Demonstratie tegen standbeeld J.P. Coen in Hoorn moet gemeente tot besluit dwingen

Demonstratie begint zaterdag om 13 uur

HOORNGIDS HOORN | Tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen organiseren morgen een demonstratie in Hoorn. Zij willen dat de gemeente het omstreden beeld verplaatst naar het Westfries Museum, waar het kan worden gebruikt voor educatieve doeleinden.

Demonstratie georganiseerd door diverse groepen
De actie wordt georganiseerd door stichting We Promise in samenwerking met Aralez, Doorbraak en het Dekolonisatie Netwerk. De verwachting is dat zo’n tweehonderd mensen zullen deelnemen, waarvan de meesten van buiten Hoorn komen. ”Mensen vergeten soms dat deze discussie verder reikt dan Hoorn zelf,” zegt Marisella de Cuba van stichting We Promise. Volgens haar gaat het om meer dan alleen het standbeeld. “Het VOC-verleden wordt te veel verheerlijkt en er is te weinig educatie over de gruweldaden die destijds zijn gepleegd.”

De Cuba benadrukt dat het beeld van Coen, die verantwoordelijk was voor duizenden doden op de Banda-eilanden, niet past in het huidige straatbeeld. ”Het beeld moet naar het museum, waar het kan bijdragen aan educatie. Op de Roode Steen zou iets moeten komen dat meer verbindt.”

Eerdere rellen na demonstraties
De Cuba erkent dat demonstreren niet haar eerste keuze was. “Ik krijg er buikpijn van, maar soms kan het niet anders.” In 2020 vond een grote protestactie plaats, die vreedzaam verliep, maar na afloop uitliep op rellen waarbij met stenen werd gegooid en de ME moest ingrijpen. De Cuba hoopt dat dit keer de demonstratie net zo vreedzaam verloopt en roept deelnemers op om kalm te blijven.

Excuses van de burgemeester na eerdere interventie
In 2022 werd een eerdere demonstratie door handhavers beëindigd, waarvoor burgemeester Jan Nieuwenburg later zijn excuses aanbood. Dit keer zullen waarnemers van Amnesty International aanwezig zijn om te zorgen dat het recht op demonstratie gerespecteerd wordt.

Programma van de demonstratie
De demonstratie begint zaterdag om 13.00 uur bij het station van Hoorn. De stoet zal vervolgens langs het beeld van de Scheepsjongen van Bontekoe lopen en eindigen bij het standbeeld van J.P. Coen op de Roode Steen. Verschillende sprekers, waaronder nazaten van slachtoffers en een GroenLinks-raadslid, zullen het woord nemen. Er is ook ruimte voor dialoog en het maken van spandoeken.

Hoewel geen raadsleden zijn uitgenodigd die voor behoud van het standbeeld zijn, benadrukt De Cuba dat iedereen welkom is om het gesprek aan te gaan. ”We hebben bij eerdere gelegenheden wel raadsleden en de burgemeester uitgenodigd, maar helaas is daar nooit op gereageerd.”

Oproep tot dialoog
De Cuba is zich ervan bewust dat de demonstratie weerstand kan oproepen. “Maar in plaats van direct de hakken in het zand te zetten, vraag ik mensen om naar ons te luisteren. Het organiseren van gesprekken over dit onderwerp is essentieel, en we hopen dat de Roode Steen in de toekomst kan dienen als een plek voor verbinding.”

Bron en foto: NH Nieuws

Roode Steen - Foto NH Nieuws Roode Steen - Foto NH Nieuws

Reacties
Reactie: (Paul Luiken)
17-9-2024, 19:49
Beste heer Bruynsma, Allereerst: u maakt een beetje een potje van het doortrekken van "mijn" denktrant. Ik wil helemaal niks slopen. Ik vind dat het verhaal van Coen in een museum thuishoort, niet op een voetstuk. En inderdaad: ook de gouden koets hoort in een museum. Met een duidelijke uitleg erbij dat er we vroeger dachten dat wij superieur waren aan anderen en dat wij vonden dat wij 'beschaving' kwamen brengen. En dat zij zich maar hadden te schikken, anders zou we hen genadeloos afstraffen. Die beelden, het tonen van afgedwongen ontzag en gemaakte dankbaarheid, staan op de gouden koets. Zo'n zinnebeeld van puur racisme wilt u door de straten laten rijden. Natuurlijk doe je dat niet. Dat is net zo choquerend als een standbeeld van een genocidepleger annex slavenhaler op het meest toeristische plein van Hoorn neerzetten.

Reactie: (Hans Bruynsma)
17-9-2024, 15:30
Beste Paul Luiken: Als we uw denktrant doortrekken, moet u ook voorstander zijn van het slopen van de Gouden Koets, ooit door (toen al links) Amsterdam als geschenk aan koningin Wilhelmina gegeven en gebouwd door gebrs. Spijker. Op die koets staan afbeeldingen waarvan men zegt dat die het kolonialisme verheerlijken. Die koets staat nu ongebruikt in de Kon.Stallen, terwijl hij eigenlijk thuishoort in het Amsterdams Historisch Museum. Nogmaals, van mij mag die koets, maar nadenken over kolonialisme en dergelijke hoort bij onze tijd. Alleen om tot denken aan te zetten, zou die koets weer op straat moeten verschijnen. Ik ben het dus met @Bert Putters eens:

Reactie: (Paul Luiken)
16-9-2024, 10:30
Beste Bert Putters, U maakt een denkfout. Het protest gaat niet over JP Coen zelf. De man die verantwoordelijk is voor de moord op 10.000 inwoners en het ontvoeren van vele honderden mensen om ze als slaaf te werk te stellen, is al 400 jaar dood. Het gaat om het beeld. Maar liefst 250 jaar na zijn dood opgericht door de lokale elite. In 1893, toen het standbeeld werd opgericht, was er vanaf de eerste dag protest tegen het beeld. "Er kleeft bloed aan zijn handen", schreef men toen al. Sindsdien staat iedere bezoeker aan de Roode Steen gedwongen oog in oog met een man die symbool staat voor de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. Iedere dag weer. De feiten zijn niet veranderd, de protesten dus ook niet. Het feit dat u het beeld verwart met de persoon, maakt duidelijk dat er veel meer uitleg en context moet komen. Dat lukt niet met een bordje. Daarvoor moet je het beeld verplaatsen naar de enige plek waar dit stuk gecompliceerde en pijnlijke geschiedenis thuishoort, het museum.

Reactie: (Bert Putters)
12-9-2024, 13:08
Waarom in de 60 jaren Coentunnel, -plein e.d. Het hele koloniale verleden verafschuw ik. Maar laten we geen 80 jarige oorlogje voeren in de 21e eeuw en ons drukker maken over de privatisering in onze samenleving, dan kosten maken om een onbenullig beeld weg te halen. Dat is socialisme. En zonder verleden hoe slecht dan ook, geen toekomst, aldus Jan Marijnissen n.a.v. het nationaal museum.

Reactie: (Bert Putters)
10-9-2024, 14:13
Ons land kent het recht om te demonstreren. Ik heb het ook gedaan als kaderlid bij de FNV tegen de NS. Maar er zijn honderden beelden op te noemen waarvan de personen bloed aan hun handen hebben gehad. Coenplein, Coentunnel en al die andere gelijke namen ook verwijderen? Inderdaad het is afschuwelijk wat Coen heeft gedaan, maar de geschiedenis verander je niet. Waar waren die demonstranten in de jaren 60....toen werd er ook tegen de heerschappij gedemonstreerd. Over Coen heb ik toen niemand horen spreken. Voor de tegenstanders van het beeld; "Integreer in dit land". Maar laat de geschiedenis onze geschiedenis goed of fout. Jeetje 400 jaar geleden.