Zeer grote brand bij agrarisch bedrijf in Hensbroek onder controle, nablussen duurt nog uren

Stinkende rook richting Wognum vanuit Hoorn te zien

HOORNGIDS REGIO | Op zondagochtend rond elf uur is er een grote brand uitgebroken bij een agrarisch bedrijf aan de Burgemeester Kooimanweg in Hensbroek. De brand veroorzaakt een enorme rookpluim, die tot ver in de omgeving, ook in Hoorn, zichtbaar is.

De brandweer schaalde snel op naar een zeer grote brand en heeft meerdere brigades ingezet om het vuur te bestrijden. Twee keer vier tankauto’s zijn aanwezig om de brand onder controle te krijgen. Door snel handelen van de brandweer is het gelukt om een naastgelegen pand te beschermen tegen overslag.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is de brand ontstaan in een grote hoeveelheid plastic bakken. Hoewel er aanvankelijk werd gedacht dat een biovergister vlam had gevat, bleek deze niet betrokken bij de brand. Wel veroorzaakten de brandende plastic kratjes een dikke, stinkende rookwolk.

Bewoners van Hensbroek en omliggende dorpen zoals Wogmeer kregen via een NL-Alert het advies om ramen en deuren gesloten te houden. De rook, die richting Wognum trekt, is onderzocht op schadelijke stoffen. Gelukkig bleken er geen gevaarlijke stoffen vrij te komen, maar de veiligheidsregio waarschuwt dat rook altijd schadelijk kan zijn en roept op om deze zoveel mogelijk te vermijden.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, en de brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met het bluswerk. De politie heeft de omliggende wegen afgesloten voor verkeer om de hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen.

Foto: Inter Visual Studio / Mark Weber
Video: NH-Nieuws

Zeer grote brand in Hensbroek Zeer grote brand in Hensbroek