Basisschool Geert Holle in Berkhout wint ANWB Verkeersplein

ANWB viert opening verkeersplein en 100 jaar inzet verkeersveiligheid

HOORNGIDS REGIO | Basisschool Geert Holle in Berkhout is de trotse winnaar van de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Noord-Holland. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Annemarie Gerards (adviescommissielid ANWB Fonds) en Perin de Jong (directeur basisschool). 
 
Het ANWB Verkeersplein is speciaal ontwikkeld om basisschoolleerlingen samen met hun leerkracht in een veilige omgeving te laten oefenen met lastige verkeerssituaties. “De verkeersveiligheid rondom onze school is zorgwekkend. Onze school ligt aan een van de tien gevaarlijkste wegen van het land, waar fietsende scholieren, bussen en landbouwverkeer dagelijks dezelfde drukke weg delen. Het risico op ongevallen is groot, vooral tijdens de hectische momenten aan het begin en einde van de schooldag” zegt Perin de Jong (directeur basisschool). “Door een verkeersplein bij de school te realiseren, kunnen we onze leerlingen cruciale verkeersvaardigheden bijbrengen, zodat ze zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen. Dagelijks leren de kinderen dan spelenderwijs op het plein.” 
De actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ is een initiatief van het ANWB Fonds. Bijna 350 scholen door heel Nederland hebben zich opgegeven voor de actie en bijna 90.000 mensen hebben een stem uitgebracht voor hun favoriete school. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. 
 
Belang van verkeersveiligheid
Al een eeuw lang leren kinderen verkeersregels en goed fietsen dankzij de ANWB. Het steeds drukker wordende verkeer was in 1924 aanleiding voor de ANWB om in actie te komen. Het begon met schoolplaten met daarop gevaarlijke verkeerssituaties, waarna initiatieven volgden zoals verkeerszegels en het verkeersalbum om kinderen op een speelse wijze bewust te maken van verkeersregels. In de jaren ’50 werkte de ANWB samen met Veilig Verkeer Nederland om oversteekhulp te bieden door middel van (vrijwillige) verkeersbrigadiers en in de jaren ’90 introduceerden ze het programma ANWB Trapvaardig om de fietsvaardigheden van kinderen te verbeteren. Anno 2024 geeft de bond met ANWB Streetwise verkeersles aan zo’n 200.000 kinderen. Alle 2000 ANWB Streetwise scholen ontvangen dit jaar ter viering van 100 jaar inzet voor verkeersveiligheid een ANWB-verkeersposter; een zoekplaat voor leerlingen met de meest voorkomende verkeerssituaties rondom scholen. De nieuwe zoekplaat is een knipoog naar de schoolplaten waarmee de ANWB 100 jaar geleden voor het eerst de klaslokalen betrad. 

Verkeerseducatie belangrijk
Het belang van verkeersveiligheid is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met nieuwe vervoermiddelen zoals elektrische auto’s en e-bikes, en de toenemende drukte op de wegen, blijft verkeerseducatie erg belangrijk. De ANWB speelt hierop in met programma’s zoals ANWB Streetwise en digitale verkeersgames. Naast verkeerseducatie op scholen, pleit de ANWB voor een leven lang leren over verkeersveiligheid. Dit omvat onder andere een gratis online theorieles voor leden en de Veilig Rijden Autoverzekering. Daarnaast geeft de ANWB advies over het dragen van fietshelmen, nieuwe verkeersregels en biedt ze praktijkcursussen aan, zoals de RijZeker-training. Deze initiatieven helpen kinderen en volwassenen om veilig aan het verkeer deel te nemen. 
Voor meer informatie, kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein (http://www.anwb.nl/wineenverkeersplein).

Foto van links naar rechts: Philip Monas (ANWB bondsraadlid), Annemarie Gerards (ANWB adviescommissielid), Bart Krijnen (wethouder gemeente Koggenland), Sytse van der Wal (ANWB vrijwilliger), Perin de Jong (directeur OBS Geert Holle) en Jannita Top (ANWB Streetwise instructeur)

Basisschool Geert Holle in Berkhout wint ANWB Verkeersplein Basisschool Geert Holle in Berkhout wint ANWB Verkeersplein