Resultaten voetbal 5 en 6 oktober [video]

Dappere strijd Hollandia wordt niet beloond

HOORNGIDS REGIO | Het begint dit seizoen een eentonig verhaal te worden voor Hollandia. Niet slecht spelen en toch verliezen. Ook tegen Ter Leede verdiende het team van Lars Keppel meer dan de 1-2 nederlaag. Maar op drie minuten na de hele wedstrijd met tien man ploeteren, dat kan bijna niet goed gaan.
Hét moment van de wedstrijd viel al na drie minuten. Dirk Bakker kwam zijn doel uit om de doorgebroken Ter Leede-spits Sieb Rutgers af te stoppen. De sluitpost uit Bovenkarspel deed dat, ver buiten zijn strafschopgebied, tot schrik van alle Hollandia-aanhangers iets te rigoureus. Rutgers vloog door de lucht en arbiter Robin Brinkman kon niets anders dan de rode kaart trekken. “Maar dat wás het niet”, vond Romeo Fecunda achteraf. “Nick Maijenburg stond er nog achter waardoor het zeker geen rode kaart voor een doorgebroken speler met een scoringskans kon zijn.”

De kleur rood kwam dan ook door de hardheid van de charge. Hoe het ook zij, Dirk Bakker besefte direct de consequenties, deed zijn handschoenen uit en ging geëmotioneerd naar de zijkant. Daar wachtte teamleider Peter Manshanden hem op met troostende woorden. Het is nog niet het seizoen van Dirk Bakker. Tegen VVOG veroorzaakte hij een penalty waardoor het 2-0 werd en bij De Zuidvogels werd hij verschalkt door een kopbal over hem heen. En dat terwijl hij vorig seizoen werd verkozen tot Speler van het Jaar. Vanwege een maand vakantie miste Bakker een groot deel van de voorbereiding. Daardoor zal hij misschien (nog) niet lekker in zijn ritme zijn gekomen. Maar als docent heb je de vakantieperiodes niet voor het uitkiezen, al zijn ze aan de ruime kant.
Na de rode kaart kwam de man in het veld die wél nagenoeg het hele voorseizoen het doel van Hollandia heeft verdedigd: Huub Veltman uit Landsmeer. Bij FC Volendam was hij op een dood spoor gekomen en dat deed hem besluiten om afgelopen zomer naar het Julianapark te komen. Veltman keepte ook bij FC Emmen en FC Amsterdam. Inmiddels heeft hij vaak genoeg aangetoond dat ze aan De Dijk een vergissing hebben begaan. De pas 20-jarige Veltman is sterk in een-tegen-een-situaties en kan heel goed meevoetballen. Dat bewees hij direct na zijn invalbeurt ook weer tegen Ter Leede.
Voor het enige smetje moeten we terug naar het bekerduel met UDI ’19 toen Huub Veltman in de verlenging bij een vrije trap uit zijn doel had moeten komen om de winnende treffer te voorkomen. Coach Lars Keppel had hem toegezegd dat hij tijdens de cupwedstrijden onder de lat mocht staan. Maar ook zondag, op bezoek bij Hoogland, zal hij vanwege de schorsing van Dirk Bakker in de competitie het doel verdedigen.

Hollandia liet zich niet uit het veld slaan door de rode kaart. Keppel haalde centrumspits Daniël Schermer naar de kant, Freek Vrenegoor kwam in de punt te staan, geassisteerd door Niels Koster. Dennis Jansen verhuisde naar de rechterflank. Maar het was het eerder genoemde duo dat Hollandia op voorsprong zette. Freek Vrenegoor stuurde Niels Koster met een pass op maat de diepte in, waarna de clubtopscorer van vorig jaar met grote snelheid op doelman Timon Fikkert afstormde en hem vervolgens aftroefde met een geraffineerd stiftje.
Maar rond de dertigste minuut kwam Ter Leede op gelijke hoogte. Sieb Rutgers knalde de bal uit een voorzet met een spectaculaire omhaal in het net. Hij heeft inmiddels zeven van de acht goals van Ter Leede in deze competitie voor zijn rekening genomen.

Tweede helft
In de tweede helft stroopte Hollandia de mouwen nog wat verder op. Ondanks de numerieke minderheid gingen de Hoornse Leeuwen voor een overwinning. Spelers als Niels Koster, Freek Vrenegoor en Encho Margaritha toonden niet aflatende ijver en zorgden ervoor dat Hollandia meer kansen kreeg dan de thuisploeg.
Het vermelden waard was een kopbal van Niels Koster die door Fikkert ternauwernood tegen de lat werd getikt. Overigens ook weer na een assist van Freek Vrenegoor. Niels Koster kreeg bij een corner nog een kans en Freek Vrenegoor schoot van dichtbij in het zijnet. Ter Leede creëerde weinig, maar won toch. In de 87e minuut stond Sieb Rutgers opnieuw plotseling vrij voor het doel en die kans moet je deze spits niet geven. “We hebben gedisciplineerd gespeeld en zelfs met tien man nog druk gezet”, analyseerde Lars Keppel. “Maar ook weer kansen gemist en dat heeft ons opgebroken.”

Verslag: Erik Oudshoorn
Foto’s: Dini Spil en Peter Woud

=================================================================================
DSOV – Always Forward 3–1

Always Forward heeft aan zijn bezoek aan DSOV helaas geen punten kunnen overhouden. Na een 1–0 ruststand bleef de ploeg uit Vijfhuizen met 3–1 aan de goede kant van de score.
In de door de KNVB uitgeroepen week van de scheidsrechter was het bij DSOV – Forward prompt scheidsrechter Van Schoonderwoerd die voor het eerste opvallende moment in de wedstrijd zorgde. Hij ontdekte dat hij behept was met een slecht functionerende fluit, die hij na een spoelbeurt aan de praat kreeg.

Het eerste dreigende moment in de wedstrijd deed zich, in de vierde minuut, voor bij het DSOV-doel, toen Jim Aurik een korte corner nam, waaruit Joeri Kerkhoven de bal om het doel krulde. Geleidelijk trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe en in de 13e minuut zorgde een corner voor hectiek bij het Forward-doel, toen de bal tot viermaal toe werd ingebracht, maar uiteindelijk werd weggewerkt. In de 17e minuut kwam DSOV op voorsprong. Terwijl Floris Coffeng, na te zijn aangeslagen, zich nog enigszins trekkebenend over het veld bewoog, werd de  Vijfhuizense centrumspits uit een aanval over links bij de rand van het strafschopgebied bereikt en hij zorgde met een hard schot richting verre hoek voor een fraaie afronding (1–0).
Een vrije trap van Jeffrey de Moel bleef net buiten bereik van de inlopende Forward-spitsen en aan de andere kant van het veld leidde balverlies bij een breedtepass in de Forward-defensie tot een gevaarlijke situatie, maar de voorzet kon worden weggewerkt. De doelman van DSOV had, na een klein halfuur spelen, moeite met het verwerken van een op hem terug gespeelde bal, waardoor hij die in eerste instantie aan Hicham Uad verspeelde, maar met een duwtje in Hicham Uads rug kon hij zich herstellen. Vier minuten later was het vooral te danken aan geluk, dat hij zijn doel schoon hield. Hicham Uad en Jeffrey de Moel veroverden in samenwerking de bal op het middenveld. Daimy Mac Donald werd met een dieptepass bediend, maar hij werd door middel van een overtreding gestuit. Bij de punt van het DSOV-strafschopgebied speelde Joeri Kerkhoven kort op Hicham Uad, die met een krullend schot de verre paal trof. Kort daarna deponeerde Jeffrey de Moel de bal uit een vrije trap met een boog in het DSOV-strafschopgebied. De bal werd weggewerkt, waarna Jesper v.d. Gracht zijn schot-uit-de-rebound in de handen van de keeper zag eindigen. In de volgende minuut bereikte Hicham Uad na een actie op links met zijn voorzet Joeri Kerkhoven, die een hard schot afvuurde. Via het lichaam van Jim Aurik, waardoor de vaart uit de bal ging, kwam ook dit schot in de handen van de doelman van de thuisploeg. In de resterende speeltijd van de eerste helft behoefden eerst de DSOV-keeper en even later twee van zijn verdedigers, die hard met elkaar in botsing waren gekomen, een oplapbeurt. Tussen deze behandelingen door werd een schot van Daimy Mac Donald, na een actie uit een inworp, door een verdediger geblokt, waarna de doelman met moeite de resulterende hoekschop opnieuw tot corner verwerkte. Het laatste wapenfeit van het eerste bedrijf betrof een afstandsschot van Hicham Uad, dat een prooi werd voor de keeper.

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen, toen de thuisploeg de marge verdubbelde. Uit een vlak bij de cornervlag genomen verre inworp werd de bal richting verre hoek van het Forward-doel doorgekopt, waar die hoog tegen het net eindigde (2–0).
Milan Bakker en Danilo v.d. Woude kwamen binnen de lijnen voor Joeri Kerkhoven en Daimy Mac Donald. Na een klein uur spelen gaf balverlies in de Forward-defensie de tegenstander de mogelijkheid tot een uitbraak over rechts. De voorzet belandde dichtbij het Forward-doel bij de centrumspits, die de bal echter niet goed raakte, waarna Forward-doelman Niels Post en Clyde Limbach voor opruiming konden zorgen. Er volgde een periode waarin de thuisploeg een reeks aanvallen opzette, waarbij Always Forward defensief wel overeind bleef, maar de bal nauwelijks in de ploeg kon houden.
In de 66e minuut werden Jim Aurik en Clyde Limbach gewisseld voor Tom Hoeve en Tiger-Jay Tuinfort. Enkele minuten na die wissels lanceerde Jesper v.d. Gracht met een diepe pass op rechts Terence Alberg, die een corner forceerde. Floris Coffeng speelde de bal hieruit richting Jeffrey de Moel, die zijn afstandsschot tegen de kruising van het DSOV-doel zag afstuiten. In de volgende minuut halveerde Forward de achterstand. Hicham Uad leverde na een actie op links een voorzet af. Hij kreeg de bal weer terug en uit zijn tweede voorzet kopte Danilo v.d. Woude de bal over de DSOV-doelman tegen het net (2–1).
Always Forward ging op jacht naar de gelijkmaker, maar de uitbraken van de thuisploeg waren gevaarlijker. Bij de eerste daarvan werd het afrondende schot nog geblokt, maar de tweede, over rechts, werd besloten met een voorzet waaruit een DSOV-spits de bal met een duik via de binnenkant van de paal in het doel wist te werken (3–1). Bij een volgende counter voorkwam een goede verdedigende ingreep van Jesper v.d. Gracht verdere schade.
Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Jari v.h. Kaar in het veld voor Terence Alberg. Enkele corners voor Always Forward, voortkomend uit acties van Danilo v.d. Woude en Tom Hoeve, werden door de DSOV-verdediging weggewerkt en een afstandsschot van Jeffrey de Moel vloog net langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant van het veld liep een gevaarlijke DSOV-uitbraak goed af voor de bezoekers en was het slotakkoord voor de thuisploeg met acties, waarbij een goede ingreep van Jari v.h. Kaar en een redding van Niels Post op een afstandsschot nodig waren om onheil te voorkomen

DSOV – Always Forward 3–1 (1–0).  17, 1–0; 46, 2–0; 71, v.d. Woude 2–1; 77, 3–1.
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (80, Jari v.h. Kaar), Jesper v.d. Gracht, Patrick Tap, Clyde Limbach (66, Tiger-Jay Tuinfort), Floris Coffeng, Jeffrey de Moel, Joeri Kerkhoven (52, Milan Bakker), Hicham Uad, Daimy Mac Donald (52, Danilo v.d. Woude) en Jim Aurik (66, Tom Hoeve).

Verslag: Hans Smit
Always Forward (zat.) – Buitenboys 3–4

Always Forward (zat.) heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen Buitenboys met een 3–4 nederlaag afgesloten. De ploeg zag in de eerste helft tot tweemaal toe een voorsprong binnen de kortste keren tenietgedaan worden, maar bereikte nog voor de pauze een voordelige stand van 3–2. In het tweede bedrijf kwam Buitenboys na een klein kwartier op gelijke hoogte en in de toegevoegde speeltijd kon de ploeg zelfs de volle winst naar zich toe trekken, zij het met een treffer die op wat wrange wijze tot stand kwam.

In de formatie waarmee Always Forward aan de wedstrijd begon, was Morris de Hart de doelman en verschenen naast Anthony Sabajo en Nick de Wit de O23-speler Wesley Hoffman, die ok al in de thuiswedstrijd tegen Jong Holand had meegedaan, en Gyanno Jansen in de defensie.
Het middenveld werd bezet door Michael Lanting, Thijs Nugter en Samet Çetin. Kevin van Gasteren was, in vergelijking met zijn positie in de voorgaande wedstrijden, naar de voorhoede geschoven, waar hij de rechtervleugel voor zijn rekening nam. Joep Rive speelde in het centrum en Jeffrey Schilder op links.
De wedstrijd kende een levendige openingsfase, waarin de bezoekers al in de eerste minuut een aanval over rechts besloten met een voorzet, die de centrumspits een schietkans bood. Morris de Hart stopte de niet helemaal uit de verf komende inzet. Daarna was het enkele malen Anthony Sabajo die de aandacht op zich vestigde. In de vierde minuut rukte hij op over rechts, werd vervolgens vrijgespeeld nadat een breedtepass half was onderschept en kwam rechts van het Buitenboys-doel in schietpositie. Zijn inzet uit scherpe hoek ging voorlangs. Even later blokte hij in zijn eigen strafschopgebied een schot van een Almeerse spits en kort daarna leverde hij na een combinatie met Joep Rive en Kevin van Gasteren een voorzet af, waaruit Samet Çetin een grote kans kreeg. De Buitenboys-doelman pareerde de inzet en zijn defensie zorgde voor opruiming. Na een klein kwartier liet Kevin van Gasteren een actie op rechts volgen door een krullend schot met een voor de keeper lastige lastige stuit, maar opnieuw wist die de bal te pareren. Uit de rebound schoot Jeffrey Schilder van links tegen het zijnet. Morris de Hart verrichtte even later eveneens een knappe parade toen de Almeerse centrumspits uit een dieptepass doorbrak en alleen voor hem verscheen. In de volgende minuut gleed Gyanno Jansen uit bij een verdedigende actie. De rechterspits van de bezoekers kon daardoor een voorzet afleveren, waarmee hij zijn collega in het centrum bereikte, maar die miste de bal grotendeels en de inzet ging voorlangs. Hetzelfde lot trof direct daarna een doelpoging van Jeffrey Schilder, nadat hij door Kevin van Gasteren met de borst in stelling was gebracht.
In de 27e minuut kwam Always Forward op voorsprong. Nick de Wit bereikte Kevin van Gasteren  met een diepe pass op rechts. Uit de voorzet-op-maat liet de inlopende Joep Rive de bal met zijn hoofd tegen het net belanden (1–0). De voorsprong was geen lang leven beschoren, want vrijwel vanaf de aftrap volgde een Buitenboys-aanval over links, die eindigde met een voorzet waaruit de inlopende centrumspits gemakkelijk kon binnenschieten (1–1).
In de volgende fase waren een actie van Samet Çetin, die de bal veroverde en op rechts oprukte, maar een helaas iets te hoge voorzet afleverde en een blokkade van Nick de Wit op een Almeerse schietpoging de meest opvallende momenten.
In de 40e minuut nam Always Forward opnieuw de leiding. Kevin van Gasteren mocht een vrije trap nemen bij de rand van het Buitenboys-strafschopgebied. Met een prachtig schot om de muur en via de binnenkant van de paal trof hij de roos (2–1). Weer antwoordde de ploeg uit Almere met een snelle gelijkmaker. Een verre voorzet van rechts werd knap opgevangen door de linkerspits, die met een fraai, hoog inslaand schot Morris de Hart passeerde (2–2). Joep Rive en Kevin van Gasteren zorgden ervoor dat Always Forward toch met een voorsprong de rust in kon gaan. Na een actie op links kwam de voorzet van Joep Rive bij de tweede paal, waar Kevin van Gasteren met een kopbal zijn tweede treffer van de dag scoorde. Twee vrije trappen voor de bezoekers, waarvan Morris de Hart er een stopte en de ander met enige moeite door de Forward-defensie werd weggewerkt, konden geen wijziging meer in de stand brengen.

Ook het tweede bedrijf begon levendig. In de 48e minuut werd de linkerspits van Buitenboys met een diepe pass van rechts de mogelijkheid geboden om door te breken. Een uitstekende ingreep van Morris de Hart voorkwam de gelijkmaker. Even later had Joep Rive pech bij en dieptepass van Michael Lanting, die net niet goed uitpakte en Jeffrey Schilder zag zijn schot, nadat hij de bal aan een verdediger van de bezoekers had ontfutseld, knap verwerkt worden door de keeper.
Een gevaarlijke Buitenboys-aanval, waarbij Morris de Hart werd uitgespeeld, maar de daaropvolgende trekbal nog wel door de Forward-defensie kon worden weggewerkt, leverde de bezoekers uiteindelijk een corner op. Deze werd hoog voor het doel gebracht en binnengekopt (3–3).
Na een uur spelen kwamen Miles Vork en Burak Saban in het veld voor Thijs Nugter en Jeffrey Schilder. Direct na hun entree kregen de bezoekers even buiten het Forward-strafschopgebied een vrije trap te nemen. Nadat de bal tweemaal tegen het muurtje was geschoten, verdween de derde poging over het doel. Dat gebeurde even later ook met een schot-uit-de-rebound van Michael Lanting na een heftige Forward-aanval. Morris de Hart moest daarna handelend optreden bij een hoge voorzet, waarbij hij de bal knap weg stompte. Even later werd Joep Rive gewisseld voor Diovaris Balentina, die zijn optreden begon met een actie op links, waaruit hij een scherpe voorzet afleverde, die voor het doel langs ging zonder dat iemand de bal raakte. Hetzelfde lot trof even later een Almeerse voorzet van rechts. Burak Saban werd na een doorbraak, die voortkwam uit een mooie actie, nog net achterhaald en zag even later een schot worden geblokt. Toen hij enkele minuten daarna een vrije trap op zo’n 25 meter van het Buitenboys-doel mocht nemen, stuitte zijn schot af op de muur.
Morris de Hart pakte even later de uit een Buitenboys-corner bij de tweede paal ingekopte bal klemvast. Wesley Hoffman kreeg na een goede verdedigende ingreep kramp en werd even later vervangen door Dave Ninteman. Kevin van Gasteren schoof daardoor naar de achterste linie. Nick de Wit haalde op knappe wijze met het hoofd de bal weg bij een gevaarlijk ogende Buitenboys-voorzet en even later kopte hij aan de overkant van het veld in uit een voorzet van Samet Çetin, maar hij richtte daarbij iets te hoog. Dat deed Diovaris Balentina ook met een kopbal uit een vrije trap van Kevin van Gasteren.
In de toegevoegde speeltijd raakte Gyanno Jansen, weliswaar zonder dat er sprake was van een overtreding, maar wel door toedoen van een tegenstander, geblesseerd toen hij de bal veroverde. Het spel ging door en de rechterspits kon ongehinderd oprukken en een voorzet afleveren, waarmee hij een teamgenoot op links bereikte. Die bracht zichzelf met een actie in schietpositie en krulde de bal fraai in de verre hoek (3–4). Pas daarna kon Gyanno Jansen met een enkelblessure van het veld gedragen worden. De toegevoegde speeltijd bleek in dubbel opzicht blessuretijd, want ook de doelman van Buitenboys raakte aangeslagen toen Diovaris Balentina met hem in een vermijdbare botsing kwam.
De nederlaag tegen Buitenboys heeft Always Forward in de rangschikking onder de rode streep gebracht. De ploeg heeft alleen het nog puntloze Monnickendam, de tegenstander van aanstaande zaterdag, nog onder zich. De Dijk heeft net als Always Forward één punt, maar dat is de oogst van slechts twee wedstrijden. Ook de ploegen direct boven de Amsterdammers, Jong Holland, waarbij De Dijk zaterdag een remise (1–1) boekte, en ASV Arsenal (thuis 2–2 tegen SCPB ’22) hebben nog een wedstrijd tegoed en kunnen dus nog op Always Forward uitlopen.
In de bovenste regionen van de ranglijst waren de prestaties van de promovendi uit de derde klasse A opvallend. Stormvogels won in IJmuiden met 5–0 van Monnickendam en bezet de koppositie met de volle buit uit drie wedstrijden en de fraaie doelcijfers 10–1. De Foresters behaalde een 0–4 zege bij Zwaluwen’30 en neemt nu de vijfde plaats in met vier punten uit twee wedstrijden, maar bij winst in de nog in te halen thuiswedstrijd tegen ASV Arsenal zou de ploeg uit Heiloo naar de tweede plaats stijgen. Daar staat nu Waterwijk (3–0 thuiszege tegen Olympia Haarlem). Buitenboys heeft net als zijn stadgenoot zes punten uit drie wedstrijden, maar met een minder goed doelsaldo. SCPB ’22 staat na het gelijke spel bij ASV Arsenal op de vierde plaats met vijf punten.
Always Forward (zat.) – Buitenboys 3–4 (3–2).  27, Rive 1–0; 28, 1–1; 40, Van Gasteren 2–1; 42, 2–2; 43, Van Gasteren 3–2; 57, 3–3; 90+2, 3–4.
Always Forward (zat.): Morris de Hart, Anthony Sabajo, Nick de Wit, Wesley Hoffman (78, Dave Ninteman), Gyanno Jansen, Michael Lanting, Thijs Nugter (60, Miles Vork), Samet Çetin, Kevin van Gasteren, Joep Rive (65, Diovaris Balentina) en Jeffrey Schilder (60, Burak Saban).

================================================================

Sporting Andijk legt FC Medemblik over de knie: 7-1

Binnen 22 minuten stond het 3-0 voor Sporting Andijk. Nadat FC Medemblik goed de aanval zocht, bleef Sporting Andijk goed verdedigen. De eerste de beste aanval was in de 7e minuut raak voor de mannen van coach Bas Ruiter. Tigo Harder kopte de bal achter de kleine Mert Bitec: 1-0.

Sporting Andijk rook bloed en de ene na de andere aanval miste het doel. FC Medemblik kwam zelfs niet eens dicht bij het strafschopgebied. Nee, het was de jonge Justin Hoeve die het op z’n heupen kreeg. Eerst maakte hij 2-0 en daarna ontfutselde hij de bal van doelman Bitec, wat de 3-0 betekende. Omdat het allemaal zo makkelijk ging, dachten de vaste supporters van Sporting Andijk aan een grote overwinning. In de 39e minuut was het Chris Schuitemaker die wel heel makkelijk een doelpunt mocht maken. De linkerflank van FC Medemblik was totaal de weg kwijt en Schuitemaker stond voor een leeg doel: 4-0. Drie minuten voor de rust maakte Justin Hoeve de hattrick: 5-0. Net voor het einde van de eerste helft was het Dilano Kemker die de eer redde.

Na rust een veel sterker FC Medemblik, maar de ballen vielen net niet goed. Ook een goed uitgespeelde aanval met als slotakkoord het schot van Dilano Kemker, die voorlangs ging. Doelman Martijn Wierstra had alles goed onder controle. De wedstrijd leek dood te bloeden en Sporting Andijk geloofde het wel. Remko Groot maakte de twee laatste doelpunten in de laatste minuten van de wedstrijd: 6-1 en 7-1.
“Ik ging ook voor een hattrick”, vertelde Justin Hoeve na afloop, die zichtbaar blij was met zijn bijdrage. ”We moesten de wedstrijd van vorig week snel vergeten. Toen lukte er weinig.” Martin Glim moet zijn mannen weer opladen thuis tegen FC Purmerend. Sporting Andijk maakt volgende week zaterdag de lange reis naar het Helderse HCSC, dat gelijk speelde tegen VSV uit. Ondank de rode kaart in het begin van de wedstrijd, kwamen zij op 0-1. In blessuretijd werd het 1-2 en in de allerlaatste seconde van de wedstrijd werd het 2-2. Dus het is opletten voor de ploeg uit Andijk.

Verslag: Bert Putters