeenkomsten georganiseerd door de gemeente.
Veel volgende insprekers verklaren hun bezwaren. Veiligheid en gevoel van veiligheid bij volwassenen, vrees dat hun kinderen iets kan overkomen en verkeersdrukte zijn veel gebruikte argumenten. Ook wordt aangegeven dat de gemeente heel weinig informatie heeft verstrekt. Uniek is de suggestie dat het uitlaten van honden in het gebied de asielzoekers die dat thuis niet gewend waren als onaangenaam kunnen ervaren. Ook vaker wordt de mening genoemd dat opvang in kleinere opvangplekken, verdeeld over de stad, veel minder verzet oproept. Cultuurverschillen in houding tegenover vrouwen en de gedaalde waarde van de koopwoningen maken ook deel uit van de zorgelijke argumenten.
De insprekers variëren tussen voor en tegen. Insprekers met positieve en met negatieve informatie over asielzoekers, mensen met persoonlijke ervaringen met de mensen die opvang zoeken en mensen die zich baseren op informatie vanuit diverse bronnen. Mogelijkheden om te integreren dichtbij andere inwoners of op flinke afstand worden tegen elkaar afgewogen. Voor één inspreker was een bezoek en rondleiding in het AZC inclusief gesprekken met medewerkers, asielzoekers en omwonenden een eyeopener en hij is het eens met de conclusie dat hoe groter het AZC, des te veelomvattender is de opvang en des te minder overlast voor omwonenden.
Gesprek met inspreker Ted van der Bruggen:
LUISTER NAAR HET INTERVIEW (4.47 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Ted van der Bruggen2024-10-10.mp3)
Dat deze vergadering veel aandacht krijgt blijkt uit de aanwezigheid van een filmploeg van BNNVARA en vertegenwoordigers van kerkelijke organisaties en Amnesty International.
Politieke standpunten
In de pitches van de Hoornse raadsfracties is veel overeenkomst te vinden, maar er zijn ook verschillen. Dat een locatie bij de Zuiderdracht voor veel fracties geen goede locatie is komt ook tot uiting in een aangekondigd amendement die ondertekend gaat worden door meerdere fracties. Er is een meerderheid die voor locatie A wil kiezen. Wanneer deze locatie bij de McDonald’s niet mogelijk wordt doordat gemeente Koggenland dit afwijst, willen deze fracties het college opdragen naar een andere locatie te zoeken.
Menno Jas (Hart van Hoorn) krijgt nu wel de mogelijkheid om te benadrukken dat een AZC een bron van ellende is en hij wijst op de criminaliteit die vanuit de AZC’s te zien is. Hij ziet een voorbereiding voor een AZC door het college als een schande. Wanstaltige procedures tegenover de belangen van de bevolking zijn deze fractie een doorn in ’t oog. De fractie heeft niet deelgenomen aan het bezoek dat andere fracties brachten aan het AZC in Heerhugowaard. Zijn bijdrage ontmoette bij andere politici geen instemming.
Robert Vinkenborg (HOP) heeft ook een goede informatieverstrekking door het college gemist. Dat wordt door anderen onderschreven. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) dringt erop aan om op locatie A (bij McDonald’s) wanneer daar daadwerkelijk een AZC wordt neergezet, deze plek daarna ook te benutten voor woningbouw. Rob Droste (VVD) ziet geen mogelijkheid om in Hoorn een AZC te plaatsen, anders dan bij de A7. Eigenlijk wil hij helemaal niet meer voldoen aan de vraag vanuit de spreidingswet.
Reactie van de burgemeester
Aan burgemeester Jan Nieuwenburg om uit te leggen wat wenselijk en haalbaar is. Hij benadrukt onder de indruk te zijn van de betrokkenheid en het luisteren naar elkaar deze avond. Medemenselijkheid is belangrijk als uitgangspunt en ook de solidariteit van de Nederlandse gemeenten i.v.m. de spreidingswet. De Westfriese gemeenten willen zelf de regie houden en zich dus aan die wet te houden. Er wordt nu niet beslist over de vraag of er asielzoekers moeten worden opgevangen of niet. Dat staat al vast. De keuze van vanavond betreft de keuze van de locatie. De burgemeester heeft goed naar de insprekers geluisterd en begrepen dat er een voorkeur is voor de locatie bij de A7, land van Koggenland. Daar vindt het college het ook de beste locatie. Hij laat de mensen begrijpen dat ook het COA liever voor grote opvanglocaties gaat, omdat daar de opvang beter geregeld kan worden.
Gesprek met burgemeester Jan Nieuwenburg:
LUISTER NAAR HET INTERVIEW (11.12 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek mat burgemeester Nieuwenburg over AZC lokatie2024-10-10.mp3)
Met Koggenland, waar de beslissing nog niet genomen is, kan tot overeenkomst gekomen worden, wanneer de Hoornse keuze duidelijk is. In Hoorn zal een keuze voor een andere plek betekenen dat we knel komen te zitten met de plannen voor de reguliere woningbouw. Hij erkent dat er niet genoeg informatie verstrekt is, maar het zal altijd een punt blijven, hoe goed de poging ook zou zijn. Het spijt hem wanneer mensen zich miskend gevoeld hebben. Hij wil met de raad zoeken naar de beste manier om de informatie zo goed mogelijk te kunnen geven. Wanneer de raad besluit de locatie bij de Zuiderdracht onmogelijk te maken, dan heeft Hoorn een probleem. De burgemeester herhaalt dat er in het overleg met Koggenland geconcludeerd is door beide colleges dat locatie A de voorkeur heeft en dat Koggenland wil weten hoe de raad van Hoorn hier tegenaan kijkt. Het gaat echt om een tijdelijke opvang.
In de eerstkomende raadsvergadering zal hoogstwaarschijnlijk worden besloten niet te kiezen voor locatie B, maar in de vergadering de aangekondigde motie en amendement te behandelen.
Foto’s: Peter Ursem en Wally Ooms