Aanpassing prestatieafspraken met Intermaris [gesprek met Robert Vinkenborg]

Raadscommissie 17 september

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Elk jaar worden door de gemeente Hoorn afspraken gemaakt met Intermaris en Verenigde Huurdersorganisatie De Boog (VH De Boog), de zgn. jaarschijf. De raad wordt gevraagd welke zaken in Jaarschijf 2025 moeten worden opgenomen.

Guido Breuker (ÉénHoorn) lijkt minder te hechten aan gesprekken over bijvoorbeeld verduurzaming, maar des te meer aan het vlotter neerzetten van nieuwe woningen. Schimmel dient ook aangepakt te worden. Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) kan zich goed vinden in een flink aantal onderdelen in de afspraken. Ze maakt zich wel zorgen over de invoering van het warmtenet. Cees Maas (ChristenUnie) benadrukt ook de huisvesting van (kwetsbare) jongeren. Chris de Meij (Hart van Hoorn) hoopt dat de wachtlijst korter zal worden. Hij wil dat Hoorn aan het rijk vraagt niet meer te hoeven voldoen aan het huisvesten van statushouders. Warmtenet moet niet ten koste gaan van andere zaken vindt Lisa Klinkenberg (HOE). Robert Vinkenborg (HOP) ergert zich aan het plan om woningen pas te renoveren wanneer bewoners ook kiezen voor aansluiting op het warmtenet. De plannen rond het warmtenet zijn onduidelijk en wekken geen vertrouwen. Hij ziet ook teveel vrijblijvendheid in de afspraken.

Gesprek met raadslid Robert Vinkenborg van HOP:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (5.55 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Robert Vinkenborg 2024--09-17.mp3)

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) noemt de voordelen van woningdelen om de wachtlijst te verkorten. Bejaarden zouden op deze manier ook langer in een gedeelde woning kunnen blijven. Rob Brandhoff (CDA) hamert op de hoeveelheid woningen voor sociale huur. Het woningdelen is ook voor Marion van der Bijl (GroenLinks) een belangrijk onderdeel van de afspraken. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) wil meer duidelijkheid over inkomensafhankelijke huur. Het verkopen van sociale huurwoningen is absoluut niet in orde, herhaalt hij. Niek Heijne (D66) prijst de informatieverstrekking door Intermaris en De Boog. Hij is nieuwsgierig naar de doorstroming, daar zijn de plannen niet echt duidelijk in. Illegaal doorverhuren van woningen moet worden tegengegaan, meent Yousuf Yousoufi (VVD).

Wethouder Karin Hakhoff tracht op alle vragen en suggesties in te gaan. De versnelling om zaken aan te pakken is door Intermaris al ingezet. Projectontwikkelaars weten Intermaris te vinden voor het bouwen van sociale huurwoningen. Doorstroming wordt aangepakt. Er worden ook zorgunits gerealiseerd. De schimmeloverlast is besproken en wordt aangepakt, hoewel er af en toen problemen zijn om de juiste aanpak te vinden. Scheef wonen is niet zo’n groot probleem in Hoorn, weet zij nog te melden.

Foto: Peter Ursem 

Wethouder Hakhoff over prestatieafspraken Wethouder Hakhoff over prestatieafspraken