Oekraïense kinderen delen hun favoriete plekken in Hoorn in kunstproject

Creatief project voor Oekraïense vluchtelingenkinderen

HOORNGIDS HOORN | In Hoorn hebben Oekraïense kinderen deelgenomen aan een bijzonder kunstproject, getiteld ’Wat ik leuk vind in Hoorn’. Met dit project wil de gemeente Hoorn deze jonge vluchtelingen, die nog dagelijks met oorlogsverdriet te maken hebben, een moment van vreugde en reflectie bieden. De kinderen maakten kunstwerken waarin ze hun favoriete plekken in Hoorn vastlegden, waaronder het station van Hoorn en de winkelketen Action. Deze werken zijn nu te bewonderen in onder andere het Dijklander Ziekenhuis.

Verwerking en vooruitkijken door kunst
Onder begeleiding van een kinderpsycholoog en een kunstdocent uit Oekraïne gaven de kinderen hun indrukken van de afgelopen twee jaar weer op canvas. Dit creatieve proces helpt hen niet alleen bij de verwerking van hun ervaringen, maar moedigt hen ook aan om vooruit te kijken naar de toekomst.

Nieuwe plekken ontdekken in Hoorn
Elena Abasi, die vanuit de gemeente de Oekraïense gemeenschap in Hoorn ondersteunt, was nauw betrokken bij het project. ”Het is natuurlijk erg moeilijk voor deze kinderen. Ze hebben alles moeten achterlaten in Oekraïne: hun vriendjes, hun thuis, en hun favoriete plekken. Nu ze hier zijn, is het belangrijk om ook hier leuke plekken te ontdekken waar ze van kunnen genieten,” vertelt Abasi.

Favoriete plekken: station en Action
Een van de deelnemende kinderen, Amelia, koos ervoor om het station van Hoorn te tekenen. ”Het station is oud en dat vind ik heel mooi. Ik wandel er bijna iedere dag langs,” aldus Amelia. Een andere deelnemer, Alona, vond vooral de Action leuk vanwege de sieraden en het speelgoed dat daar verkocht wordt. ”Nu kunnen mensen zien wat wij leuk vinden in Hoorn. Dat is leuk. Ik heb hier veel vrienden, ook uit Nederland. Zo kan ik de taal leren. Het is hier heel fijn,” voegde ze eraan toe.

Tussen toekomst en heimwee
Dit kunstproject toont niet alleen de veerkracht van deze kinderen, maar ook hun vermogen om nieuwe vreugde te vinden, zelfs in moeilijke tijden. Bijna 2,5 jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verblijven er nog altijd bijna 1.500 vluchtelingen in West-Friesland. In de verhalenserie ’Tussen toekomst en heimwee’ belicht NH Nieuws het leven van deze Oekraïense vluchtelingen in de regio, die balanceren tussen hun verlangen naar huis en hun pogingen om hier een nieuw leven op te bouwen.

Bron: NH Media / Tom Jurriaans

Oekrainsche kinderen Oekrainsche kinderen