Lappendag in Hoorn: Feestvierders eindigen "kotsend maar voldaan"

Binnenstad overspoeld met feestgangers

HOORNGIDS HOORN | Vandaag was het weer tijd voor de traditionele Lappendag in Hoorn, de feestelijke afsluiter van de jaarlijkse kermis. De binnenstad werd overspoeld door feestgangers die zich verzamelden op onder andere het Kerkplein en de Roode Steen. De dag, die draait om samenkomen en genieten, werd gekenmerkt door een grote markt, kermisattracties, maar vooral door het uitbundige feestgedruis.

Voor veel inwoners van Hoorn is Lappendag een hoogtepunt dat met rood omcirkeld in de agenda staat. ”Het draait om de gezelligheid, de sfeer, en natuurlijk de drank,” vertelt een enthousiaste bezoeker. ”Overal waar je staat, voelt iedereen als een vriend.”

De feestdag begint vroeg voor velen: om 8.00 uur stonden de eerste feestgangers al met een biertje in de hand. Mick, die zichtbaar aangeschoten is, vat de dag luchtig samen: ”We eindigen dronken en kotsend op de wc, maar wel voldaan.”

Ook Yan, een andere bezoeker, begon zijn Lappendag niet helemaal volgens plan. ”Mijn dag zou om 9.00 uur op de Roode Steen beginnen, maar door een spontane drinkpartij met mijn huisgenoot gisteravond werd het iets later. Na een stevig ontbijt en wat drankjes ben ik in de middag richting de binnenstad gegaan.”

Ondanks de uitbundige sfeer zijn er ook beperkingen. De Lappenmarkt, die tot 15.00 uur open was, werd gevolgd door een zogenaamde ”drooglegging” tussen 18.00 en 21.00 uur. Tijdens deze periode mogen cafés en winkels geen alcohol verkopen, een maatregel die al jaren geldt om eventuele ongeregeldheden te voorkomen.

Lappendag in Hoorn blijft een unieke traditie waar de Horinezen trots op zijn, ook al eindigt het voor sommigen met een beetje te veel van het goede.

Bron: Ramon Besseling (WEEFF) 
Foto: Dion Swart (van Hoorn zeggen)

Lappendag 2024 Lappendag 2024