Intermaris trots op nieuwbouw langs spoor

19-09-2024

HOORNGIDS HOORN | Met een druk op de rode knop openden directeur-bestuurder Cees Tip, wethouder Dick Bennis en de bewoners woongebouw Nova langs het spoor in Hoorn. Nova is het vijfde en laatste complex van Noorderlicht. Voorheen stonden hier de vijf flats van de Siriusstraat, die nodig aan vervanging toe waren. 

De vijf nieuwe gebouwen zijn niet alleen fraaier en duurzamer, ook bevatten ze in totaal een kleine 100 woningen extra. Deze toevoeging aan de woningvoorraad in Hoorn is hard nodig, want de woningmarkt is krap. Intermaris is dan ook trots op dit project, waarmee zij in een behoefte voorziet. 

Zeer gewenst
Wethouder Karin Hakhoff is het hiermee eens: ”Een goede, duurzame en zeer gewenste toevoeging aan de woningvoorraad van de gemeente Hoorn van sociale en middeldure huurwoningen. Met aandacht voor de leefbaarheid van de gebouwen en de woonomgeving. Bewoners hebben meer ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en van de omgeving te genieten.” Voor die aantrekkelijke woonomgeving gingen gemeente Hoorn, Intermaris en architect-stedenbouwkundige Erik Wiersema van het gehele plan, samen met de bewoners aan de slag. Voor elk woongebouw ligt een binnenhof. De bewoners werden per hof uitgenodigd om te participeren. Waardevolle avonden, waar uiteindelijk mooie schetsen uit voortkwamen. De hoven worden in het plantseizoen ingericht.

Verkeersveiligheid
Naast aandacht voor het groen en elkaar ontmoeten, was er volgens wethouder Dick Bennis nog een wens. Het verkeersveiliger maken van de Siriusstraat. ”Dat is gelukt door de parkeervakken naar de spoorzijde te verplaatsen en door de Siriusstraat anders in te richten. Daarnaast is het riool vervangen en passen we slimme klimaatoplossingen toe. De wijk is dus niet alleen aantrekkelijker geworden, maar ook klaar voor de toekomst.”

Woongebouw Nova
Bij gebouw Nova zijn er zes woningen verhuurd volgens het principe ‘anders toewijzen’. Cees Tip geeft aan dat ”toekomstige huurders een motivatiebrief naar Intermaris konden sturen. We ontvingen er maar liefst 1200, waaruit dus 6 huurders, zogenaamde ‘gangmakers’ geselecteerd zijn. Deze gangmakers zorgen ervoor dat hun gang netjes blijft, kijken of er mensen zijn die hulp nodig hebben en organiseren af en toe wat leuks. Zo zorgen we ervoor dat mensen naar elkaar omkijken en dat het leefbaar blijft.” De bewoners van Nova, die aanwezig waren tijdens de feestelijke opening zijn duidelijk: ”Het is heerlijk wonen hier aan het Noorderlicht”. En Cees Tip vult nog aan: ”Het is een schitterend geheel geworden, een prachtig visitekaartje voor de stad.”

Opening Noorderlicht Opening Noorderlicht