Verandering van eis doet weten

Column van Sjaak Grosthuizen

Vorige week werden we verrast met het bericht dat er alweer een lid van Fractie Tonnaer zijn biezen meenam naar een andere fractie. Een fractie met een vergelijkbare kleur, die iets fanatieker opgepoetst is: Hart van Hoorn. Het is geen overstap die veel mensen met stomme verbazing sloeg, maar is het een – hoe verborgen als signaal het ook lijkt – een rukje verder naar rechts in de Hoornse gemeenteraad.

Ik ga Renzo van Houten, over hem hebben we het, niks verwijten. Het is heel goed voorstelbaar dat hij, nu hij als jongste Hoornse politicus een beetje aan het groeien is, een plek zoekt, waar hij met zijn ideeën meer ruimte krijgt. Wanneer je de stellige uitspraken aanhoort, waarmee zijn fractievoorzitter naar voren pleegt te komen, waaraan een jongeling als Renzo steeds een stukje flexibiliteit of relativering mist, dan kun je zelfs zeggen dat het hem siert dat hij hierdoor in de gaten krijgt dat zijn eigen beeld van de werkelijkheid af en toe of iets te vaak geen rol mag spelen. Renzo vermoedt bij Chris de Meij van Hart van Hoorn meer ruimte voor zijn eigen politieke rol.

Net als Ellen van der Knaap iets eerder kiest hij voor meer ruimte om zich te ontplooien en uit te spreken. Ik wens hem daarbij een nuttige leerschool en veel succes toe. Mijn doorgaans stekelige uitspraken bij een zetelwisseling blijven dit keer weg, maar ik wil hem een paar zaken ter overweging meegeven. Hart van Hoorn heeft zich de afgelopen tijd laten zien als een fatsoenlijke rechtse partij, met slechts heel af en toe geluiden, waarbij bij mij en nog wat mensen de wenkbrauwen in beweging komen.

Hart van Hoorn erkent met enige trots een rechtse partij te zijn en enig populisme is deze fractie niet vreemd. In Hoorn wonen op dit moment veel kiezers die de laatste verkiezingen een duidelijke voorkeur voor de PVV hebben laten zien. In Hoorn is er geen fractie van PVV, maar er is voornamelijk door Hart van Hoorn veel belangstelling voor deze stemmen wanneer het weer tijd wordt voor de lokale verkiezingen. Hart van Hoorn kent de taal van deze stemmers en leert elke dag bij. De belofte om alles anders te doen doet een beroep op de stemlust van deze achterban. De fractie zal, wanneer deze groep goed wordt aangesproken best wel eens de grootste kunnen worden.

Horen bij de grootste en sterkste fractie doet ook wat met de politicus die daar deel van uit maakt. Na de volgende verkiezingsronde zullen Chris de Meij en ook Menno Jas niet de fout maken die Roger Tonnaer maakte toen hij als grootste fractie in de raad kwam en meteen wilde dicteren wat er in zijn college diende te gebeuren. Chris zal dit keer eindelijk wel wethouder kunnen worden en misschien is de fractie dan zoveel groter dan de andere dat er nog een wethouder uit de groep kan worden aangewezen. Dat vooruitzicht om deel te gaan uitmaken van de winnende fractie zal je geen nachtmerries opleveren.

Andere politici zullen daar eerder last van kunnen krijgen, omdat Hart van Hoorn min of meer gedwongen wordt om de wil van de PVV-achterban veel duidelijker vorm te geven. Het legt een verplichting op aan alle fractieleden om die extreemrechtse ideeën in Hoorn te gaan uitdragen. Ik vraag me af of Renzo zich daar nu al voldoende bewust van is. Is hij al zover dat hij met een gerust gemoed delen van de Hoornse bevolking kan wegzetten als ongewenst? Zullen wij hem over enkele jaren ook de giftige kreten horen slaken die we nu horen uit al die nationalistische conservatieve  groeperingen die de kop opsteken in Europa?

Onverdraagzaamheid moet je ook leren en Renzo zal ongetwijfeld vanuit de Hart van Hoornclub te horen krijgen dat dit absoluut niet het geval is, maar wanneer dat waar is, zal de fractie de PVV-stemmers nooit als achterban kunnen krijgen. Politieke standpunten kunnen binnen onze wetgeving enorm van elkaar verschillen zonder dat het strafrecht wordt ingeschakeld. Je hebt zelfs de ruimte om de grondwet te willen wijzigen, zonder dat je daarvoor wordt opgesloten. Echte oude kreten van die goeie ouwe NSB-tijd moet je even niet gebruiken, maar je moet ze al wel voor jezelf oefenen en eigen maken. Ik wens Renzo een mooie leerzame periode toe!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Verandering van eis doet weten Verandering van eis doet weten