Hoge bouwkosten zetten plannen Westfries Museum op scherp [gesprek met wethouder Boomgaars]

Wethouder pleit voor bouwteam om renovatie binnen budget te houden

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Het vernieuwen van de gebouwen van het Westfries Museum is een dure aangelegenheid. In de afgelopen tijd is het duidelijk geworden dat de verbouwingsplannen voor beide gebouwen waarin het museum is gevestigd te groot zijn voor het budget dat daarvoor beschikbaar staat.

Sinds september 2021, toen de raad het besluit nam het project te laten aanbesteden zijn er geen concrete bouwafspraken gemaakt. Daar ook de rentelasten van het te lenen bouwkapitaal flink zijn gestegen, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over wat wel en wat niet kan worden aangepakt. Wethouder Axel Boomgaars stelt de raad voor het project als een bouwteam uit te voeren, met de opdracht een plan uit te werken dat binnen het maximale bouwbudget past.

Marco Wohlken, uitbater van hotel-restaurant Ysbrantsz dat naast de museumtuin ligt, schetst als inspreker de situatie dat zijn terrastuin uitkijkt op een nu door een bulldozer omgewoelde museumtuin. Aanvankelijk zou de museumtuin worden veranderd in een voor het publiek toegankelijke tuin, maar nu ziet het er naar uit dat zijn klanten zullen uitkijken op een muur zonder ramen. Hij vergelijkt dat met uitzicht op een soort bunker.

Voorafgaand aan de commissievergadering hebben diverse fracties technische vragen gesteld, die voornamelijk gaan over de financiële kant van het project. Wethouder Boomgaars legt uit hoe de financiële mogelijkheden er uit zien. Er kan alsnog cofinanciering binnenkomen, die zal dan in overleg met de raad worden ingezet. Niet alle fracties stellen het op prijs dat de wethouder met uitleg komt voordat de commissie zich heeft uitgesproken.

Er zijn fracties die er niets voor voelen om meerkosten toe te staan. Hart van Hoorn vindt dat geen goed idee, nu er volop bezuinigd moet worden. Chris de Meij van deze fractie vergelijkt het Westfries Museum met het Museum van de 20e eeuw, die het financieel een stuk beter voor elkaar heeft. Hij wil de financiële stukken van het Westfries Museum wel eens inzien. Flink wat fracties vinden dat hij te ver gaat in zijn kritiek. Toch geeft een aantal van deze fracties aan ook moeite te hebben met de hoogte van de bouwkosten.

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) is blij dat de verbouwing van de kelders niet meer aan de orde is en hij maakt gebruik van de gelegenheid om nog mede te delen dat roofkunst terug moet naar de landen waar het vandaan gehaald is. Ook meent hij dat er een andere organisatie opgezet moet worden en er pas weer een nieuwe directeur moet worden benoemd wanneer dat is gerealiseerd.

Aart Ruppert (ÉénHoorn) hikt ook aan tegen de hoogte van het benodigde geld, maar hij spreekt wel waardering uit voor ieder die zich voor het museum inspant. Het Westfries Museum is van grote betekenis voor de stad en de regio. Hij beveelt de huidige tentoonstelling van werk van Rembrandt van harte aan.

Roy Drommel (GroenLinks) belicht een heel andere zaak. Hij vindt het van groot belang om de historische panden waarin het Museum is gevestigd te behouden. Het bouwbudget betreft vooral de restauratie van deze panden, die hij parels vindt aan het mooiste plein van Hoorn. Met bezuinigen maak je zaken kapot.

Robert Vinkenborg (HOP) stelt voor dat betere contacten worden gelegd met musea in Amsterdam, om uitwisseling van exposities en materiaal te realiseren.

Gesprek met wethouder Axel Boomgaars over renovatie Westfries Museum:

LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.49 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek over Westfries Museum met Axel Boomgaars.mp3)

Wethouder Axel Boomgaars stelt dat de raad de hoogte van de bouwkosten vaststelt. In reactie op de bezwaren die geuit zijn door Hart van Hoorn rekent hij uit dat wanneer het project wordt afgeblazen dit een besparing van maximaal twee ton per jaar zal zijn, maar dat in het hart van de stad gebouwen zullen verkommeren en vervallen. Het college kiest niet voor een rotte kies in de binnenstad.  Enigszins kribbig gaat hij in op het feit dat Fractie Tonnaer de informatiesessie over de kosten voor verbouwing van de kelder niet heeft bezocht en niet wil terugkijken. Hij stelt deze fractie voor om toch maar eens de opname terug te zien wanneer ze echte antwoorden wil hebben.

Met het bouwteam wil Boomgaars zo dicht mogelijk komen bij de doelstellingen die zijn neergelegd. Hij geeft toe dat hij nu niks met grote zekerheid kan toezeggen. Wanneer de kelders niet gebruikt kunnen worden voor exposities, dan is een paviljoen een noodzakelijk alternatief.

De langdurige en intensief gevoerde discussie levert nog geen duidelijk raadsbesluit op. Er zijn meerdere amendementen aangekondigd en er zullen nog meer antwoorden komen. In de raadsvergadering waarin dit onderwerp verder wordt besproken zal een besluit worden genomen.

Foto Raadszaal: Wally Ooms
Foto: Wethouder Boomgaars: Peter Ursem

Nieuwe Hoornse Raadszaal Nieuwe Hoornse Raadszaal
Wethouder Axel Boomgaars over het Westfries Museum Wethouder Axel Boomgaars over het Westfries Museum