HOORNGIDS HOORN | Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vraagt het Nationaal Ouderenfonds aandacht voor het groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen. Naar verwachting zullen er in 2030 maar liefst 2,2 miljoen eenzame 65-plussers zijn, een forse stijging ten opzichte van de 1,8 miljoen nu. Om hier iets aan te doen, lanceert het Ouderenfonds het Verbindingsboekje. Dit boekje, boordevol tips en ideeën om eenzaamheid te verminderen, is gratis te downloaden via ouderenfonds.nl/weektegeneenzaamheid (https://www.ouderenfonds.nl/weektegeneenzaamheid).
Het Ouderenfonds zet zich het hele jaar door in om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Speciaal voor deze actieweek, van 26 september tot en met 2 oktober, komt het met het Verbindingsboekje. Hierin vind je handige adviezen van het Nationaal Ouderenpanel en speciale acties van Greetz en bloomon, zodat je makkelijk een kaartje of bloemetje kunt sturen naar een oudere.
Ouderen willen vaker contact
Veel ouderen geven aan dat ze graag meer contact willen. Uit onderzoek blijkt dat 29% van de 55-plussers behoefte heeft aan meer sociaal contact, en bij de 85-plussers is dat zelfs 56%. Maar naarmate mensen ouder worden, wordt het moeilijker om die contacten te leggen. Verminderde mobiliteit, gezondheidsproblemen en de moeite om hulp te vragen, spelen hierbij een rol. Het Ouderenfonds roept daarom iedereen op om zelf initiatief te nemen en contact te zoeken met ouderen in de buurt, in plaats van te wachten tot zij om hulp vragen.
De volledige resultaten van het Nationaal Ouderenonderzoek worden op 4 oktober bekendgemaakt, tijdens Nationale Ouderendag.
Nieuwe campagne: niemand hoeft zich eenzaam te voelen
Eerder deze maand lanceerde het Ouderenfonds een nieuwe campagne waarin verbinding centraal staat. Met een frisse huisstijl en een aangescherpte missie wil het fonds ervoor zorgen dat geen enkele oudere zich nog eenzaam hoeft te voelen. ”We wachten niet, we nemen het voortouw in de strijd tegen eenzaamheid,” zegt directeur Kirsten Andres.
De campagne benadrukt dat het niet alleen draait om contact op de korte termijn, maar juist om het opbouwen van een sterk sociaal netwerk voor de toekomst. Initiatieven zoals OldStars, de PlusBus en De Derde Helft helpen daarbij, door ontmoetingen te organiseren die leiden tot blijvende verbindingen.
Eén tegen eenzaamheid: samen sterker
De Week tegen Eenzaamheid maakt deel uit van het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Inmiddels doen 80% van de Nederlandse gemeenten en meer dan 200 organisaties mee. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid, of je het nu zelf ervaart of iemand kent die ermee worstelt.
Bron: Nationaal Ouderenfonds
Foto: PxHere