Bezuinigen

Column Wally Ooms in Nieuwsblad Hoorn augustus 2024

We gaan het zogeheten ravijnjaar tegemoet. Gemeenten ontvangen dan na volgend jaar vele miljoenen minder van het Rijk en dus wordt nu al naarstig gezocht naar financiële oplossingen, waarbij prijsverhogingen op gemeentelijke belastingen, leges, de scanauto nog meer rondjes laten draaien en daarnaast bezuinigingen zeer voor de hand liggen. Bezuinigen op inkomensondersteuning en armoederegelingen liggen niet voor de hand, maar het dreigende tekort van vele miljoenen euro’s voor de gemeente Hoorn zal linksom of rechtsom gedicht moeten worden. 

Het geld wordt uitgegeven aan kunst en cultuur, scholen, Theater Het Pakhuis, de Openbare bibliotheek, Muziekschool Gerard Boedijn, De Blauwe Schuit, schouwburg Het Park, het Westfries Museum, beeldende kunst, de Boterhal, gebouwenbeheer, Cultureel erfgoed, Westfries Archief, Archeologie, beheer en exploitatie poortjes en torens, sport, sporthallen, kunstijsbaan, gymnastieklokalen, zwembaden, recreatie, toeristische voorzieningen, dierenweiden, kinderboerderijen, speelterreinen, kermissen, evenementen, Recreatieschap Westfriesland, openluchtrecreatieterreinen en ongetwijfeld nog veel meer.

Bij grote bedragen moet je uiteraard kijken naar de grotere projecten en subsidieontvangers, maar de kaasschaafmethode (iedereen levert een klein beetje in) wil ook nog wel eens toegepast worden. Soms worden gesubsidieerde instellingen zelfs geheel gekort met daarbij gesleepte argumenten. Zoals kinderboerderij De Waalrakkers in de Grote Waal. Daar zouden te weinig bezoekers komen, zeker in vergelijking met kinderboerderij MAK Blokweer in Blokker. Deze laatste ontvangt naast de zelf gegenereerde inkomsten jaarlijks ruim drie ton subsidie van de gemeente en heeft zelfs kenbaar gemaakt daar niet langer mee toe te kunnen. MAK Blokweer, dat zich presenteert als een educatief centrum, heeft naast mensen in vaste dienst ook tientallen vrijwilligers en wellicht zal men met een gereduceerd aantal mensen en aangepaste activiteiten met minder genoegen moeten nemen. De personeelskosten beslaan ongeveer 70% van de subsidiebijdrage.

Begraafplaats Zuiderveld
Maar een veel groter probleem is de inmiddels tien jaar bestaande begraafplaats Zuiderveld, waar sprake is van een gigantische overcapaciteit. Er zijn daar meer parkeerplekken dan de 70 benutte begraafplekken. Dat komt neer op 7 begrafenissen per jaar aldaar, terwijl de prognose destijds uitging van 100 begrafenissen per jaar. Daar komt nog eens bij dat na 10 jaar veel graven ook weer worden geruimd. Zuiderveld heeft een capaciteit van 2500 graven (eerste fase!). Ruim tien jaar geleden heb ik samen met begrafenisondernemer Arjen Dragt vraagtekens gezet bij de noodzaak tot aanleg van een nieuwe begraafplaats, daar begraafplaats Berkhouterweg voldoende ruimte bood voor een lange reeks van jaren. Zeker bezien in het licht van de toename van cremeren in plaats van begraven. Sindsdien is die trend alleen maar verder toegenomen.

De overcapaciteit van Zuiderveld en zinloze verspilling van ruimte en geld verdient de hoogst mogelijke aandacht. Het is er veel en veel te groot en zal nimmer volledig benut worden. Opheffen, uithuilen en opnieuw beginnen.
 

Begraafplaats Zuiderveld B Begraafplaats Zuiderveld B