Resultaten voetbal 28 en 29 september [video]

Hoofdrol arbiter bij De Zuidvogels - Hollandia

HOORNGIDS REGIO | In een krankzinnige slotfase bij De Zuidvogels waande Hollandia zich verliezer en winnaar, maar moest het ten slotte genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2.

Wat ging er om in arbiter Maarten Joël ter Velde toen hij De Zuidvogels bij een 1-2 voorsprong van Hollandia in de 93e minuut een penalty gaf na een gevecht om de bal op de achterlijn waarbij zeker vier spelers betrokken waren? Zijn grensrechter begreep het niet, de bestuursleden van de thuisclub zagen er geen strafschop in en de spelers van Hollandia waren helemaal verbijsterd, Tot ver na de wedstrijd. De leidsman zelf kon niet aangeven wie de boosdoener was geweest. Toch legde hij de bal op de stip. De scheidsrechter zag iemand naar de grond gaan en vond dat voldoende. Redouan Boussoufi was zo slim om zich met een hartverscheurende kreet te laten vallen om even later triomfantelijk achter de bal plaats te nemen en de gelijkmaker aan te tekenen (2-2).

Ook De Zuidvogels-trainer Mark Bakker had niet precies waargenomen wat er gebeurde tijdens de scrimmage. Wel constateerde hij in de kleedkamer dat Boussoufi aan zijn been gewond was geraakt. Maar dat gold voor meer spelers. Onder wie Hollandiaan Denzel Inyamah die het strijdperk verliet met een forse bloeduitstorting op zijn scheenbeen en ook liggend nog werd nagetrapt. Milan Schipper stond er het dichtst bij. “Iedereen schopte naar iedereen”, zei de lange centrale verdediger. “Ik weet echt niet wat er gebeurde. We probeerden allemaal de bal te raken. En ineens werd er gefloten voor een strafschop. De scheidsrechter zei tegen mij dat er iemand van De Zuidvogels was geraakt. Maar wist niet wie de overtreding had veroorzaakt. Ik in elk geval niet.”
Rechtsbuiten Niels Koster stond ook dicht bij de plek des onheils. “De bal viel tussen een kluwen van spelers. Denzel Inyamah tikte de bal weg en werd vervolgens hard geraakt. Als hij inderdaad een flinke schop heeft gekregen, zoals Boussoufi beweerde, dan had ik de penalty niet genomen.”
Het was al met al een turbulente slotfase waarin Hollandia een sterke tweede helft leek te bekronen met drie punten. In de 88ste minuut had het er nog veel schijn van dat de noeste arbeid bij een 1-0 achterstand voor niets was geweest. Zestig tellen later legde invaller Danïel Schermer de bal panklaar voor Bart Spil die hard inschoot: 1-1. In de 92e minuut vlogen de watervlugge aanvallers Niels Koster en Freek Vrenegoor door de defensieve linie van de ploeg uit Huizen. Een pass van Niels Koster en Freek Vrenegoor trapte de bal door de benen van doelman Jaime Hensen. Een goal zoals zo vaak in het betaalde voetbal is te zien. Freek Vrenegoor: “Heb ik in de zaal geleerd. Je moet het juiste moment kiezen.”
Maar twee minuten later was de verrassende voorsprong dus al weer te niet gedaan. De gang van zaken vormde de knotsgekke epiloog van een boeiend duel. De laatste weken speelde Hollandia een goede eerste helft, maar verloor het de wedstrijd na rust. Dat was nu anders. De technische staf van De Zuidvogels had zijn huiswerk goed gedaan. De laagvlieger speelde in een 3-5-2 formatie en zette daarmee Hollandia al direct bij de opbouw onder druk. De duels werden op het scherp van de snede uitgevochten. De voorsprong van De Zuidvogels kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Al stond Nigel van Zelst wel heel erg vrij toen hij in de vijftiende minuut de bal over doelman Dirk Bakker kon koppen. De spits zou later ook nog een geweldige kans op 2-0 missen.
Hollandia voetbalde vooral tegen zichzelf en miste ook weer een afmaker. Trainer Lars Keppel had verdedigende middenvelder Bart Spil in de spits geposteerd, maar meer dan een schot hoog over het doel kwam er niet van zijn voeten. De meeste dreiging werd veroorzaakt door Niels Koster die bij elke diepe bal ongrijpbaar was voor zijn directe tegenstander Ricardo Tat. Hij stelde Jesse Koeman in de elfde minuut al in staat om de score te openen. Maar de linksbuiten stuitte op doelman Hensen. Dat gebeurde Niels Koster zelf ook na een rush kort voor rust en in de 51e minuut. Een kopbal van zijn hoofd was te zwak om gevaar te stichten. “De scherpte is er nog niet echt”, erkende Niels Koster na afloop. “Het was vaak net niet. Maar het gaat echt wel goed komen. Ik ga heus weer scoren, zoals vorig seizoen.”

Het is misschien wat veel gevraagd dat Niels Koster in een wedstrijd dertig keer diep moet gaan, kansen creëert en ze zelf ook nog moet verzilveren. Na twee keer te zijn gepasseerd voor het basisteam, liet hij tegen De Zuidvogels opnieuw zien altijd voor dreiging te zorgen met een tomeloze energie. Alleen de kers op de taart ontbreekt nog. Maar er wordt ook veel van hem gevraagd zonder een goed functionerende centrumspits.
Met Freek Vrenegoor vanaf de 72e minuut in de ploeg kwam er nog meer snelheid in de aanval van Hollandia. Maar eigenlijk vooral nadat coach Keppel de ex-Flevo-aanvaller naar zijn favoriete rechterkant dirigeerde waardoor Niels Koster naar links moest. “In principe is dat voor mij geen probleem”, zegt Koster. “Ik heb bij Medemblik altijd op de linkerflank gevoetbald. En daar maakte ik vanaf die positie in twee seizoenen 27 en 25 doelpunten. Maar het is steeds even wennen als je van vleugel wisselt. Je moet op je nieuwe kant vertrouwen opbouwen.”

Niels Koster en Freek Vrenegoor waren in elk geval goed voor de 1-2. Het duo was zo razendsnel dat de grensrechter het amper kon bijbenen. Volgens de woedende reacties langs de kant bij De Zuidvogels zou er bij dit doelpunt sprake zijn geweest van buitenspel. Niels Koster: “Freek riep nog: ‘Je staat buitenspel!’ Ach, geen idee.”
De tweede helft van Hollandia smaakte naar meer. Veel agressiviteit en tempowisselingen. De Zuidvogels was uitgeblust, zorgde voor overtredingen en blessurebehandelingen. Vertragingen wellicht om de 1-0 over de streep te trekken, maar dat ging dus bijna helemaal mis.

Verslag: Erik Oudshoorn

=================================================================================

Always Forward – FC Uitgeest 0–0

In zijn eerste thuiswedstrijd in de tweede klasse sinds 1967 heeft Always Forward een doelpuntloos gelijkspel geboekt tegen FC Uitgeest.

De eerste helft van de wedstrijd speelde zich grotendeels af op de speelhelft van Always Forward. FC Uitgeest was de ploeg die voor de meeste gevaarlijke momenten bij het doel van de tegenstander zorgde. In de negende minuut brak een spits van de bezoekers door in het centrum, maar hij stuitte op de goed uitgelopen Forward-doelman Niels Post. Vier minuten later pareerde Niels Post met één vuist knap een hard schot van de rechterspits van Uitgeest, die door zijn collega in het centrum met een doorkopbal in stelling was gebracht. Kort daarna belandde een schot uit een via een corner afgeleverde trekbal eveneens in de handen van de uitblinkende Forward-keeper. Het volgende gevaarlijke moment deed zich voor na een halfuur spelen, toen de bezoekers op ruim 20 meter van het Forward-doel een vrije schop mochten nemen. De schutter van dienst mikte echter royaal te hoog.
Enkele minuten later raakte Lucas Laan geblesseerd bij een ongelukkig uitpakkende landing op zijn schouder. Na een oplapbeurt probeerde hij de stijd nog voort te zetten, maar moest zich na korte tijd toch laten vervangen. Hicham Uad kwam voor hem binnen de lijnen. In de tussentijd verwerkte Niels Post een hard afstandsschot tot corner. Vlak voor de rust ontstond uit een vrije trap van links een grote kans voor een Uitgeest-spits, die zijn schot via een Forward-been langs de paal zag verdwijnen. Het offensieve werk van de thuisploeg bleef in het eerste bedrijf heel beperkt. In de openingsfase werd een voorzet van Jim Aurik, na een aanval over links, tot corner verwerkt. Een vrije trap van Floris Coffeng, waaruit Jim Aurik de bal van voorbij de tweede paal voor het doel terug kopte, zorgde voor enig gevaar, maar de defensie van de bezoekers kon opruiming houden. Hetzelfde lot onderging een vrije trap van Joeri Kerkhoven van rechts.
Zijn beste mogelijkheid kreeg Always Forward enkele minuten na de pauze toen Jim Aurik door Daimy Mac Donald met een verrassend hakballetje richting Uitgeest-doel werd gestuurd. Na een actie kwam hij in schietpositie, maar zijn inzet was helaas niet giftig genoeg om de Uitgeest-doelman in grote problemen te brengen. Patrick Tap voorkwam even later met een knappe kopbal dat een op een vrije trap voor de bezoekers inlopende spits bij de tweede paal een doelpoging kon wagen. Na een klein uur spelen passeerde Hicham Uad op de rechtervleugel op mooie wijze enkele tegenstanders, maar zijn voorzet stuitte af op een verdediger van de bezoekers. Even later kwam Remco Loos binnen de lijnen voor Jim Aurik en Milan Bakker voor Terence Alberg.

Ook in de tweede helft had Uitgeest een aanzienlijk veldoverwicht. Always Forward kwam in sommige fasen nauwelijks onder de druk uit, maar hoefde niet veel grote kansen aan de bezoekers toe te staan. Niels Post stopte in de 70e minuut een afstandsschot en in de slotfase moest hij nog enkele malen handelend optreden met het onderscheppen van een dieptepass en met het verwerken van hoge voorzetten. Forward kwam in aanvallend opzicht lange tijd niet veel verder dan een over/naast het doel verdwijnende kopbal van Remco Loos uit een voorzet van Joeri Kerkhoven. Na die voorzet werd Joeri Kerkhoven vervangen door Tom Hoeve en kwam Danilo v.d. Woude in het veld voor Daimy Mac Donald.
Always Forward moest de laatste tien minuten plus de toegevoegde speeltijd zien door te komen met een numerieke minderheid, nadat Remco Loos een overtreding bestraft zag worden met een directe rode kaart. De verdediging bleef echter knap overeind. Het meest dreigende moment betrof de vrijwel laatste actie van de wedstrijd waarbij Gilles Duiveman McEwan een einde maakte aan een gevaarlijk ogende Uitgeest-aanval.

Always Forward – FC Uitgeest 0–0 (0–0).
Always Forward: Niels Post, Terence Alberg (60, Milan Bakker), Gilles Duiveman McEwan, Patrick Tap, Clyde Limbach, Floris Coffeng, Jesper v.d. Gracht, Joeri Kerkhoven (75, Tom Hoeve), Jim Aurik (60, Remco Loos), Daimy Mac Donald (75, Danilo v.d. Woude) en Lucas Laan (42, Hicham Uad).

Verslag: Hans Smit

Westfriezen wint van DSOV met 4-1

Westfriezen en DSOV uit Vijfhuizen begonnen aan de wedstrijd met lekker weer en genoeg publieke belangstelling. Vijfhuizen is een dorp in de Haarlemmermeer, vlak tegen Haarlem aan. DSOV staat voor Door Sport Ontspanning Vijfhuizen.

In de 17e minuut kwam Westfriezen op 1-0. Het was Mitchell Gieltjes die uit een corner van Tom Overtoom binnen wist te tikken. Na een prima eerste helft was het dan ook Westfriezen, dat met een 1-0 voorsprong de rust in was gegaan.

De tweede helft startte Westfriezen prima. Uit een prima voorzet van Tom Overtoom was het Lars Bakker die in de 59e minuut de score naar 2-0 wist uit te breiden. In de 65e minuut was het Pieter Koopman die in een mêlée van spelers met een schitterende volley de 3-0 in de touwen joeg. In de 75e minuut kwam DSOV via een penalty op 3-1. Waar DSOV dacht de wedstrijd nog spannend te gaan maken, was het gelijk raak voor Westfriezen. Het was opnieuw Pieter Koopman die na een uitstekende actie de 4-1 scoorde. Na een prima tweede helft heeft Westfriezen een klinkende overwinning behaald op DSOV. Eindstand: 4-1.
Zwaluwen’30 kansloos tegen Olympia Haarlem: 6-2

Vorige week won Zwaluwen overtuigend met 4-2 van Monnickendam. Zaterdag leed het echter een nederlaag tegen Olympia Haarlem met 6-2, rust 3-0. “Het had een veel grotere uitslag kunnen zijn”, zei een bestuurslid van Olympia en hij had gelijk. Echter ging hij voorbij aan het keeperswerk van Robin Blaak van Zwaluwen’30, met vele reddingen en in de laatste minuten van de wedstrijd ranselde hij een bal uit de kruising.

Bijna de gehele wedstrijd moest Zwaluwen’30 zich toeleggen op verdedigen. Thijs Boersma, vorige week goed voor twee doelpunten, stond op een eiland in de spits en er waren veel foute passes. Daarom kon Olympia makkelijk verdedigen. Zwaluwen’30 had het zwaar in de verdediging, maar hield lang stand. Echter na een half uur spelen was het echt raak: 1-0. De tweede goal volgde snel en het derde doelpunt was een cadeautje van Zwaluwenspeler Manann Kassimu. Hij passeerde zijn eigen doelman Robin Blaak: 3-0, wat ook de ruststand was.

Na rust duurde het ook weer lang totdat Olympia tot scoren kwam. In de 83e minuut maakten de Haarlemmers de 4-0. Max Krake (Olympia) die inviel, kreeg vervolgens een buitenkansje. Scheidsrechter Vincent Kool (die overigens goed leidde) vond de overtreding in het strafschopgebied een penalty waardig, waarbij Robin Blaak in de verkeerde hoek dook: 5-0. Te vermeldden is dat Serkan Özdemir uitviel met een kuitblessure en waarschijnlijk langer aan de kant moet staan. Voor de statistieken maakte Olympia nog 6-0. Trainer Stephan Kaaij zetten in de laatste minuten van de wedstrijd Max van Eijken in het veld en de ’Wout Weghorst’ van Zwaluwen’30 redde de eer voor de ploeg uit Hoorn: 6-1. Vorig seizoen was hij nog goed voor 25 doelpunten bij Berkhout in de 5e klasse en nu, vele klassen hoger, moet hij het doen met een invalbeurt. Op het einde van de wedstrijd pikte Thijs Boersma zijn goaltje mee: 6-2.
Het is ook erg moeilijk voor Stephan Kaaij, vorig seizoen nog assistent bij Hollandia en eerder bij FC Medenblik als hoofdtrainer, om een elftal te smeden met veel nieuwe en vooral jonge spelers. Qua organisatie moet er een andere wind gaan waaien bij de Christelijke Vereniging uit Hoorn. Weinig jeugd en ook de fusieperikelen met Hollandia hebben geen goed gedaan in de organisatie van de club. Na afloop spraken wij met Max van Eijken.

Verslag en foto: Bert Putters

Unicum Lelystad – Always Forward (zat.) 3–1

Always Forward (zat.) 1 heeft in zijn eerste uitwedstrijd in de vorige week begonnen competitie een nederlaag geleden. Op het complex van Unicum Lelystad, een uit district Oost overgekomen nieuweling in de tweede klasse A, ging de ploeg met 3–1 onderuit.

De wedstrijd begon met twee minuten vrijwel voortdurend balbezit voor de thuisploeg en dat zou kenmerkend worden voor bijna de gehele wedstrijd. Veel goede kansen deden zich echter niet voor. Het eerste gevaarlijke moment bij het Forward-doel ontstond in de 12e minuut, toen uit een Unicum-aanval over links een trekbal voortkwam, die op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van een spits belandde, maar die mikte royaal te hoog. Na ruim een halfuur spelen kreeg de thuisploeg op links bij de korte rand van het Forward-strafschopgebied een vrije trap te nemen. Nick de Wit werkte de bal weg, waarna het schot uit de rebound opnieuw vrij hoog over het doel verdween. In de slotfase van de eerste helft, toen Forward wegens het uitvallen van de geblesserd geraakte Boyd Stevens enkele minuten met tien man speelde, deden zich kort na elkaar enkele gevaarlijke momenten voor. Omdat Nick de Wit een voorzet wegwerkte en Forward-doelman Noah Bommels een andere pakte en een redding op een kopbal verrichtte, bleven doelpunten voor de thuisploeg in die periode uit.
Forward kwam in het eerste bedrijf slechts enkele malen in de buurt van het Unicum-doel. In de achtste minuut schoot Thijs Nugter, onder druk van een verdediger, bij de eerste paal uit een voorzet van rechts naast. Even later raakte de doelman van de thuisploeg met een uittrap Jeffrey Schilder, maar de bal werd daardoor niet zodanig van richting veranderd dat een doelpunt dreigde.
Dat het scorebord na 45 minuten de stand 2–1 toonde was vooral toe te schrijven aan een tweetal uit verdedigingsoogpunt gezien uiterst goedkope treffers. In de 22e minuut kreeg de zich tussen twee tegenstanders in staande Nick de Wit de bal aangespeeld door Noah Bommels. Bij het daaropvolgende duel gingen Nick de Wit en een van de aanvallers tegen de grond en de andere kon vervolgens eenvoudig de score openen. De gelijkmaker, die zeven minuten later tot stand kwam, was op zich een schoonheid van een treffer, maar de Unicum-doelman zal zich de haren uit zijn hoofd hebben kunnen trekken. Michael Lanting zorgde bij de middenlijn voor balverlies voor de thuisploeg. De bal kwam voor de voeten van Joep Rive, die al had gezien dat de keeper te ver voor zijn doel stond en met een schot dat precies de juiste hoogte en de juiste snelheid had, liet hij de bal tegen het net belanden (1–1). Daarmee voegde hij zijn naam toe aan een illuster rijtje van Leon Machielse en Boyd Stevens die eerder in het nog korte bestaan van Forward op vergelijkbare wijze een treffer hadden laten aantekenen. In de 40e minuut kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. De al even eerder aangeslagen geraakte Boyd Stevens blesseerde zich bij een verdedigende actie bij de achterlijn. Dit bood de rechterspits van de thuisploeg de gelegenheid een gave voorzet af te leveren, waarmee de kopsterke centrumspits uitstekend raad wist (2–1).

In de tweede helft, die zich gedurende enige tijd vanaf de tribune gezien afspeelde onder een heldere regenboog, kwam Gyanno Jansen binnen de lijnen voor Boyd Stevens. Hij ging spelen op de rechtervleugel van de verdediging en Anthony Sabajo schoof naar het centrum. In de 52e minuut kreeg Unicum een vrije trap op links, vlak bij de doellijn. Nick de Wit kopte de scherpe voorzet knap weg, maar de bal belandde bij de rand van het strafschopgebied ideaal voor de voeten van een tegenstander, die met een hard schot door een woud van benen het net trof (3–1).
In de volgende minuten kreeg Always Forward mogelijkheden via een vrije trap van Jouke Huitema en een door Michael Lanting afgeronde langdurige aanval, maar in beide gevallen verdween de bal langs het doel. Thijs Nugter raakte aangeslagen en moest na een vergeefse oplapbeurt de strijd staken. Miles Vork kwam voor hem in het veld. Later in het tweede bedrijf maakte Jeffrey Schilder plaats voor Jonathan Kallendorf en wisselde Hidde Klinkhamer met Joep Rive. Tussen deze wissels door werd de thuisploeg nog enkele malen gevaarlijk bij een doorbraak en een voorzet vanaf de achterlijn. In beide gevallen wist de Forward-defensie de bal weg te werken, vooral dankzij goed ingrijpen van Nick de Wit, die even later bij een dreigend ogende Unicum-aanval opnieuw als rots in de branding fungeerde. Na een Unicum-aanval over vele schijven en over de hele breedte van het veld stopte Noah Bommels het afrondende schot. Van Forward-zijde valt een schot te melden dat door de door Jonathan Kallendorf in stelling gebrachte Joep Rive uit scherpe hoek werd afgevuurd en in de handen van de doelman van de thuisploeg eindigde. Na een combinatie met Jouke Huitema en een mooie actie krulde Samet Çetin de bal om het Unicum-doel. Een kopbal van Kevin van Gasteren, na een combinatie met Jonathan Kallendorf en Miles Vork, werd een prooi voor de keeper.
Unicum Lelystad – Always Forward (zat.) 3–1 (2–1).  22, 1–0; 29, Rive 1–1; 40, 2–1; 52, 3–1.
Always Forward (zat.): Noah Bommels, Anthony Sabajo, Nick de Wit, Boyd Stevens (46, Gyanno Jansen), Kevin van Gasteren, Michael Lanting, Thijs Nugter (58, Miles Vork), Jouke Huitema, Samet Çetin, Joep Rive (Hidde Klinkhamer) en Jeffrey Schilder (78, Jonathan Kallendorf).

HSV De Zuidvogels - Hollandia 2-2
Always Forward - FC Uitgeest 0-0
Westfriezen - DSOV 4-1
Berkhout - HSV Sport 3-5
ZAP - Spartanen 5-1
Dynamo - SEW 1-2
Strandvogels - Ilpendam 2-3