Vragen over reduceerstation Pergola

Raadsvergadering 24 september

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | In verband met het warmtenet dat wordt aangelegd komt er bij de Pergola in de Kersenboogerd een reduceerstation. De Hoornse raadsfracties Hart van Hoorn, HOE?! en HOP hebben vragen over de manier hoe dat dit is geregeld.

Zij stellen vragen over de plaatsbepaling, het afgelegde participatietraject, het aanzien van wat er neergezet gaat worden, het inleveren van parkeerruimte, de beschadiging van de wortels van de bomen daar en de mogelijk aangetaste leefbaarheid. Het verzoek om inlichtingen is vervat in een art. 37 verzoek.  

Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn) zet ook namens de andere indienende fracties uitgebreid uiteen waar de zorgen liggen. Wethouder Arthur Helling legt uit hoe een en ander is geregeld. HVC bepaalt de plaats waar reduceerstations worden geplaatst. Veel speling is daar niet voor. De voorgestelde plaats door de indieners van de vraag valt om allerlei redenen, waaronder veiligheid, af. Er is daarover met omwonenden gesproken. De HVC heeft alle bewoners gelijktijdig een brief gestuurd en er is daarna met enkele bewoners gesproken. Omdat er weinig keuzeruimte was, was er ook weinig participatieruimte. De reduceerstations worden, als het anders kan, niet pontificaal op middenbermen geplaatst. Er is geen wettelijke bepaling over de afstand met woningen. Ervaring met deze stations in Alkmaar maakt duidelijk dat de geluidsproductie vanaf de gekozen afstand acceptabel is. Er zijn permanent aanspreekpunten met betrokken bedrijven in de wijk. Het warmtenet levert een goed aanbod voor een duurzame energielevering.

In het verleden zijn er wel eens wat mis gegaan met de stations, maar HVC gebruikt andere en veiligere reduceerstations.

Foto’s: Peter Ursem

Arthur Helling over het reduceerstation Arthur Helling over het reduceerstation
Arthur Helling over het reduceerstation_ Arthur Helling over het reduceerstation_