Nieuw systeem voor herbruikbare bekers tijdens evenementen in Hoorn roept vragen op

Fractie PvdA en Hart van Hoorn stellen vragen aan B&W

HOORNGIDS HOORN | Tijdens Lappendag 2024 en andere evenementen in Hoorn werden herbruikbare hard cups geïntroduceerd in de horeca. Bezoekers konden deze bekers aanschaffen voor €1,50 en na gebruik weer inleveren. In plaats van hun geld terug te krijgen, ontvingen zij een munt die gebruikt kan worden bij een volgend evenement in Hoorn. Dit systeem stuitte echter op flinke kritiek van bezoekers.

Kritiek vanuit de gemeenteraad
Arnold Wegner, raadslid voor de PvdA-Hoorn, waardeert dat de straten na evenementen schoner zijn, maar ziet ruimte voor verbetering in het huidige systeem. ”Waarom krijgen mensen die €1,50 niet gewoon terug als ze hun beker inleveren? Niet iedereen heeft iets aan de munt die ze nu krijgen, vooral niet als ze niet in Hoorn wonen of toerist zijn,” aldus Wegner.

Ellen van der Knaap van Hart van Hoorn sluit zich hierbij aan. ”Met Lappendag komen vaak hele vriendengroepen bij elkaar en worden er rondjes gehaald. Voor een groep van tien ben je nu €15 extra kwijt! Aan het eind van het feest krijg je die bekers moeilijk terug en als dat al lukt, kom je thuis met tien muntjes en ben je voorlopig je geld kwijt.”

Vragen aan het college
Wegner en Van der Knaap hebben gezamenlijk vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over dit onderwerp. Ze willen onder andere weten hoe de kosten en baten van het huidige systeem verdeeld zijn onder de horecaondernemers en of het mogelijk is om een echt statiegeldsysteem in te voeren waarbij bezoekers hun geld terugkrijgen bij het inleveren van de beker.

Daarnaast vragen zij zich af of de gemeente heeft kunnen besparen op schoonmaakkosten door dit systeem, aangezien er minder bekers op straat zouden moeten belanden. Ook betwijfelen ze of de bezoekers van evenementen zoals Lappendag voldoende door de gemeente zijn geïnformeerd over het systeem.

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Hoorn: 29 augustus 2024

Betreft: Artikel 36-vragen over het recycle systeem van plastic bekers tijdens evenementen

Geacht college, geachte portefeuillehouder,

1.  Bent u bekend met de kritiek op het Hoornse model van de recycle bekers tijdens open evenementen en -zo ja- zou u daar eens uitgebreid op kunnen reflecteren?

2.  Hoe is de keuze voor dit systeem tot stand gekomen, heeft er een openbare aanbesteding plaatsgevonden en heeft het college een rol gespeeld bij de keuze voor dit systeem?

3.  Bent u het met ons eens dat bij dit systeem niet gesproken kan worden over een statiegeldsysteem, aangezien men de betaalde 1,50 EUR per beker niet terug kan krijgen bij inlevering? Zou een echt statiegeld systeem niet eerlijker zijn en zorgen voor meer draagvlak, ook onder toeristen uit binnen- en buitenland?

4.  Wij lezen in de media ook namen als “milieu bijdrage” of “milieutoeslag”, maar welke naam dekt volgens u het beste de lading voor dit systeem?

5.  Bent u bekend met het businessmodel van dit systeem en kunt u ons vertellen hoe de kosten en baten onder de horeca ondernemers en de eigenaar verdeeld worden? Is het systeem kostendekkend of een commercieel verdienmodel?

6.  Heeft de gemeente Hoorn genoeg gedaan om de inwoners en bezoekers kennis te laten maken met deze nieuwe regeling en waarom is er geen website met tekst en uitleg over dit systeem?

7.  Hoeveel geld (evt. bij benadering) heeft de gemeente bespaard dankzij dit systeem met het schoonmaken van de stad tijdens de kermis?

8.  Blijft u van mening dat het gebruik van herbruikbare hardcups gevaarlijk is of ziet u wellicht toch mogelijkheden voor het gebruik van dit systeem in de nabije toekomst? Is het gebruik van herbruikbare pitchers van hard plastic binnen het huidige systeem wel toegestaan?

9.  Zijn de Hoornse horeca ondernemers verplicht om aan dit systeem deel te nemen of mogen zij ook een ander systeem gebruiken met dezelfde doelstelling?

10.Wordt er op het gebruik van de juiste rPET bekers gecontroleerd en -indien nodig- gehandhaafd?

Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden, zodat we zicht krijgen op deze situatie.

Met vriendelijke groet,

Arnold Wegner, PvdA-Hoorn
Ellen van der Knaap, Hart van Hoorn

Foto: Dion Swart

Lappendag 2024 Lappendag 2024

Reacties
Reactie: (J. Beers)
31-8-2024, 12:45
Kocht een biertje tijdens de kermis. Kreeg een hartverzakking van de extra €1.50 (totaal €5,-) !! 1.Staat totaal niet in verhouding met de kosten van de beker. 2. bijna 50% extra moeten betalen van de oorspronkelijke verkoopprijs (€3.50) per "glas" bier, heeft mij doen besluiten de kermis helemaal maar te mijden! 3. dit hele systeem was bij mij totaal niet bekend. Het feit dat partijen 10 vragen opstellen aan B&W, waarvan de antwoorden klaarblijkelijk, niet bekend zijn geeft al aan dat er niet goed over is nagedacht vóór men een besluit neemt! Moet helaas constateren dat wanneer "milieu" en "duurzaam" onderdeel is van besluitvorming, andere afwegingen volledig ondergeschikt zijn! groet, inwoner van Hoorn