Bewoners en ondernemers voorkomen afsluiting Gedempte Turfhaven

Gemeente geeft aan hiervoor met belanghebbenden in gesprek te willen gaan

HOORNGIDS HOORN | Dankzij de inspanningen van bewoners en ondernemers is de geplande wekelijkse afsluiting van de Gedempte Turfhaven voor de zaterdagse goederenmarkt voorkomen. De fracties van Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer hebben erop aangedrongen om eerst in gesprek te gaan met bewoners en (markt)ondernemers over de gevolgen van een mogelijke afsluiting, voordat er een definitief besluit wordt genomen.

Deze fracties pleiten daarnaast voor extra toiletvoorzieningen voor zowel marktkooplieden als bezoekers van de markt en de binnenstad. Ook zien zij mogelijkheden om de goederenmarkt terug te verplaatsen naar de oorspronkelijke locatie van vóór de coronaperiode.

Uit eerdere antwoorden van het college van B&W blijkt dat deze oorspronkelijke opstelling mogelijk is, maar niet hun voorkeur heeft. Voor de marktkooplieden is er inmiddels een toilet beschikbaar in de beheerdersruimte op de Veemarkt, terwijl bezoekers van de markt en binnenstad voorlopig zijn aangewezen op toiletten in horecagelegenheden. Een openbaar toilet op het Kerkplein wordt pas in 2025 verwacht. Wat betreft het wekelijkse verwijderen van twee bushaltes en het omleiden van busroutes, geeft het college aan hier geen problemen in te zien.

De gemeente heeft aangegeven in gesprek te willen gaan met bewoners en ondernemers over de herinrichting van de Goederenmarkt en de mogelijke afsluiting van de Gedempte Turfhaven. Zowel gemeente als fracties hopen op een zo groot mogelijke deelname aan dit gesprek, zodat mede op basis van de uitkomst daarvan, een goed onderbouwde beslissing kan worden genomen.

Gedempte Turfhaven - zaterdagmarkt Gedempte Turfhaven - zaterdagmarkt