Raadslid Robert Vinkenborg verlaat ÉénHoorn

28-08-2024

HOORNGIDS HOORN | Vandaag heeft gemeenteraadslid Robert Vinkenborg de burgemeester en de griffie van de gemeente Hoorn ingelicht over zijn besluit om de fractie ÉénHoorn te verlaten. In een eerder stadium hebben de gesprekken tussen hem en de overige raadsleden van ÉénHoorn er niet toe geleid dat Vinkenborg behouden kon blijven voor de partij, die met vier zetels vertegenwoordigd is in de gemeenteraad en ook deel uitmaakt van de coalitie. Alle leden van de gemeenteraad krijgen vandaag een bericht in hun mailbox over deze stap.  

Ten grondslag aan het al langer slepende conflict liggen volgens Vinkenborg juridische en ethische aspecten. Deze ethische aspecten hebben volgens hem een cruciale rol gespeeld in het gesprek over een gemeenschappelijk statement, waar de partijen uiteindelijk niet uit zijn gekomen. Vinkenborg laat in zijn schrijven aan de burgemeester weten waarom hij de fractie ÉénHoorn gaat verlaten: ”.....vanwege grote verschillen van inzicht over inhoud, organisatie, omgangsvormen, ethiek  en het  - in mijn ogen - ontbreken van een ordentelijke rechtsstatelijke interne rolverdeling die past bij ons duale stelsel en de lokale democratie het beste dient.”  

Reacties
Fractievoorzitter Guido Breuker laat weten de ontstane situatie te betreuren en onthoudt zich van commentaar, daar hij eerst de ledenvergadering wil hebben afgesloten. In die nog te houden algemene ledenvergadering van ÉénHoorn zal Vinkenborg een toelichting geven op zijn besluit en zijn toekomstplannen. Het staat in ieder geval vast dat hij behouden blijft als gemeenteraadslid. Vooralsnog gaat hij verder onder de roepnaam ‘Fractie HOP’ (Huizen Onze Prioriteit). Hij laat in zijn schrijven verder nog weten: ”Dit soort stappen wil niemand nemen. Het is nooit fraai voor het aanzien van het openbaar bestuur. Voor het feit dat ik deze stap móét maken, bied ik mijn verontschuldigingen aan de inwoners en het gemeentebestuur aan. Ik vraag begrip voor het feit dat alle andere mogelijkheden waren uitgeput.”

Robert Vinkenborg Robert Vinkenborg