Resultaten voetbal 14 en 15 september

Hollandia leidt onnodig verlies in Harderwijk

HOORNGIDS REGIO | De diepe teleurstelling was na de douche van het gezicht van Hollandia-aanvoerder Bart Spil af te lezen. Als altijd had de 33-jarige aanvoerder de hele wedstrijd keihard gebikkeld. In zijn vaste rol als verdedigende middenvelder, maar ook weer als spits. Dat laatste was nodig om in de slotfase extra druk te zetten. Hollandia schakelde toen van een 4-3-3-systeem over naar 4-4-2. Spil kreeg in de spits gezelschap van verdediger Denzel Inyamah, een noviteit van trainer Lars Keppel. Dat had tijdelijk succes.

“We hebben met heel veel energie geprobeerd die 2-0 achterstand weg te poetsen”, keek Bart Spil daarop terug. “We kwamen heel goed terug. Na de gelijkmaker van Denzel dachten we zelfs in de slotfase nog 2-3 te kunnen maken. Maar dat liep dus anders. We moeten volwassener gaan voetballen. Met meer slimmigheidjes. De 2-3 en de 0-1 kort na rust mag niet gebeuren. Er is bij ons bovendien nog een te groot verschil tussen thuis- en uitwedstrijden. Al vond ik dat we vandaag zeker een punt hadden verdiend.”

Feitelijk verloren de Hoornse Leeuwen de wedstrijd in de eerste helft. Toen speelde Hollandia oppermachtig de bal rond. Het team van trainer Gert Kruys hapte naar adem. Amateursterren als Danny van den Meiracker en de 37-jarige Joshua Patrick konden op de vleugels geenszins hun stempel drukken. Regelmatig liepen ze in de buitenspelval. Mees Manshanden (rechts) en Romeo Fecunda (links) hadden de zaken dan ook redelijk goed onder controle. Maar voor het doel van VVOG doofde het vuur meestal van Hollandia. Daniël Schermer kon als centrumspits geen vuist maken. En ook van de vleugels, waarvoor de clubtopscorer van vorig seizoen Niels Koster verrassenderwijs net als tegen Purmersteijn was gepasseerd, kwam te weinig stootkracht.

“We moeten iets geiler worden voor het doel”, erkende Bart met voetbaljargon voor gretigheid. “We hebben een beter team dan vorig seizoen dat van elke tegenstander in de Vierde Divisie kan winnen. We creëren heel veel kansen. Maar de afronding ontbreekt nog weleens. Daar zullen we aan moeten werken.”

De aanvoerder had geen oordeel over het feit dat Niels Koster, tot zijn ongenoegen, opnieuw buiten de basis was gelaten. Pas na een uur mocht de vleugelflitser zijn opwachting maken. “De concurrentie is groot geworden”, aldus Spil. “Dit zijn de keuzes van de trainer. Je moet als voetballer ook leren met teleurstellingen om te gaan. Er zijn teams die het met elf spelers doen, wij doen het met z’n twintigen. Dat zal zich in de loop van het seizoen gaan uitbetalen.”

Tegen VVOG in elk geval nog niet. Een afstandsschot van Encho Margaritha in de zesde minuut beloofde veel vuurkracht. Maar dat viel dus tegen, terwijl aan de andere kant Dirk Bakker redding moest brengen bij een vrije trap. Twee minuten na rust opende Van den Meiracker tegen de verhouding in de score. Hollandia moest op jacht naar de gelijkmaker, maar na een gemiste kans van Daniël Schermer had VVOG al op 2-0 kunnen komen doordat Nick Maijenburg de bal verspeelde aan Joshua Patrick. De vleugelspeler schoot naast.

De 2-0 kwam toch door een penalty. Op de rand van het strafschopgebied leek het of Dirk Bakker de boomlange Mats Zwart onderuit tikte. Die kon echter niet meer bij de bal komen. Arbiter Achammachi twijfelde geen moment. Maar Zwart verklaarde na afloop langs de lijn grijnzend dat het toch “een mooie schwalbe” was. Bij een licht contact had hij zich laten vallen. Dirk Bakker, die lang behandeld moest worden na het voorval: “Ik lag op de grond en kreeg een schop tegen mijn hoofd. Vervolgens ging hij liggen. Kun je zo ook een overtreding maken?”

Joshua Patrick benutte het buitenkansje feilloos en Hollandia moest alle registers open trekken om nog te redden wat er te redden viel. Twee keer stond Niels Koster aan de basis van een doelpunt. Zijn goed aangesneden vrije trap werd in de 84ste minuut ingetikt door Encho Margaritha. En drie minuten later werd zijn voorzet voor het doel verlengd door Jesse Koeman waarna Denzel Inyamah 2-2 aantekende. Weer scoorde er dus geen aanvaller. Een punt leek evenwel in het verschiet, maar uit een scrimmage voor het doel maakte Ferdi van Looy 3-2.
Zaterdag 18.00 uur de kans op revanche tegen ODIN ’59 op Sportpark Juliana.

Verslag: Erik ​​​​​​​Oudshoorn

=================================================================================
Westfriezen wint bekerduel van Zouaven, maar bekert niet door

In een uiterst aantrekkelijke wedstrijd is Westfriezen erin geslaagd een overwinning te behalen op het in een hogere divisie uitkomende Zouaven. De eindstand van 3-2 bleek uiteindelijk niet voldoende om door te kunnen bekeren.

Na een gelijk opgaande eerste helft met enkele kleine kansen voor beide teams werd de rust bereikt met een 0-0 stand in de laatste bekerwedstrijd van deze poule. De tweede helft werd een mooie wedstrijd. In de 59e minuut schoot Tom Overtoom van afstand Westfriezen op 1-0. In de 62e minuut was het Remco Swerissen die uit een rebound de 2-0 scoorde. Westfriezen zou bij deze stand doorbekeren. In de 67e minuut kwam Zouaven op 2-1 en in de 74e minuut kwam Zouaven, na een verdedigingsfout bij Westfriezen op 2-2.
In de 76e minuut was het Stan Prins die Westfriezen weer op voorsprong schoot. 3-2. Westfriezen heeft daarmee in een leuke wedstrijd een 3-2 overwinning behaald op Zouaven. Helaas voor Westfriezen is dit 1 doelpunt te weinig om door te gaan in de beker.
VVOG Harderwijk - Hollandia 3-2
Monnickendam - Always Forward 3-5
Westfriezen - Zouaven 3-2
HSV Sport - SEW 1-0
Hauwert’65 - Opperdoes 0-2
Spartanen - Buitenveldert 1-1
VVW - Purmerend 1-4
Succes - Spirit’30 0-4