Graffiti nee, vrijplaats graffiti ja

Raadsvergadering 24 september

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Om de toenemende overlast van (aanstootgevende) graffiti in de stad tegen te gaan trekt de gemeente jaarlijks geld uit om die te laten verwijderen. Daarnaast wil de gemeente  €5.000 per jaar uitgeven om bij particulieren aanstootgevende graffiti te verwijderen. Daar wordt €500 per geval als bijdrage betaald.

In het voorstel dat nu voorligt wordt ook gesproken over het inrichten van vrijplaatsen voor graffiti. De fracties GroenLinks, HOP, Sociaal Hoorn, PvdA, HOE?!, ChristenUnie en D66 dienen een motie hierover in. Daarin bepleiten zij dat er ook plaatsen komen voor beginnende artiesten. Zij willen daar vijf plekken voor laten vrij maken en in overleg gaan met lokale kunstenaars over het gebruik ervan.

Inspreker dhr. Bleekemolen spreekt in over graffiti in Hoorn. Hij wil de Dinkeltunnel opknappen met tegels en laten behandelen met een graffitiwerend middel. Zijn voorstel is door kunstenaars afgewezen. Zij vinden namelijk de tunnel een goede plek voor een graffiti vrijplaats.

Graffiti poetspakketten

Omdat met het budget voor particuliere niet meer dan tien particulieren per jaar kunnen worden geholpen, lijkt het Lokaal Hoorn, HOE?! En GroenLinks een goed idee om poetspakketten ter beschikking te stellen, zodat particulieren zelf ontsierde openbare plekken kunnen reinigen. Daar wordt een amendement voor ingediend.

Wethouder Dick Bennis vindt dat alle handjes welkom zijn bij het weghalen van de ongewenste graffiti en is dus positief over het amendement. De motie over de vrijplaatsen voor graffiti kan hij niet verkeerd vinden. Laten we het echter niet te ingewikkeld maken, zegt hij. Hij beaamt de noodzaak om wel met omwonenden te overleggen over de te kiezen vijf plekken.

Het in stemming gebrachte amendement krijgt een meerderheid van stemmen. Het raadsvoorstel haalt ook een meerderheid en de motie wordt ook aangenomen.

Foto archief HoornGids: Vrijplaats graffiti bij Mak Blokweer (2020)

Vrijplaats graffity bij Mak Blokweer Vrijplaats graffity bij Mak Blokweer