Bibliotheek Hoorn is dé plek voor lezen, taal en digitale hulp

15-09-2024

HOORNGIDS HOORN | In Nederland heeft 1 op de 6 mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. De kans is groot dat ook jij iemand kent die hiermee worstelt. Daarom is het belangrijk om tijdens de Week van Lezen en Schrijven hier samen bij stil te staan.

Week van Lezen en Schrijven
Dit jaar startte de Week van Lezen en Schrijven op Wereldalfabetiseringsdag, zondag 8 september. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. De Bibliotheek Hoorn zet zich hier echter dagelijks voor in. Het is dé plek in de wijk waar iedereen terecht kan voor hulp. Naast ondersteuning bij het lezen, worden er ook activiteiten georganiseerd zoals het Taalcafé en leesclubs, waar mensen hun Nederlandse taalvaardigheden kunnen oefenen.

Digitale hulp bij de Bibliotheek Hoorn
Moeite hebben met lezen beïnvloedt ook je vermogen om zelfstandig mee te doen in de maatschappij, vooral nu steeds meer zaken online geregeld moeten worden. Daarom is de Bibliotheek Hoorn een Informatiepunt Digitale Overheid. Tijdens de openingstijden kun je gratis terecht voor hulp bij het invullen van officiële formulieren en zijn er digitale inloopspreekuren en cursussen voor het gebruik van de computer, tablet of smartphone. Het mooie is dat deze diensten voor iedereen toegankelijk zijn, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Focus op jonge gezinnen
Kinderen van laagopgeleide ouders hebben drie keer zoveel kans om later moeite te krijgen met lezen, schrijven en rekenen. De Bibliotheek Hoorn wil deze vicieuze cirkel doorbreken en begint daarom bij de jongste kinderen. Voorlezen speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van basisvaardigheden. Ouders kunnen voor hun pasgeboren baby een gratis BoekStart-koffertje ophalen, gevuld met leuke voorleesboekjes om hun kindje al vroeg kennis te laten maken met taal.

Wethouder leest voor
Op woensdag 11 september gaven wethouder Karin Hakhoff, die laaggeletterdheid in haar portefeuille heeft, en taalvrijwilliger Ragip Gürlevik het goede voorbeeld. Zij lazen samen voor aan de groepen 1 en 2 van basisschool De Ceder, zowel in het Nederlands als in het Turks. Het prentenboek ‘Kleine Kangoeroe’ stond hierbij centraal. Dit initiatief benadrukt hoe belangrijk voorlezen in de moedertaal is voor de taalontwikkeling van kinderen.

Meer informatie over wat de Bibliotheek Hoorn te bieden heeft, vind je op www.bibliotheekhoorn.nl (http://www.bibliotheekhoorn.nl).

Voorlezen in de bibliotheek Voorlezen in de bibliotheek