Rustige demonstratie tegen standbeeld J.P. Coen, tegendemonstranten pleiten voor behoud

Ook 'Scheepsjongens van Bontekoe' bekritiseerd als verheerlijking kolonialisme

HOORNGIDS HOORN | Een demonstratie tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen is zaterdagmiddag zonder incidenten verlopen. Ongeveer zeventig demonstranten marcheerden door Hoorn, terwijl ze opriepen tot de verwijdering van het omstreden standbeeld. De betogers uitten hun onvrede over de verheerlijking van het koloniale verleden van Nederland. Coen, een 17e-eeuwse VOC-leider, was verantwoordelijk voor duizenden doden op de Indonesische Banda-eilanden. ”Het koloniale verleden is voorbij, nu dat beeld nog,” aldus een demonstrant.

De protestmars, die begon bij het NS-station en eindigde op de Roode Steen, werd begeleid door zo’n zestig agenten en handhavers, evenals drie waarnemers van Amnesty International om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. Ondanks de vredige mars waren er enkele woordenwisselingen met omstanders en verzamelden zich ook tegendemonstranten op de Roode Steen.

Tegendemonstranten: ”Verhuizen is onzin”
Op de Roode Steen stond een groep tegendemonstranten die het standbeeld juist willen behouden. Zij vinden dat Coen bij de geschiedenis van Hoorn hoort. ”Waarom moet het weg om iets wat 400 jaar geleden is gebeurd? Een groot bord met de tekst ”HANDEN AF VAN JP COEN! HIJ HOORT BIJ ONZE GESCHIEDENIS” stond centraal in hun protest. De tegendemonstranten vrezen dat het verwijderen van het beeld een te groot offer zou zijn, gezien het belang van Coen in de geschiedenis van de stad.

”Weg met Coen!”
Onder leiding van protestgroepen zoals ’Stichting We Promise’ en ’Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië’, riepen de demonstranten luidkeels leuzen als ”Weg met Coen!” en ”Hoorn moet zich schamen!” terwijl zij door de straten trokken. Bij aankomst bij de Hoofdtoren werden ook andere symbolen, zoals de beeldengroep van de ’Scheepsjongens van Bontekoe’, bekritiseerd als verheerlijking van het kolonialisme.

Ridwan Ohorella, een afstammeling van de slachtoffers van Coens schrikbewind op Banda, sprak de menigte toe: ”De nazaten van Banda, zoals ik, zijn geen slachtoffers. Maar de pijn van wat toen gebeurd is, blijft voelbaar.”

Vervolg van de discussie
Hoewel de demonstranten pleitten voor het verplaatsen van het beeld naar een museum, werd dit door de tegendemonstranten fel afgewezen. De meningen over het behoud van het standbeeld blijven sterk verdeeld. Organisatoren van de demonstratie beloofden dat de discussie niet zal stoppen tot het beeld van Jan Pieterszoon Coen definitief van zijn sokkel is gehaald.

Foto’s Inter Visual Studio: Danielle Rood 

Demonstratie bij J.P.Coen___ Demonstratie bij J.P.Coen___
Demonstratie bij J.P.Coen---___ Demonstratie bij J.P.Coen---___
Demonstratie bij J.P.Coen_ Demonstratie bij J.P.Coen_
Demonstratie bij J.P.Coen__ Demonstratie bij J.P.Coen__
Demonstratie bij J.P.Coen--___ Demonstratie bij J.P.Coen--___
Demonstratie bij J.P.Coen Demonstratie bij J.P.Coen
Demonstratie bij J.P.Coen-___ Demonstratie bij J.P.Coen-___