Opnieuw vragen over het deels omvormen van Zuiderveld in natuurbegraafplaats

14-08-2024

HOORNGIDS HOORN | Vanaf de opening van begraafplaats Zuiderveld blijft de belangstelling nog steeds minimaal, wat deels te wijten is aan de geringe bekendheid van de locatie en de toename van het aantal crematies. Bovendien is de begraafplaats Berkhouterweg, ondanks eerdere voorspellingen, nog steeds in gebruik en biedt deze voldoende ruimte voor de komende jaren.

Om de diversiteit aan begraafmogelijkheden te vergroten en Zuiderveld aantrekkelijker te maken, stelde Fractie Tonnaer in september 2023 voor, om een deel van de begraafplaats om te vormen tot een natuurbegraafplaats. Het college bij monde van wethouder Bennis reageerde op 16 november 2023 positief op dit voorstel en suggereerde daarnaast om te onderzoeken of verruiming van de uitgiftetermijn en het toestaan van as-bestemming het gebruik van Zuiderveld zou kunnen vergroten.

Ondanks de positieve reactie van de wethouder heeft het college van B&W nog geen voorstel gedaan aan de gemeenteraad om een deel van Zuiderveld om te vormen tot een natuurbegraafplaats. Ook is de conclusie van het onderzoek nog niet met de gemeenteraad gedeeld. 

Fractie Tonnaer heeft daarom hierover opnieuw vragen aan het college gesteld:

1. Heeft het toegezegde onderzoek plaatsgevonden?

2. Wanneer komt het college met het voorstel om begraafplaats Zuiderveld gedeeltelijk om te vormen tot natuurbegraafplaats?

Begraafplaats Zuiderveld Begraafplaats Zuiderveld