265 woningen op terrein oude Glasbak

Bouw 265 woningen in Zwaag door Brolan Vastgoed

HOORNGIDS REGIO | Waar eens de Penitentiaire Inrichting Zwaag stond, bij velen bekend als De Glasbak, zullen ongeveer 265 woningen verrijzen. Het ooit door zijn functie afgesloten terrein zal straks onderdeel worden van Zwaag. Een plek waar nieuwe bewoners zich verbonden voelen met elkaar en met de omgeving. 

De betreffende bouwkavel is door het Rijksvastgoedbedrijf op 5 september verkocht aan Brolan Vastgoed, de ontwikkeltak van De Geus Bouw. De koper kan snel verder met de wens van de gemeente Hoorn en het Rijksvastgoedbedrijf om in het kader van de woningnood snel te ontwikkelen.

Versnelde procedure
Met het oog op de aanhoudende woningcrisis hebben de gemeente Hoorn en het Rijksvastgoedbedrijf steeds gekeken hoe er tijd gewonnen kon worden. Zo zijn procedures die gewoonlijk in een vaste volgorde gaan in dit project tegelijkertijd begonnen. Verder zijn onderzoeken voor de bouw naar voren getrokken. En de gemeente dacht mee over de versnelling van het vaststellen van stukken door het college en de raad.

38% Sociale huur
Er is voor Brolan Vastgoed al veel voorwerk verricht. Zo heeft de gemeente, in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de Nota van Uitgangspunten, het Stedenbouwkundig Plan en het Beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Hierin zijn de kaders vastgelegd waarbinnen de gemeente bereid is medewerking te verlenen aan de bouw van de woningen, onderverdeeld in 38 procent sociale huur, 27 procent middelduur (koop of huur) en 35 procent vrije sector (koop of huur). Ook is er maximaal 340 vierkante meter aan publieke voorzieningen opgenomen, waaronder een huismeesterruimte, en worden er voldoende parkeerplaatsen op het terrein gerealiseerd.
De bedoeling is dat Brolan Vastgoed met haar partners op korte termijn een aanvraag voor een omgevingsvergunning zal indienen bij de gemeente Hoorn. Zodra deze vergunning is toegekend kan de bouw van de 265 woningen beginnen.

De Compagnie woningbouw De Compagnie woningbouw