Met een plintenstrategie een aantrekkelijkere binnenstad

Commissievergadering 17 september

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Ondanks de wervende woorden die het lanceren van de plintenstrategie voor de binnenstad van Hoorn bij de raadsleden moet laten landen, laat de Belangenvereniging Kleine Noord waarschuwende geluiden horen. Het plan mag niet de aantrekkelijkheid van het Kleine Noord als winkelstraat ondermijnen.

Wat is de plintenstrategie?: De plintenstrategie gaat om de verbinding tussen ’het gebouw’ en de voetgangersruimte. De gevels, met deuren en etalages, gelden daarbij als plint van de openbare ruimte op ooghoogte.

Wethouder Arthur Helling kenmerkt het plan als een wervende, actiegerichte en concrete strategie met als doel het aanbod van winkels, horeca, cultuur en andere voorzieningen in de stad te versterken en te verbreden. In samenspraak met de ondernemers in het Hoornse winkelhart zijn uitgangspunten en aanbevelingen verzameld. De Hoornse binnenstad zal met de aangekondigde strategie nog aantrekkelijker en levendiger gemaakt worden voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Het is niet de bedoeling dat er woningen komen op de plaatsen waar nu winkels staan.

De raadsfracties reageren voornamelijk positief; het plan om geen woningen op de benedenverdiepingen ontmoet begrip. Er is een kans om meer te vergroenen, zoals in Alkmaar is gebeurd op de Laat. Herstel en aanpak van de gevels kunnen eraan bijdragen. Ook wordt voorgesteld om meer kantoren die bezocht worden door klanten een plek te geven. Daghoreca wordt gezien als een goede aanvulling. Maar er worden ook zorgen geuit over te hoge huurprijzen, waardoor een afschrikkend effect kan ontstaan.

Wethouder Arthur Helling meent dat de plannen wel te realiseren zijn. Waken voor claims wanneer ondernemers moeten inschikken. Het is wel de bedoeling om bewoning in de plinten tegen te gaan. Het is complexe materie en er zal nog heel wat verkend moeten worden en ook worden gekeken naar de benodigde kosten. Het is dus niet meteen morgen gerealiseerd. Wanneer het zo simpel was, had men het allang gedaan. Met alle partijen die bij het project een rol spelen zal goed overlegd worden.

De gemeente heeft op dit moment nog te weinig mogelijkheden om het bewonen tegen te gaan. De communicatie met alle betrokkenen krijgt veel aandacht. Vergroening kan een goede plek krijgen in de stad. Grote klantentrekkers zijn welkom. Samentrekking van panden hiervoor moet kunnen, maar er moet ook gelet worden op de mogelijkheid om er weer kleinere panden van te maken. Het omgevingsplan voor het gebied is niet in een korte tijd aan te passen. Op de suggestie om ook winkels in te richten in het plan Poort van Hoorn meent Helling dat het best mogelijk is, maar dan wel aan de zuidzijde van het station, zodat er een aansluiting komt met de binnenstad. Hij kan niet teveel toezeggen, want er is ook een minder gunstig financieel perspectief. Aanvullende informatie zal op niet al te lange termijn worden verstrekt.

Dit onderwerp komt terug in de komende raadsvergadering.

Foto: Peter Ursem

Wethouder Helling over plintenstrategie Wethouder Helling over plintenstrategie