Dankzij oplettende ondernemer milieucatastrofe in Hensbroek afgewend

Dak van schuur vol met asbest

HOORNGIDS REGIO | Een grote milieucatastrofe is zondag in Hensbroek voorkomen dankzij de alerte reactie van Wim Steur, mede-eigenaar van het bedrijf Green Energy. Bij een brand in de kas van het bedrijf, waar gas wordt opgewekt uit groenafval, werd ternauwernood voorkomen dat het vuur oversloeg naar een schuur met een dak vol asbest.

De brand, die ontstond in de verwarmingsinstallatie van de kas, veroorzaakte dikke zwarte rookwolken die in de wijde omgeving zichtbaar waren. De rook kwam van duizenden plastic kratten die in de kas waren opgeslagen en in brand stonden. ”Een geluk bij een ongeluk”, aldus Steur, die direct na het uitbreken van de brand op de fiets stapte om de situatie in ogenschouw te nemen.

Waarschuwing
Steur waarschuwde de brandweer direct voor het gevaar van asbestverspreiding als de brand zou overslaan naar de schuur. ”Ik heb meteen aan de brandweer verteld dat ze de schuur moesten redden omdat er asbest in het dak zit. Als die ook in brand was gevlogen, was dat een ramp geweest voor de omgeving, vooral voor een overbuurman die orchideeën kweekt,” vertelt Steur.

Dankzij het snelle ingrijpen van de brandweer bleef de brand beperkt tot de kas en het ketelhuis. De schuur, evenals de naastgelegen vergistingsinstallatie, bleef gespaard. ”De brandweer heeft erger voorkomen,” zegt Steur opgelucht. Hij voegt eraan toe dat een openstaande deur, die door een mede-eigenaar was vergeten dicht te doen, mogelijk heeft bijgedragen aan het afbuigen van het vuur, waardoor de schade beperkt bleef.

Megaklus
Evelien Tromp van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord benadrukt het belang van de succesvolle bestrijding van de brand. ”Hoe ver asbest zich verspreidt hangt van veel factoren af, zoals de wind en of het regent. Gelukkig is het gelukt om het vuur onder controle te houden, want als er veel asbest vrijkomt, is het een megaklus om dat allemaal weer op te ruimen.”

Groen gas
Green Energy, dat zes jaar geleden werd opgericht door zeven agrarische ondernemers om groenafval om te zetten in gas, hoopt snel weer operationeel te zijn. Het bedrijf voorziet jaarlijks 1625 huishoudens van groen gas. ”De machines moeten blijven draaien,” zegt Steur, ”want zonder beweging en lucht werken de bacteriën niet, en dan zijn we verder van huis.”

Ondertussen wacht Steur een andere taak: het opruimen van de kas. ”Sinds ik gestopt ben met werken, ben ik een soort klusjesman. Ik mag dus aan de bak.”

Bron/Foto/Video: NH Nieuws

Wim Steur Wim Steur