Nog geen besluit over asielopvang bij A7

09-10-2024

HOORNGIDS REGIO |  In het gemeentehuis van Koggenland stond gisteravond slechts één agendapunt op de ingelaste raadsvergadering: de asielopvang voor 550 mensen op de voorkeurslocatie De Leekerlanden, naast de A7, op de grens met de gemeente Hoorn. Veel inwoners waren op de raadsvergadering afgekomen en lieten ook van zich horen. Er waren ook insprekers die niet alleen lieten weten de voorkeurslocatie onwenselijk te vinden, maar ook het imperialistische Hoorn vreesden. Na een urenlange vergadering met schorsingen van de kant van de gemeenteraad en ook van het college werd uiteindelijk besloten om nog geen besluit te nemen.

Als eerste kregen de insprekers de gelegenheid hun zegje te doen. Rob Zechner sprak namens Stichting Groene Leekerlanden, die in een uitgebreid betoog liet weten het een buitengewoon slecht idee te vinden op meerdere gronden. Hij wees op de juridische, ecologische en planologische beperkingen, gebaseerd op het bestemmingsplan Landelijk Gebied. 
Inspreker Ab Marsé liet weten dat vele honderden inwoners zich fel verzetten tegen de plannen. Mede vanwege datgene wat er met het gebied gebeurt na de beoogde periode van ingebruikname voor de asielopvang. Datzelfde punt maakte overigens ook de woordvoerder van Stichting Groene Leekerlanden. Gevreesd wordt dat Hoorn het gebied niet zal willen loslaten. En wie eenmaal in de greep is van de uit z’n jasje groeiende gemeente Hoorn kan daar maar moeilijk weer uit komen. Over de komst van het asielzoekerscentrum werden punten aangehaald als vrees voor misdrijven, steekpartijen, raadsleden die niet de waarheid spreken, stikstof, gevaarlijke stoffen, etc. Ook de belendende bedrijven hebben recht op bescherming. Na het betoog volgde een luid applaus. 

Schorsingen
Direct na de beide insprekers werd om een schorsing verzocht. Veelal benut om eerder ingenomen standpunten te heroverwegen, maar wat er achter de gesloten deuren gebeurt van de raadsfracties blijft gissen. Na de schorsing was het woord aan de verschillende fracties, waarbij het dualisme klaarblijkelijk in hoge mate wordt onderschreven, daar het nota bene de coalitiepartijen VVD en Gemeente Belangen Koggenland (GBK) waren die naar voren brachten niet achter het voorstel te staan. 
Mevrouw Te Winkel van CDA Koggenland kon op weinig steun vanuit de publieke tribune rekenen tijdens haar betoog om de menselijke maat in acht te nemen, aandacht te hebben voor het individu en samen met de bewoners te zoeken naar een oplossing om zo te voldoen aan de morele en menselijke taak. Het CDA was voorstander van de beoogde locatie. Afkeurend gemompel was haar deel na het betoog.
D66 Koggenland liet middels Frans Kremers weten de opvang te zien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hij sprak over mensen in nood die geholpen moeten worden en beoordeelde de locatie als een prima plek. De samenwerking met Hoorn ziet hij als een mooie deal. 
PvdA-GL acht de situatie in Ter Apel onhoudbaar, zodat er ingegrepen moet worden. Mevrouw Rietveld noemde het een delicaat dossier, maar alles afwegend na verkenning van de mogelijke  locaties heeft de plek bij de A7 de voorkeur.

Coalitie is tegen
De beide coalitiepartijen VVD Koggenland en Gemeente Belangen Koggenland hadden ernstige bedenkingen bij de plannen. Voldoen aan de Spreidingswet vormde geen barrière, maar de bezwaren richtten zich op de omvang en de locatie, die werd beoordeeld als een gevaarlijke plek. De opgave voor Hoorn mocht aan de buurgemeente worden overgelaten, liever kleinschalig in de eigen gemeente, want ook dan kan gerekend worden op ondersteuning door het COA. Het verdwijnen van agrarische gronden werd genoemd, ongewenste toename CO2, gezondheidsrisico’s, criminaliteit en andere bezwaren. Er volgde een luid applaus vanaf de tribune. 

Geen kleinschalige opvang
Burgemeester Bonsen liet weten dat er een uitvoerig en zorgvuldig proces is gevolgd. Er is gekeken naar de draagkracht vanuit de kernen en de dorpen, er zijn uitdagingen aan de opgave, er waren kritische noten opgevangen, maar er is volgens de portefeuillehouder een goede samenwerking met o.a. de veiligheidsregio en er is geconcludeerd dat kleinschalige opvang afvalt vanwege verschillende criteria. Ze benoemde de voordelen van de samenwerking met Hoorn vanwege de voorzieningen en ziet de kwaliteit van de opvang juist groter worden door samen met Hoorn dit proces in te gaan. Bij kleinschaliger opvang komt alles neer op de eigen lokale voorzieningen.

Niet rijp voor besluitvorming
Nadat alle betrokkenen aan het woord waren geweest besloot voorzitter Johan Ursem dat het gedane voorstel niet rijp is voor besluitvorming. Burgemeester Bonsen liet weten dat er niet eerder dan 21 oktober een definitief besluit zou kunnen worden genomen. Wellicht dat dan ook de andere vier opties weer ter tafel komen, waarvan tijdens de raadsvergadering niet duidelijk werd waar die opties zouden zijn en welke bezwaren daaraan kleefden. 
De gemeente Hoorn gaat donderdag 10 oktober in debat over dit delicate dossier. Daar zijn inmiddels tientallen insprekers aangemeld. De gevoeligheid en betrokkenheid is groot.

Voorkeurslocatie carpoolplaats A7 Voorkeurslocatie carpoolplaats A7