Hoorn pakt graffiti aan: schoonmaak en vrijplaatsen, beperkte steun voor particulieren

Raadscommissievergadering 10 september

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het is ieder duidelijk dat er grote ergernis bestaat over de graffiti die men overal in Hoorn aantreft. Het kan de uitstraling van de wijk en het veiligheidsgevoel van bewoners negatief beïnvloeden. Wethouder Dick Bennis wil geld vrij maken om aanstootgevende graffiti op gemeentelijke eigendommen te kunnen verwijderen. Daarnaast stelt hij een bescheiden financiële regeling voor waarbij ook particulieren een bijdrage kunnen krijgen om aanstootgevende graffiti te laten verwijderen.

Op het reinigen van ergernis opwekkende vol gekalkte plekken, wordt nauwelijks kritiek geuit. Naast suggesties over uitvoering van reiniging komt ook een voorstel om meer vrijplaatsen te creëren. Daar kunnen ook kunstenaars fraai werk laten zien. Een aantal fracties vindt het spijtig dat de financiële steun voor het verwijderen van graffiti voor particulieren beperkt is. 

Wethouder Dick Bennis is blij met de overwegend instemmende geluiden. Hij vindt het ook jammer dat het voorkomen van graffiti niet realistisch is. Over de vrijplaatsen vinden nu al gesprekken plaatsen. Het is niet echt gemakkelijk om de juiste plekken ervoor te vinden. Over de particuliere vergoeding kan hij zeggen dat het eigenlijk niet een zaak is voor de gemeente en het voorstel is een kleine tegemoetkoming. Er kunnen tien plekken per jaar worden aangepakt. Hij hoopt ook dat vrijwilligers zich melden om te helpen de graffiti te verwijderen. De gemeente kan die mensen ondersteunen. Hoewel er grote instemming is, komt het het raadsvoorstel toch terug in de volgende raadsvergadering.

Wethouder Bennis over graffiti_ Wethouder Bennis over graffiti_