Stichting Vrienden van Het Dijklander Ziekenhuis zet zich in voor Qwiek.up-projector

30-08-2024

HOORNGIDS HOORN | De afdeling oncologie van het Dijklander Ziekenhuis wil graag een Qwiek.up-apparaat om dat samen met de afdeling neurologie in te zetten bij patiënten. Omdat het ziekenhuisbudget niet voldoende is hebben zij de hulp ingeroepen van de Stichting Vrienden van het Dijklander Ziekenhuis. 

Een Qwiek.up is een apparaat dat rustgevende beelden projecteert op het plafond (voor patiënten die bedlegerig zijn) of op een muur. Vaak wordt daar ook rustgevende muziek bij afgespeeld. De Qwiek.up zorgt ervoor dat patiënten afleiding krijgen en zo rustiger worden, legt teamleider Yoandi van der Horst uit. Zij heeft ervaring met de Qwiek.up en vertelt dat het zeer waardevol is voor onrustige patiënten. “Ook patiënten in hun laatste levensfase hebben er baat bij. Het apparaat creëert een rustige omgeving en geeft een groter welzijnsgevoel. Hierdoor is soms zelfs minder kalmerende medicatie nodig.”

Extra’s buiten de zorg
De stichting Vrienden van het Dijklander Ziekenhuis zet zich in om activiteiten en materialen te financieren die niet in het normale budget van het ziekenhuis zitten. Zo realiseerde de stichting de afgelopen jaren onder andere de Kerstdiners, look good, feel better (workshops voor kankerpatiënten over de verzorging van huid en make-up), de aankleding en inrichting van de afdeling Kind en Jeugd en stilteruimtes, materiaal ter afleiding van patiënten tijdens moeilijke behandelingen, speciale olie voor handmassages, een bijdrage aan de plantentuin in de centrale hal van Purmerend en delierboxen. 

Rabo Clubsupport stemcampagne
De stichting is afhankelijk van donaties, sponsoring en legaten. Zo doet de stichting Vrienden in de maand september (2 tot 24 september) mee aan de Rabo Clubsupport stemcampagne. Iedereen die een rekening heeft bij de Rabobank (en lid is) kan in die periode op een goed doel stemmen. Per stem geeft de Rabobank een bijdrage. Hoe meer stemmen de stichting krijgt, hoe meer geld zij kunnen besteden. Doneren kan ook rechtstreeks via de websitepagina van de Vrienden, of bij de donatiezuilen in de centrale hal van het ziekenhuis in Hoorn en Purmerend.

Qwiek.up Qwiek.up