Hoornse Kunst en Cultuurprijs gaat naar Damar Lamers

Ron Dol geridderd

HOORNGIDS HOORN | Damar Lamers is de winnaar van de Hoornse Kunst en Cultuurprijs 2024. Bij de officiële opening van de 20ste editie van het Cultuurweekend Hoorn gisteravond – ontving zij de eervolle, tweejaarlijkse oeuvreprijs uit handen van wethouder Axel Boomgaars. De troostprijs voor de eveneens genomineerde Ron Dol mocht er zijn. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Voor de prijs selecteerde de jury, bestaande uit Ingrid Docter en Paul Groot, de drie finalisten uit negentwintig kandidaten: de voor de derde keer genomineerde Ron Dol, Kunstenaarsvereniging De Boterhal vertegenwoordigd door Nanska van de Laar en Damar Lamers van TjillSkillz en ReDiscoverMe.

Helende kracht van dans en ontroerende voorstellingen
Damar Lamers werd de winnaar. Met ReDiscoverMe creëert zij een platform waar, volgens het juryrapport “mensen met en zonder chronische aandoeningen de helende kracht van dans kunnen ervaren.” Haar producties voor TjillSkillz “getuigen van oorspronkelijkheid en dragen bij aan een inclusieve samenleving.” En “haar ontroerende voorstellingen zorgen voor verbinding en bieden jonge doelgroepen de kans om de kunst van het leven te vieren.”

De prijs bestond uit een speciaal voor deze editie gemaakt kunstwerk van Linda Meulenhoff en een cheque van vijftienhonderd euro.

Driemaal geen scheepsrecht
Voor Ron Dol waren drie nominaties geen scheepsrecht. “Maar dat kan ik hebben hoor,” vertelde Dol even later tijdens de openingsreceptie in de tuin van het Westfries Museum. “Het is al zo eervol om genomineerd te worden. Dat is op zichzelf al een blijk van waardering waar ik heel blij mee ben.”

De lijst van organisaties, initiatieven en evenementen waar goede verliezer en ‘cultuuraanjager pur sang’ Dol bij betrokken is, is lang. Hij was uitgever van de Hoornse cultuurkrant, actief voor het platform Hier in Hoorn, Expoost en als bestuurslid van Hotel Maria Kapel. Nu is hij nog steeds actief als bestuurslid en stadsgids van Vereniging Oud Hoorn. En als voorzitter van stichting Hoorn Kunst & Cultuur de initiatiefnemer en organisator van de festiviteiten rond de herdenking van de de Slag op de Zuiderzee. Toch werd hij volledig verrast door een troostprijs van het hoogste kaliber. Burgemeester Jan Nieuwenburg speldde hem de versierselen op die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bron: WEEFF / Erik Bout
Foto’s en Video’s: WEEFF

Hoornse Kunst en Cultuurprijs 2024 Hoornse Kunst en Cultuurprijs 2024
Ron Dol Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ron Dol Ridder in de Orde van Oranje Nassau.