Hoogste punt van Integraal Kind en Expertise Centrum gevierd met pannenbier

Nieuwe naam van het centrum: De Zevensprong

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 4 september bereikte de bouw van het Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) aan de Zonnesteen in Hoorn een belangrijke mijlpaal: het hoogste punt werd gevierd. Dit moment werd feestelijk gemarkeerd met de traditionele viering van ‘pannenbier’ en de onthulling van de nieuwe naam van het centrum: De Zevensprong.

Bouwproces in volle gang
De bouw van het IKEC begon op 27 maart met het slaan van de eerste paal. Nu, iets meer dan vijf maanden later, is het hoogste punt bereikt. Deze mijlpaal werd gevierd door de bouwers van De Nijs, vertegenwoordigers van stichting Trigoon, en de gemeente Hoorn.

Betekenisvolle naam
Volgens Leen Koole, directeur van het IKEC in Hoorn, is de naam ‘De Zevensprong’ zorgvuldig gekozen. “De naam verwijst naar de zeven gemeenten in West-Friesland. Kinderen uit deze regio met een extra ondersteuningsbehoefte komen naar Hoorn voor gespecialiseerd basisonderwijs. De ‘sprong’ symboliseert de stap die deze kinderen maken om terug te keren naar regulier onderwijs of door te stromen naar vervolgonderwijs,” aldus Koole.

Positieve ontwikkelingen
Ook wethouder René Assendelft toonde zich enthousiast over de voortgang van de bouw. “Het is prachtig om te zien hoe De Zevensprong steeds meer vorm krijgt. De oplevering staat gepland net voor de zomervakantie van 2025, zodat het centrum met de start van het schooljaar 2025/2026 haar deuren kan openen. Dit wordt een plek waar kinderen niet alleen leren, maar ook de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen,” zei Assendelft.

Wat is pannenbier?
De traditie van ‘pannenbier’ markeert het moment waarop het hoogste punt van een gebouw wordt bereikt, meestal wanneer de dakpannen worden gelegd. Op dit moment wordt vaak een vlag of boomtak op het gebouw geplaatst. De bouwvakkers krijgen (alcoholvrij) bier aangeboden door de opdrachtgever als dank voor hun inzet tijdens deze cruciale fase.

Regionale functie van De Zevensprong
De Zevensprong zal een belangrijke rol spelen in het bieden van gespecialiseerd basisonderwijs aan kinderen van 0 tot 12 jaar met specifieke leer- en ontwikkelbehoeftes. Het centrum combineert onderwijs, zorg en kinderopvang op één locatie, waar kinderen tijdelijk extra begeleiding en ondersteuning kunnen ontvangen. Alle betrokken partijen binnen het centrum werken nauw samen vanuit een gedeelde visie om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren.

Ruimte voor 450 kinderen
Het nieuwe centrum, dat is ontworpen door KRFT Architecten, biedt plek aan ongeveer 450 kinderen. Bouwbedrijf De Nijs leidt de bouw. Verder betrokken zijn bbn adviseurs (projectmanagement, directievoering en toezicht), De Blaay- Van den Bogaard (adviseur installaties), Luning (adviseur constructies) en dGmR (adviseur bouwfysica en brandveiligheid).

Nieuwbouw naast het centrum
Naast de bouw van De Zevensprong wordt samengewerkt met woningcorporatie Intermaris voor de realisatie van 80 sociale huurwoningen. Daarnaast ontwikkelt VORM 60 levensloopbestendige koopwoningen in het middensegment. In totaal komen er vier appartementencomplexen, omringd door groen, met voldoende parkeerplaatsen voor bewoners, bezoekers en personeel van het IKEC.

Met de afronding van dit project zal De Zevensprong een waardevolle plek worden voor kinderen en gezinnen uit de regio West-Friesland.

Foto viering hoogste punt: Marcel Rob 
Artist impressie: KRFT-architecten

Het laatste dak-element wordt op het sport- en zorghuis gehesen. Op de voorgrond kijken wethouder René Assendelft en centrumdirecteur Leen Koole toe. Het laatste dak-element wordt op het sport- en zorghuis gehesen. Op de voorgrond kijken wethouder René Assendelft en centrumdirecteur Leen Koole toe.
Artist impression de Zevensprong - het Integraal Kind en Expertise Centrum Artist impression de Zevensprong - het Integraal Kind en Expertise Centrum