Moeizame besluitvorming vernieuwing van het Westfries Museum

Raadsvergadering 14 september

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het is voor een aantal Hoornse raadsfractie nog steeds geen uitgemaakte zaak door onzekerheid over de kosten. Sinds duidelijk is geworden dat de financiering van eerdere verbouwingsplannen niet toereikend is, bestaat wantrouwen of Hoorn zich in de komende jaren financieel niet enorm gaat vertillen aan de verbouwplannen. Voor een aantal raadsleden was onduidelijk hoeveel geld er uit de Hoornse gemeentekas zal vloeien naast zekerheid of toegezegde subsidies genoeg zijn om met de werkzaamheden aan de slag te kunnen. 

Hoewel het onderwerp al uitvoerig aan de orde kwam in een vergadering van de raadscommissie, bleven er veel onduidelijkheden, waarover diverse fracties nog vragen hebben. In de gegeven antwoorden kan men lezen hoe het beschikbare budget voor de verbouwing is opgebouwd. Een groot deel zal vanuit de Hoornse geldpot moeten komen en daarnaast zijn er subsidies die nu al meegenomen kunnen worden in de plannen die nog definitief moeten worden gemaakt. Er liggen twee amendementen waarmee het raadsbesluit moet worden aangevuld. Hart van Hoorn wil hiermee het plan om nog een expositiepaviljoen te bouwen schrappen. CDA, VVD, Hoorn Lokaal en ÉénHoorn willen een investeringsplafond vastleggen.

In de nieuwe gespreksronde wordt wederom duidelijk dat het benodigde geld voor de verbouwing pijn doet in een tijd waarin ook bezuinigd moet worden. Robert Vinkenborg (HOP) doet de plaats van het museum af als een bewaarhuis met spulletjes van de rijke mensen uit de tijd waarin veel kwaad is gepleegd en dat moet dan een enorm bedrag kosten.

Roy Drommel (GroenLinks) benadrukt daarentegen het belang van gebouwen zoals het Westfries Museum. Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) meent dat er in de afgelopen jaren veel fouten zijn gemaakt rond de planning. Hij herhaalt dat er geen paviljoen gebouwd moet worden en zegt dat er geroofde spullen uit vervlogen tijden terug moeten naar de landen waar ze vandaan komen en het slavernijmuseum.

Aan wethouder Axel Boomgaars de taak om nogmaals uit te leggen hoe de verbouwing in de toekomst aangepakt gaat worden voor de ter beschikking gesteld budget. Het museum moet toekomstbestendig worden en daarom ontraadt hij beperkende afspraken over het geld. Hij ziet zeker mogelijkheden om nog meer subsidies binnen te halen. Het paviljoen waarin wisselexposities kunnen worden gehouden ziet hij als essentieel. De kantoorruimte moeten voldoen aan de ARBO-eisen. Hij kan het amendement van CDA en andere fracties omarmen. Hij schets nog even het voorlopige traject om het project aan te pakken. Begin 2026 hoopt hij dat het museum weer kan functioneren zoals de bedoeling is.

Voor de fracties Hart van Hoorn en Fractie Tonnaer is de uiteenzetting niet toereikend en zij overwegen in een naaste toekomst een interpellatiedebat aan te vragen. Het amendement wordt iets aangepast, waardoor geen weerstand meer is tegen het aanpakken van de kantoorruimtes. Het amendement van Hart van Hoorn wordt verworpen. Het andere amendement wordt aangenomen. Het voorstel krijgt ook een meerderheid van stemmen.

Foto: Peter Ursem

Axel Boomgaars over het Westfries Museum Axel Boomgaars over het Westfries Museum