Kom in actie tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Cijfers liegen er niet om

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Van 26 september tot en met 2 oktober is het weer tijd voor de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid! Deze week, georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft als doel om eenzaamheid onder de aandacht te brengen en aan te pakken. Medewerkers van OGGZ Vangnet & Advies, onderdeel van GGD Hollands Noorden, roepen iedereen op om in actie te komen!

Wat is eenzaamheid?
Michael Willemsen, teamleider bij OGGZ Vangnet & Advies, legt uit: “Eenzaamheid is het gevoel dat je te weinig hechte, emotionele banden hebt. Dit kan leiden tot gevoelens van leegte, verdriet en angst, en het kan je gezondheid en welzijn flink beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten eenzaamheid: sociale eenzaamheid, waarbij je weinig sociale contacten hebt, en emotionele eenzaamheid, wat betekent dat je geen intieme band hebt. Het voelt voor iedereen anders, maar het wordt pas echt een probleem als het lang aanhoudt of je dagelijks functioneren belemmert. Een sterk sociaal netwerk kan helpen om eenzaamheid te voorkomen. Daarom vragen we iedereen om in actie te komen!”

De cijfers liegen er niet om
Wist je dat 1 op de 10 mensen in Nederland zich erg eenzaam voelt? En nog eens 1 op de 3 heeft er wel eens last van. Uit recent onderzoek van de GGD blijkt dat de cijfers in onze regio zorgwekkend zijn:

Kop van Noord-Holland: 18-65 jaar: 47,7% voelt zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam; 65 jaar en ouder: 50,1%.

Noord-Kennemerland: 18-65 jaar: 45,9%; 65 jaar en ouder: 47,1%.

West-Friesland: 18-65 jaar: 47,2%; 65 jaar en ouder: 48,8%.

Wil je meer cijfers zien? Check dan gezondheidnhn.nl (https://www.gezondheid.nl).

Wat kun jij doen?
De Week tegen Eenzaamheid valt onder het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Meer dan driekwart van de gemeenten in Nederland en zo’n 170 organisaties en bedrijven doen mee. In veel plaatsen worden speciale activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan meedoen! Ga je een activiteit organiseren of bezoeken? Samen in contact komen is de eerste stap in de strijd tegen eenzaamheid.

Zet je in!
Wil je meer weten over de Week tegen Eenzaamheid of hoe je kunt helpen? Kijk op eentegeneenzaamheid.nl (https://www.eentegeneenzaamheid.nl). Laten we samen in actie komen!

Bron: GGD Hollands Noorden
Foto: Pixabay

Eenzaamheid Eenzaamheid