Horen wat je beluistert

Column van Sjaak Grosthuizen

De Hoornse gemeenteraad heeft de nieuwe raadzaal ingewijd door er te  vergaderen. Al twee keer zijn er vergaderingen van de raadscommissie gehouden en deze week zat er de hele gemeenteraad. De zaal is anders. De zaaltechniek ook. Het is even wennen en er is hard gewerkt om alles functionerend te krijgen. We zijn een nieuw tijdperk ingegaan. Ieder lid kan elkaar zien. Wij, leden van de pers, kunnen vanuit een aparte hoek de hele zaal overzien. We kijken een deel van de raadsleden op de rug, maar op de grote schermen kunnen we elk sprekend raadslid in het gezicht kijken. En, verdorie toch, wanneer de camera gericht staat op het raadslid vlak voor ons, zijn wij ook in beeld. Zo komt ieder die daar een rol(letje) speelt af en toe in beeld en mag laten zien dat hij of zij serieus met de taak om iets te maken van de democratie bezig is.

De politici zijn allemaal dezelfde gebleven. De nieuwe werkomgeving heeft nog niet geleid tot nieuwe inzichten. Toch wel één voorspelbare: de fracties van PvdA en GroenLinks zitten nu naast elkaar en beide fractievoorzitters hebben zich opgegeven als lid van de andere partij. Het is even afwachten of beide fracties precies dezelfde standpunten gaan innemen of dat er toch een waarneembaar kleurverschilletje te zien zal zijn. Verschillen tussen deze twee en de andere fracties zijn soms wisselend van grootte geweest. Het is als bijzitter erg interessant om te zien waar tussen de twaalf fracties de verrassende overeenkomsten blijken of onverwachte verschillen.

Moet je dan verheugd zijn wanneer fracties steeds permanenter grotere verschillen laten zien met de rest van de raadsfracties of moet je je dan juist meer zorgen gaan maken? Wat mijn werk als columnist boeiender maakt is dat er fracties zijn, of in toenemende mate één fractie, die het aandurft om zich langzaam verder te onderscheiden van de overige fracties. De argumenten om afwijkende standpunten te kunnen rechtvaardigen klinken veelal overtuigend. De woordvoerders van die fractie slaan geen wartaal uit, maar baseren uitlatingen op nauwkeurig nageplozen feiten. Ontzettend knap vorm gegeven en misschien wel voor meer dan de helft van de Hoornse burgerij overtuigend.

Dat dwingt de andere fracties om zich nog grondiger voor te bereiden voor commissie- en raadsvergaderingen. Ook dat zie ik gebeuren. De woordvoerder van de afwijkende fractie wordt dan stevig de oren gewassen, zonder dat deze zich zuchtend gewonnen geeft. Nu is het wel een feit, dat durf ik eerlijk te bekennen, dat ik voorafgaand aan de vergaderingen de meeste raadstukken slechts vluchtig bekijk, zodat ik een beetje weet waarover het zal gaan, maar op het hoogtepunt van de verhitte discussies moet ik me enorm inspannen om de waarde van de heen en weer schietende argumenten goed te kunnen inschatten. Mag ik blind varen op het weerwoord van de wethouders? Niet altijd, voel ik dan aan.

De raadsvergaderingen worden spannender. De verkiezingsvoorbereidingen zijn vervroegd. Ik denk dat ik beter kan zeggen dat de verkiezingsstrijd voor die ene fractie eigenlijk nooit voorbij is. De fractie is permanent in gevechtspositie en zoekt binnen, maar ook zeker buiten de raadzaal naar overwinningen. Ik denk soms dat je het een beetje kunt vergelijken met de situatie in de VS, waar twee partijen vechten om de kiezersgunst. Dat daar een partij kan beschikken over een half miljard om de strijd te kunnen beslissen in eigen voordeel lijkt daar normaal te zijn. Ook het gebruiken van argumenten wordt vooral bepaald door de mening van de burger die geen zin en tijd heeft om te zoeken naar de juistheid van de argumenten.

De verkiezingsbudgetten van de twaalf Hoornse fracties zijn bescheiden te noemen. Dan is het dus van groot belang om te weten, met welke argumenten de politiek nauwelijks geschoolde burgerij het best over te halen is. Dat dit betekent dat standpunten ineens een heel stuk kunnen veranderen is beter te begrijpen. Alle argumenten vanuit welke hoek dan ook en bestemd voor publiek met meer dan twaalf verschillende opvattingen worden nu met de modernste technieken in de nieuwe raadzaal gefabriceerd. Ik kan nu, zittend aan de perstafel, alles veel beter beluisteren, maar ik moet verrekte goed mijn best doen om het juiste te horen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. SWF HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Tekening Sjaak Grosthuizen: Aangeleverd
Cartoon: Creative Common Licencies - Vivo y coleando

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Horern wat je beluistert Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Horern wat je beluistert