Verzet en steun voor asielzoekerscentrum langs A7

21-09-2024

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Het plan om een asielzoekerscentrum te vestigen langs de A7 in Berkhout heeft geleid tot uiteenlopende reacties binnen de politiek van zowel Hoorn als Koggenland. De twee gemeenten werken samen aan een voorkeurslocatie voor de opvang van 550 asielzoekers, nabij een carpoolplaats langs de snelweg.

De partij Hart van Hoorn heeft zich uitgesproken tegen dit voornemen. Zij maken zich zorgen over de impact op de veiligheid, leefbaarheid en het welzijn van de buurtbewoners. Ook legt de partij nadruk op de woningcrisis. Volgens de fractie zal de wachtlijst door de komst van asielzoekers verder toenemen. Volgens de partij wijzen ervaringen uit andere gemeenten met asielzoekerscentra op problemen zoals criminaliteit en verminderde veiligheid, en daarom verzetten zij zich fel tegen de plannen.

Aan de andere kant heeft GroenLinks Hoorn een heel ander standpunt. De partij benadrukt het belang van verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Volgens GroenLinks is het essentieel om de opvang op een menswaardige manier te organiseren, in samenspraak met de buurt en met aandacht voor goede voorzieningen en begeleiding om integratie te bevorderen.

Het CDA Koggenland steunt de locatiekeuze aan de A7, waarbij zij de samenwerking tussen Hoorn en Koggenland zien als positief. Wel wordt er opgemerkt dat er zorgen zijn over mogelijke overlast, maar met goede beveiliging en controle zouden deze problemen beheersbaar moeten zijn. Ook wijst het CDA op de verplichtingen die voortkomen uit de Spreidingswet, die ervoor zorgt dat gemeenten een aandeel leveren in de opvang van asielzoekers.

De PvdA Hoorn erkent dat de problematiek rondom vluchtelingenopvang een landelijke kwestie is die elke gemeente raakt, inclusief Hoorn. Zij zien het als hun verantwoordelijkheid om, in samenwerking met andere West-Friese gemeenten, een oplossing te bieden voor deze kwetsbare groep mensen die opvang nodig heeft. Niets doen zou volgens de partij niet solidair zijn tegenover andere gemeenten in Nederland.

Deze verdeeldheid toont aan dat de kwestie rondom de opvang van asielzoekers gevoelig ligt en zorgt voor verschillende opvattingen over de aanpak van dit urgente vraagstuk.

Op maandag 23 september spreekt de gemeenteraad van Koggenland zich uit over het voorstel. De gemeenteraad van Hoorn bespreekt het voorstel op 3 oktober en neemt op 10 oktober een besluit. Als beide gemeenteraden akkoord gaan, worden de plannen verder uitgewerkt. De gemeenten en het COA gaan in gesprek over de plannen met de direct omwonenden en belanghebbenden.

Bron en foto: Redactie HoornGids

Beoogde lokatie voor asielzoekers Beoogde lokatie voor asielzoekers