Komt er na 16 jaar eindelijk duidelijkheid over de dood van Mariska Mast?

21-08-2024

HOORNGIDS HOORN | De dood van Mariska Mast, een 23-jarige lerares uit Hoorn, blijft zestien jaar na dato een groot mysterie. Wat begon als een droomreis door Midden-Amerika, eindigde in een tragedie. Haar nabestaanden hopen met hulp van de Peter R. De Vries Foundation eindelijk antwoorden te krijgen. Was het een noodlottig ongeluk, of is er sprake van moord?

Op de avond van 21 augustus 2008 ontmoette Mariska de Australische duikinstructeur Dan Ross in een bar in Honduras. De avond eindigde dramatisch toen Mariska met zware verwondingen in het ziekenhuis werd afgeleverd, waar ze kort daarna overleed. Ross beweerde dat Mariska in de badkamer was gevallen, maar de verwondingen vertelden een ander verhaal: een bloeduitstorting, een kapotte tand, een gescheurde lip, en een schedelbreuk. Het lichaam van Mariska werd achtergelaten, en zowel Ross als zijn huisgenoot vertrokken.

De zaak kwam opnieuw in de schijnwerpers toen Mariska’s lichaam in 2011 werd opgegraven voor een tweede autopsie. De conclusie was zorgwekkend: de verwondingen konden niet door een simpele val zijn veroorzaakt, maar wezen op geweld van buitenaf. Desondanks blijft de doodsoorzaak tot op heden onduidelijk.

De familie Mast heeft nooit vrede kunnen vinden met het gebrek aan antwoorden. In 2016 startte Mariska’s vader een eigen onderzoek, waarbij hij concludeerde dat Mariska mogelijk dodelijk was getroffen door een klap met een barkruk en dat er een derde persoon aanwezig was in het appartement. Toch blijft het gissen naar de waarheid.

Bibi Bookholt, Mariska’s beste vriendin, spreekt van een slopende periode. “Het is verschrikkelijk dat het zo lang stil blijft in de zaak, maar nu er iets lijkt te gebeuren, is dat ook zenuwslopend,” zegt ze. Bibi en de familie Mast hopen dat de hernieuwde aandacht van de Peter R. De Vries Foundation en het onderzoek van de Nederlandse politie eindelijk tot gerechtigheid zal leiden.

Dit najaar hebben de nabestaanden een gesprek met de politie, waarin ze hopen op meer duidelijkheid. “Als de dader uiteindelijk gepakt wordt, is geen enkele straf genoeg,” zegt Bibi. “Maar dan kunnen we wel aan Mariska laten zien dat we nooit hebben opgegeven.”

Bron NH/Melle Bos
Foto: Peter R. de Vries Foundation - Case not Closed

Peter R. de Vries Foundation - Case not Closed. Peter R. de Vries Foundation - Case not Closed.