Seizoenen

Column van Sjaak Grosthuizen

Vroeger leerden we op school dat de herfst begint op 21 september. Makkelijk te onthouden omdat de andere seizoenen allemaal op een 21e  beginnen. Het werd later in veel schoolboekjes 23 september, omdat dit preciezer was. Tegenwoordig kiezen we gewoon maar voor de eerste van de maanden waarin nieuwe seizoenen beginnen. Dat is nog veel makkelijker om te onthouden en omdat het leven met alle info die via beeldschermpjes en voor de elite ook via de kranten ingewikkeld genoeg is, moet je voor het gemak een paar ingewikkelde stapjes overslaan, zodat het leven simpel genoeg wordt.

Schrijvers die toch iets meer dan simpele teksten willen produceren zouden het politieke leven kunnen omschrijven in seizoen termen. Zijn we nu politiek gesproken in de herfst aangeland? Veel mensen ervaren dit wel zo. Het zonnetje begint steeds duidelijker aan kracht in te boeten en een duisternis lijkt zich steeds vroeger aan te dienen. We gaan schier onomkeerbaar een donkere, steeds killere tijd tegemoet. We hebben de plannen van de regering horen ontvouwen en de felste debatten betreffen de migratiezaken. We dienen een paar categorieën mensen te minachten en te haten.

Een nog onervaren premier, die opgedragen is te constateren dat veel mensen een noodsituatie ervaren, gaat in op of zwicht voor ideeën om dit zo drastisch aan te pakken, dat het alleen mogelijk is door noodwetten in te stellen. De ambtenaren in Den Haag die erover gaan, juristen die een en ander weten over staatsrecht, Europese bestuurders die erover mogen beslissen, zien de grote noodzaak voor een noodwet niet zitten en raden die af. Toch wil minister Faber, die daar in ons land over gaat, het noodwetplan doordrijven, vooral ook omdat het enige lid van de partij die zij vertegenwoordigt dit nu eenmaal wil. Binnenkort zal in de rechtbank duidelijk worden dat een noodwet onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is. Het vonnis zal zonder enig zwartgelakt stukje tekst worden bekend gemaakt.

Waarom dan toch doorgaan met deze tot mislukken gedoemde poging? Dat gebeurt omdat het afwijzen ertoe zal leiden dat de groep mensen, die nu op veelal grootgeschreeuwde afstand van opvangplekken voor migranten wonen en roepen dat zij een nood ervaren, ook nog, mits aangestuurd door de juiste aanmoedigingskreten van de Leider, een andere nood gaan ervaren: de rechtspraak die alles tegenhoudt wat de linkse elite nog altijd blijft aanbevelen. Denk daarbij ook aan milieuzaken en aan steeds minder sluimerend gehouden afkeer voor alles wat woke is of te maken heeft met van de mainstream afwijkende seksuele en relationele voorkeuren. De PVV hoopt juist op spectaculaire wijze vast te lopen in dit stroperig werkende kabinet met een fractie die vast wil houden aan de rechtstatelijke regels die nu nog gelden.

Binnenkort komen verkiezingen, waarin het erop aan zal komen. De PVV zal, daar wordt gewoon op gerekend in die partij, een nog groter aandeel van de kiezers weten over te halen voor het vormen van een regering die korte metten weet te maken met alle belemmerende wetten die er nu nog zijn. Ook vervelende pers zal worden gemuilkorfd. Hoe dat zal gaan, wordt vlot duidelijk door te kijken hoe dit in andere, ook Europese, landen is aangepakt. Grote demonstraties van zelfs hier en daar sober geklede elite zal daartegen maar weinig meer kunnen inbrengen.

Gaan er in ons eigen Hoorn dan ook zaken veranderen? Reken er maar op dat dit zeker geprobeerd zal worden. We kunnen gelukkig nog hoop putten uit het feit dat van de 35 raadsleden die de raad telt een prettige meerderheid niks moet hebben van een nieuwe orde, die parlement of andere raadscolleges willen omzeilen. Natuurlijk zijn figuren als Orbán en Wilders welkom in de stad, zolang ze slechts de schoonheid van het havengebied roemen. Laat ze hun voorkeur uitspreken over zeilen in plaats van omzeilen. Hou ze weg van De Roode Steen.

De zon zal echt wel weer warm en uitbundig gaan schijnen. Het enige wat ik hoop is dat de verkillende komende herfst en een nog koudere winter snel voorbij zullen zijn. Ach, waarom zou 1 januari niet het begin kunnen zijn van een veelbelovende lente? Dat zal tegemoet kunnen komen aan mensen die graag een echt zonnetje willen ervaren.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Column Sjaak Grosthuizen_Seizoenen Column Sjaak Grosthuizen_Seizoenen