Raadscommissie vergadert over woningbouw, sociale huur en binnenstad op 17 september

13-09-2024

HOORNGIDS HOORN | Op dinsdag 17 september 2024 komt de commissie van de gemeente Hoorn bijeen om een paar hete hangijzers te bespreken: de verdeling van nieuwe woningen, de afspraken rond sociale huur en plannen voor de binnenstad. De vergadering begint om 19.00 uur in het gemeentehuis en is open voor publiek, maar ook online te volgen via een livestream.

Voorstellen naar aanleiding van onderzoek
De gemeente heeft onderzoek laten doen naar hoe de toekomstige woningbouw verdeeld zou moeten worden. Dat onderzoek is nu klaar en laat drie belangrijke dingen zien.

Ten eerste wordt voorgesteld om per nieuwe bouwlocatie 30% goedkope, 35% middeldure en 35% dure woningen te bouwen. Maar er is ruimte voor flexibiliteit, bijvoorbeeld als een wijk om een andere verdeling vraagt.

Daarnaast betekent deze verdeling dat er minder dure huizen komen en meer middeldure. Dat kan de gemeente wat minder geld opleveren, maar het helpt mensen die moeilijker een huis kunnen vinden wel enorm.

Tot slot blijft de huidige indeling binnen de middeldure woningen bestaan, zodat de gemeente beter kan sturen op wat er precies gebouwd wordt in dat segment.

De commissie gaat zich buigen over deze voorstellen. Blijven we bij de huidige plannen, of zijn er aanpassingen nodig?

Wat doen we met de sociale huur?
Ook sociale huur staat op de agenda. De gemeente, woningcorporatie Intermaris en de huurdersorganisaties zijn druk bezig met nieuwe afspraken over betaalbare huurwoningen voor 2025. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat er voldoende betaalbare en duurzame huizen beschikbaar blijven in Hoorn. De commissie kan hier haar zegje over doen en de belangrijkste punten meegeven die zij in de prestatieafspraken willen zien.

Een levendigere binnenstad
Hoorn wil zijn binnenstad nog aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en toeristen. Daarvoor is een ‘plintenstrategie’ ontwikkeld, die de levendigheid moet stimuleren. Onderdeel van de strategie zijn de zogenaamde gebiedsprofielen, die inzicht geven in wat er economisch mogelijk is in verschillende delen van de stad. De commissie bespreekt deze plannen en andere ideeën die ervoor moeten zorgen dat Hoorn aantrekkelijker wordt om te wonen en te bezoeken.

Hoe volg je de vergadering?
De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis en begint om 19.00 uur. Iedereen is welkom om erbij te zijn, maar voor wie liever thuisblijft is er een livestream beschikbaar. De volledige agenda en de link naar de livestream zijn te vinden op de website van de gemeenteraad; www.hoorn.nl/gemeenteraad (http://www.hoorn.nl/gemeenteraad).

Stadhuis Hoorn is vernieuwd Stadhuis Hoorn is vernieuwd