Zelfvertrouwen door taal: Marina’s succes met ‘Migranten vrouwen leren door’

20-09-2024

HOORNGIDS HOORN | Tien jaar geleden kwam de Armeense Marina (36) naar Nederland voor de liefde. Ondanks dat ze veel oefende met de Nederlandse taal bleef ze onzeker over haar taalvaardigheid. Dankzij een vriendin kwam ze in aanraking met het project ‘Migranten vrouwen leren door’ in Hoorn, wat een keerpunt voor haar bleek te zijn. “Ik ben ontzettend blij dat ik dit traject heb kunnen volgen.”

Marina zette haar zoektocht binnen de Nederlandse samenleving naar persoonlijke en professionele groei voort door verschillende cursussen te volgen en diverse baantjes te proberen. Toch stuitte ze telkens weer op dezelfde onzekerheid: de beheersing van de Nederlandse taal. “Het beheersen van de Nederlandse taal is essentieel voor het kunnen meekomen in de Nederlandse samenleving”, legt Marina uit. Haar grootste wens is om haar taalvaardigheid te verbeteren, met name op het gebied van spontaniteit en vloeiendheid.

Lessen, loopbaancoaching en nieuwe kansen
In oktober vorig jaar begon Marina met het programma. “Ik was behoorlijk onzeker over mijn taalvaardigheid voordat ik met het project begon.” Het intensieve traject duurt een jaar en omvat veel tijd voor taallessen en loopbaancoaching. De vrouwen volgen drie keer per week les in Hoorn: één keer fysiek en twee keer online. Dit schema is ideaal voor Marina, die fulltime moeder is van twee meisjes. “Het is fijn om veel thuis te zijn voor hen.”

Het project werd mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van het Junifonds, met de voorwaarde dat het geld besteed zou worden aan de opleiding van vrouwen en meisjes. Inmiddels zijn er vier jaar verstreken en zijn er vier succesvolle projecten afgerond. “Ik ben heel blij dat ik aan dit traject mag deelnemen”, zegt Marina.

Dromen, doelen en zelfvertrouwen
Marina is enthousiast over de cursus en raadt deze dan ook aan iedereen aan. Ze is haar docenten zeer dankbaar en waardeert de professionaliteit van de lessen enorm. Naast de vooruitgang in haar carrière heeft Marina ook waardevolle contacten opgedaan tijdens het traject. “De gesprekken met de andere vrouwen waren erg leerzaam.”

Haar droom is om een eigen modeatelier te openen en elk jaar een nieuwe collectie uit te brengen. “Ik wil mezelf ontwikkelen tot een authentieke modeontwerpster.” Nu het project ‘Migranten vrouwen leren door’ voor Marina op zijn eind loopt, reflecteert ze: “Ik ben zelfverzekerder geworden over mezelf en mijn taalniveau.”

Auteur: Janna Verwer
Bron: Marina

Marina Marina