Hoorn trekt besluit in over afsluiting Gedempte Turfhaven tijdens zaterdagmarkt

Gemeente gaat in gesprek met alle betrokkenen

HOORNGIDS HOORN | Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn heeft besloten om het plan om de Gedempte Turfhaven tijdens de zaterdagmarkt af te sluiten, in te trekken. Dit betekent dat de straat voorlopig gewoon open blijft op zaterdagen.

Waarom dit besluit?
De gemeente had samen met Ondernemers Stad Hoorn (OSH) en de marktondernemers verschillende opties onderzocht om de zaterdagmarkt veiliger en aantrekkelijker te maken. De beste optie leek het afsluiten van de Gedempte Turfhaven tussen de Veemarkt en de Gouw. Dit zou ervoor zorgen dat er meer ruimte was voor de markt en het winkelend publiek, zonder dat er verkeersregelaars nodig waren. Op 16 juli besloot het college om dit plan vanaf 7 september in te voeren.

Bezwaren en overleg
Na de bekendmaking van het verkeersbesluit kwamen er echter bezwaren en vragen binnen van omwonenden, winkeliers en ook Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn stelden vragen aan B&W. Daarnaast werd een verzoek ingediend om het besluit tijdelijk stop te zetten, een zogenoemde voorlopige voorziening. Naar aanleiding hiervan adviseerde de OSH de gemeente om aanvullend overleg te voeren met de winkeliers op de Gedempte Turfhaven. Dit leidde tot het besluit om de afsluiting niet door te laten gaan.

Wat betekent dit nu?
Voorlopig blijft alles zoals het was. Op zaterdagen geldt er nog steeds éénrichtingsverkeer op de Gedempte Turfhaven en er zijn verkeersregelaars aanwezig om alles in goede banen te leiden. De gemeente gaat nu opnieuw overleggen met alle betrokkenen, waaronder de bewoners, om samen tot een beter plan te komen voor de toekomst van de zaterdagmarkt. Later dit jaar wordt een nieuw voorstel verwacht.

Nieuw besluit op komst
Omdat het eerdere besluit is ingetrokken, moet de gemeente een nieuw verkeersbesluit nemen en bekendmaken. Dit zal zo snel mogelijk gebeuren.

Foto Gedempte Turfhaven - zaterdagmarkt: Archief HoornGids

Gedempte Turfhaven - zaterdagmarkt Gedempte Turfhaven - zaterdagmarkt