Echt nep in het Westfries Archief

Maand van de Geschiedenis

HOORNGIDS REGIO | Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In deze maand organiseren musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen speciale activiteiten. Ook het Westfries Archief doet weer mee. Het thema dit jaar is Echt nep.

Nepinformatie
Bewaren archieven nepinformatie? Jazeker! Met de krantenquiz van het Westfries Archief kom je erachter dat nepnieuws helemaal niet nieuw is. En bij de rondleiding in onze kluis vertellen wij je over bijzondere archiefstukken vol leugens en bedrog.

Echt/nep is een lastig onderwerp in de geschiedenis, want hoe weet je of iets echt is gebeurd? Archiefonderzoek kan daarover duidelijkheid geven.

Krantenquiz en rondleiding
Maak tijdens de krantenquiz kennis met onze krantencollectie vanaf 1850. Deze kranten bevatten soms foutieve informatie. Herken jij dit nepnieuws? Ga daarna mee met een rondleiding door de archiefkluis. Verstopt in documenten en boeken liggen eeuwen aan verhalen waarin mensen elkaar van alles wijs hebben proberen te maken.

De krantenquiz met rondleiding in het Westfries Archief wordt georganiseerd op woensdag 2, 9, 23 en 30 oktober. Het programma start om 13:30 uur en 15:30 uur en duurt ongeveer een uur.

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Stuur dan een e-mail naar: activiteiten@westfriesarchief.nl (mailto:activiteiten@westfriesarchief.nl). Vermeld daarin je naam, dag en tijdstip en met hoeveel personen je komt. Deelname is gratis.

Is de afbeelding echt of nep Is de afbeelding echt of nep