Raadscommissie bespreekt parkeren, cultuurbeleid, rapport Rekenkamer en recreatieruimtebeleid

Commissievergadering dinsdag 8 oktober, 19.00 uur

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdag 8 oktober 2024 om 19.00 uur komt de commissie van de gemeente Hoorn bijeen in de raadzaal van het stadhuis. Tijdens deze vergadering staan enkele belangrijke onderwerpen op de agenda, waaronder het parkeerbeleid in de binnenstad, een nieuwe cultuurnota, het woonbeleid van de gemeente en de behoefte aan meer recreatieruimte in de regio.

Parkeerbeleid
Een van de hoofdpunten betreft het parkeerbeleid in de binnenstad. Op dit moment hanteert Hoorn zeven verschillende parkeerzones met uiteenlopende tarieven en voorwaarden. Het college van burgemeester en wethouders wil dit systeem vereenvoudigen door drie nieuwe parkeergebieden in te voeren. Deze gebieden krijgen elk tarieven en parkeertijden die beter aansluiten bij bezoekers die kort, middellang of lang in de stad willen verblijven. De commissie zal dit voorstel beoordelen en bespreken.

Cultuurbeleid
Ook het nieuwe cultuurbeleid voor de periode 2025-2032 komt aan bod. De cultuurnota moet de komende jaren richting geven aan het cultuurbeleid van de stad, zowel voor de inwoners als voor de culturele sector. Het nieuwe beleid is opgesteld na gesprekken met diverse partijen uit de cultuursector en jongerenplatforms. Het richt zich op het creëren van ruimte voor jongerencultuur, het toegankelijk maken van cultuur voor alle leeftijden en het brengen van kunst dichterbij de inwoners. De commissie zal hierover in gesprek gaan om de inhoud van de nota verder te verfijnen.

Rapport van de Rekenkamer
Daarnaast bespreekt de commissie het rapport van de Rekenkamer over het woonbeleid van Hoorn. In april 2024 presenteerde de Rekenkamer een onderzoek waarin aanbevelingen worden gedaan om het woonbeleid te verbeteren. De commissie zal deze aanbevelingen bespreken voordat de gemeenteraad een besluit neemt over de eventuele aanpassingen.

Recreatieruimtebeleid
Tot slot staat de behoefte aan meer recreatieruimte in de regio West-Friesland op de agenda. De groei van het aantal inwoners en andere ruimtelijke ontwikkelingen in de regio zorgen voor een toenemende vraag naar recreatiemogelijkheden. De commissie wordt gevraagd na te denken over het ambitieniveau voor nieuw recreatiebeleid, dat uiteindelijk door alle zeven gemeenteraden in West-Friesland wordt beoordeeld.

De commissievergadering is toegankelijk voor publiek en begint om 19:00 uur in de raadzaal van het stadhuis. Belangstellenden kunnen de vergadering ook online volgen via een livestream. De volledige agenda en de toegang tot de livestream zijn te vinden op de website van de gemeenteraad.

Bron: Gemeente Hoorn
Foto: Archief HoornGids

Stadhuis Hoorn is vernieuwd Stadhuis Hoorn is vernieuwd