Met vragen word je wijzer en misschien wel kampioen

Column van Sjaak Grosthuizen

Het prijzenswaardige bij een handvol Hoornse politici is dat zij zelfs tijdens een reces het bloed zodanig voelen kriebelen dat ze voor de eigen gemoedsrust en voor dat van alle Hoornse burgers toch maar gaan informeren of zaken, waar zij min of meer toevallig tegenaan lopen tijdens het reces, alvast in de planning kunnen worden gezet. Het reces duurt ’s zomers veel langer dan één maand. Tussen 9 juli, de datum van de laatst gehouden raadsvergadering en 10 september, wanneer de eerste vergadering van de raadscommissie staat gepland zitten zelfs twee volle maanden.

De cynici die dan maar direct aannemen dat de raadsleden dus twee volle maanden vakantie mogen genieten moet ik toch duidelijk maken dat het een stukje anders is. Voorafgaand aan een commissievergadering zijn er fractievergaderingen. Die fractievergaderingen worden degelijk voorbereid en niet alleen door fractievoorzitters. Maar natuurlijk loop je in juli of augustus altijd wel de kans een raadslid tegen te komen op een vakantie- of ontspanningslocatie, in zomerkledij en de huid nog glanzend van het gebruikte zonnebrandmidddel. Dat is goed! Foto’s van college-, raads- en/of commissieleden in zomerse outfit op een terras, het strand of bij een historisch bouwwerk, waarover zeer interessante verhalen te vertellen zijn kun je aantreffen in de sociale media, wanneer je een socialmediafriendship met hen bent aangegaan.

Ik vraag me aan het begin van een reces altijd af van wie we tijdens het reces vragen aangaande uiterst belangwekkende zaken ingediend zullen zien. Niet alleen artikel 36-vragen, maar ook op andere manieren in de openbaarheid gebracht. Nu vrees ik wellicht helemaal ten onrechte dat er niet zo bar veel Hoornse burgers naar de website van de gemeente surfen om daar bij de iBabs of het dashboard te zoeken naar de aangekaarte onderwerpen. Ik doe dat wel, omdat mijn nieuwsgierigheid naar alle raadsactiviteiten onbedwingbaar blijft. Ook tijdens het reces surf ik regelmatig naar dit deel van de gemeentelijke digitale etalage, omdat ik niks wil missen.

Wie geen zin heeft om op de website te graven naar berichten en vragen over het besturen van de stad, kan ook gewoon de lokale media blijven bekijken, want ben je als politicus in recestijd goed bezig wanneer je niet je vragen ook met een begeleidend briefje bij hen dropt. Wie een beetje een politiekhistorisch interesse heeft zal dan hebben opgemerkt dat Roger Tonnaer in zijn vragersrol weer helemaal terug is. Dat doet mij deugt. Hij lijkt weer helemaal de oude. Wanneer je het leuk vind wil ik het komende jaar wel een lijstje bijhouden met een frequentiescore van alle twaalf fracties en dan tellen de in recestijd ingediende vragen gewoon mee. En wanneer het volgende zomerreces zich aandient kunnen we zien wie er dit parlementaire jaar de kampioen van Hoorn is.

Dan moeten we misschien toch een paar spelregels afspreken. Telt een vraag mee, wanneer die ooit eerder ook al gesteld is? Je kunt natuurlijk aandragen dat er dan kennelijk niks is gedaan met die vraag, terwijl het wel een prangend genoeg probleem is. Maar wanneer die oude vraag weer wordt opgepoetst door dezelfde fractie, mag je dan beslissen dat het niet zal bijdrage aan de score? Of moeten we ook eerst nagaan of het antwoord op de vraag bij de eerste keer een serieus antwoord was en dat het duidelijk is dat er niets zal veranderen aan de situatie hoe vaak die vraag weer wordt gesteld? Of moeten we een verjaringstijd opnemen in de spelregels?

Kan zoiets dan voorkomen? zie ik je denken. Nou, een voorbeeld dan. Roger heeft een tijd geleden, volgens eigen zeggen al in 2017, vragen gesteld over de Japanse duizendknoop. Dat is een heel eigenzinnige plant, niet weg te krijgen wanneer die zich eenmaal ergens geworteld heeft. Nee, geen flauwe grap maken over een raadslid dat al sedert enige decennia niet uit de raad weg te krijgen is. Die plant wordt volgens Roger op totaal onverantwoorde wijze door de gemeentelijke die over uitroeien van ongewenste planten gaat, bestreden, waardoor de gevaarlijke situatie alleen nog maar versterkt is. Hierdoor is het goed te verdedigen dat het probleem weer wordt aangekaart. Voorstel: zullen we de verjaringstermijn van ingediende vragen stellen op zes jaar? Dan staat de teller in ieder geval in het voordeel van Roger en als die vermaledijde duizendknoop er over pakweg zeven jaar nog steeds stukjes Hoorn staat te vernielen, dan mag de vraag gewoon weer meedoen.

Weet je, ik krijg steeds meer zin in het komende jaar! Wie weet komen andere fracties met nog weer andere planten, want dat moet ook kunnen scoren.  Let op: Roger Tonnaer loopt al uit op de kopgroep! (Zelfs met één man minder!)

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_met vragen word je wijzer en misscien wel kampioen Sjaak Grosthuizen leest zijn column_met vragen word je wijzer en misscien wel kampioen