Lappendag de grote finale van de kermisfeestweek

Vanaf 2014 Immaterieel Cultureel Erfgoed

HOORNGIDS HOORN | Elke derde maandag in augustus is het feest in Hoorn: Lappendag! Deze dag markeert niet alleen het einde van de tiendaagse kermis, maar trekt ook een enorme stroom bezoekers naar de stad. De combinatie van een spectaculaire kermis en de historische binnenstad zorgt voor een unieke sfeer waar jong en oud van genieten.

De kermis van Hoorn is een begrip en heeft voor ieder wat wils. Tien dagen zijn er meer dan 70 attracties te vinden, waaronder de nieuwste en meest spectaculaire van Nederland. Voor gezinnen met kinderen, ouderen en jongeren zijn er speciale dagen ingepland. Zo is er een vrouwenavond, een roze maandag en zelfs een dag speciaal voor senioren. Op kermiszondag wordt er traditioneel een eucharistieviering gehouden op de autoscooterbaan, geleid door de aalmoezenier van de kermisexploitanten.

Lappendag vormt de grote finale van deze feestweek. De binnenstad van Hoorn verandert dan in een waar koopjesparadijs, met maar liefst 260 kramen vol kleding, stoffen, schoenen, lekkernijen, en nog veel meer. Voor koopjesjagers is dit dé dag om hun slag te slaan. De markt ademt de sfeer van traditie en nostalgie, maar ook van levendigheid en plezier.

Ook de horeca doet volop mee aan de feestvreugde. De cafés in de binnenstad openen hun deuren, al sluiten ze tussen 18.00 en 21.00 uur even om alles in goede banen te leiden. In een poging om de drukte beheersbaar te houden, heeft de burgemeester bepaald dat er na 18.00 uur geen (zwak)alcoholhoudende dranken meer mogen worden verkocht in slijterijen, winkels, afhaalrestaurants en supermarkten in de binnenstad. 

Maandag 19 augustus belooft opnieuw een fantastische afsluiting te worden van tien dagen kermis. Mis het niet en dompel je onder in de gezelligheid van Hoorn tijdens Lappendag!

De Hoornse kermis met lappendag als afsluiter is in 2014 toevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op de lijst staan tradities, die mensen het waard vinden om te behouden voor volgende generaties.

Foto’s: Archief HoornGids

Lappendagmarkt Lappendagmarkt
Lappendag_ Lappendag_