Dijklander Ziekenhuis en Taalhuis Westfriesland bundelen krachten tegen laaggeletterdheid

Nationale Week van Lezen en Schrijven van 8 tot en met 15 september

HOORNGIDS HOORN/REGIO | In de regio West-Friesland heeft één op de acht volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of het gebruik van digitale apparaten zoals computers en smartphones. Dit belemmert hun vermogen om essentiële informatie over gezondheid en ziekte goed te vinden, te begrijpen en toe te passen. Om deze mensen beter te ondersteunen, zijn het Dijklander Ziekenhuis en Taalhuis Westfriesland een samenwerking gestart. De nationale Week van Lezen en Schrijven, die plaatsvindt van 8 tot en met 15 september, markeert de aftrap van dit initiatief.

Dagelijkse uitdagingen door laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid zorgt in de zorgsector vaak voor problemen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kunnen ingewikkelde medische informatie verkeerd interpreteren, wat kan leiden tot het niet nakomen van afspraken, verkeerd medicatiegebruik en andere gezondheidsrisico’s. “In West-Friesland is 18% van de inwoners van 16 jaar en ouder laaggeletterd,” zegt Ilse de Vries, programmamanager continu verbeteren van het Dijklander Ziekenhuis. “Dit betekent dat zorgverleners dagelijks patiënten tegenkomen die moeite hebben met het begrijpen van medische informatie, wat vaak onzichtbare problemen oplevert, omdat mensen zich hiervoor schamen.”

Samenwerking voor betere zorg
Nancy Ronosetiko, coördinator van Taalhuis Westfriesland, benadrukt het belang van deze samenwerking: “We willen medewerkers van het ziekenhuis bewust maken van de uitdagingen van laaggeletterdheid. Dit doen we onder andere door het aanbieden van workshops en het delen van kennis. Zo kunnen we samen signaleren, doorverwijzen en ervoor zorgen dat laaggeletterde patiënten de juiste ondersteuning krijgen.”

Naast de samenwerking met Taalhuis Westfriesland werkt het Dijklander Ziekenhuis ook samen met NL Plein van Bibliotheek Waterland, de Stichting Lezen en Schrijven, en Expertisecentrum Pharos. Het doel is om de zorg voor laaggeletterde patiënten te verbeteren en toegankelijker te maken.

Praktische stappen naar verbetering
Begin augustus bracht een taalambassadeur van Taalhuis Westfriesland een bezoek aan het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn om de begrijpelijkheid van de bewegwijzering te beoordelen. Dit leidde tot concrete verbeterpunten die inmiddels worden aangepakt.

Deze nieuwe samenwerkingen moeten ervoor zorgen dat laaggeletterden in West-Friesland betere ondersteuning krijgen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, en daarmee meer grip op hun eigen gezondheid kunnen krijgen.

2024 Taalambassadeur Taalhuis Westfriesland 2024 Taalambassadeur Taalhuis Westfriesland

Reacties
Reactie: (Kees)
11-9-2024, 00:07
En weer worden de zorgkosten verhoogd wat niets met zorg te maken heeft Het enigste doel is om de clienten uiteindelijk te leren om digitaal een consult te doen wat zogenaamd besparend is voor het ziekenhuis Geef mij maar net als zovelen een gewoon consult tegenover de arts inplaats van een digitaal consult.